kniha » Hvězdný prach
v Top10 9 | chce si přečíst 13 | chce mít v knihovně 5 | má v knihovně 139
hodnotilo: 199
83%
Hvězdný prach Více vydání = více obálek.

Neil Gaiman

Hvězdný prach

Kategorie: fantasy - podle filmu/zfilmováno

originální název: Stardust
originál vyšel: 1998

vydání: Polaris (web) 1998; Polaris (web) 2006; Polaris (web) 2007; Polaris (web) 2011; Polaris (web) 2018

odkazy: 5x [recenze], 2x [ukázka], 2x [film]


Komentáře:
Rooz  | **** 08.05.2006 12:44

Hvězdný prach je velmi příjemná a neotřelá pohádka, spojení dvou světů (lidského a pohádkového), kde bránu z jednoho do druhého tvoří díra ve staré kamené zdi, kterou lidé ve dne v noci střeží, aby se dovnitř ani ven nemohly dostat žádné nepříjemnosti. Jen jednou ročně se na druhé straně zdi koná trh, na který se lidé rádi vypravují. Je to příběh o lásce a o štěstí, dobrá oddechovka po něčem náročnějším.

knedle  | **** 29.11.2007 19:28

Tak trochu divná pohádka-nepohádka. Děj knihy se imho výrazně liší od knihy a nejmarkantnější to je v závěru, kdy kniha NEMÁ žádné finále. Ne že by to bylo nějaké mínus, ale prostě je to nezvyk.--- Nevím jaké věkové skupině bych toto netradiční fantasy doporučil, nicméně doporučuji – věřím že se bude bavit jak dospělí, tak náctiletý…

Boo  | **** 27.01.2008 18:58

rozpravka k sezrani, natolko originalna, plna fantazie, vsadepritomneho optimizmu…a vseobecne prijemne citanie

Sirius  | ***** 07.02.2008 10:31

Bravůrně napsaná kniha. Teprve druhá kniha, kterou jsem od autora četl a musím říct, že Gaiaman mě ani tentokrát nezklamal

thorir  | ** 09.02.2008 12:04

Přiznávám, že Gaiman nepatří mezi mé oblíbené autory. Avšak poté co jsem shlédnul filmové zpracování (ze kterého jsem byl doslova unešen) jsem nabyl přesvedčení, že by nemuselo být špatné přečíst si předlohu. Nasledovalo zklamání. Nedokáži teď hodnotit knihu bez srovnání s filmem, vím, že je to chyba, ale film sem viděl dříve a nyní nemohu jinak. Tam kde je film dynamický, kniha se trochu vleče, ve filmu pohádkově romantický vztah Tristana a Yvaine není v knize zdaleka tak pohádkově romantický. A co se týče závěru, jak už tu v jednom komentáři psal Knedle, ten je mírně řečeno velmi nevýrazný. Takže nakonec 2*. Tím ale nechci nikoho odrazovat od četby tohoto kousku, pro mě to jen znamená, že toto byla první a zároveň zřejmě na delší dobu poslední kniha od Gaimana, kterou jsem přečetl.

warrior.soul  | ***** 20.01.2009 12:55

Sice nemůžu nesouhlasit s kritikou, která zde byla vyrčena, ale přesto se mi kniha skvěle četla a zhltla jsem ji jedním dechem. A to je vždycky nejlepší ukazatel dobrého příběhu. Ten tato kniha má. Mimochodem i mě se víc líbí filmové zpracování (vyjmečně).

louza  | **** 13.12.2011 19:53

Nedlouhé dílo mate tělem někde na pomezí fantasy a pohádky. Běžné fantasy rekvizity tu kontrastují s místy až nepříjemnými pohádkovými zkratkami na místech, kde by běžný fantasta čekal obšírný popis prostředí a monumentálně klenutých heroických činů, rozpracovaných minimálně do několika ság a několika doplňujících podság. Autor (pro čtenáře nepochopitelně) kočíruje několik dějových linií až do samého závěru, kdy se misky vah definitivně převáží do pohádkového hájemství a uzavřou příběh v neskutečně jemném pohádkovém finále, které je svou čarokrásností na hony vzdáleno obligátnímu „bij padoucha po kebuli“ závěru. Jde tedy o velmi dobrou a do jisté míry originální pohádku s mírným fantasy puncem. A takových je pomálu.

Duirin  | **1/2 30.11.2012 19:53

Asi zde budu jeden z mála, kteří knihu neohodnotí nadprůměrně, ale vypadá to, že Gaiman není úplně můj šálek čaje. K tomu se bohužel přidává to, že moc nemusím pohádky. A přiznejme si, že toto taková pohádka je. Bohužel i dost předvídatelná. A jako poslední výtku bych měl k názvu – Hvězdný prach mi prostě evokuje nějakou sci-fi (i když po přečtení je název celkem jasný, toho pocitu se nemůžu zbavit).
Já vím, že někdo (většina) to bude hodnotit jako poetický, hezky napsaný, zajímavý příběh, ale na to já neskočím, abych tomu přidal procenta. Přesto jsem zvědavý i na film.

Benetka  | ***** 12.10.2017 15:36

Prostě taková milá pohádka.Spíš pro dospělé.Oddechovka po úmorném dni v práci.Nebo tak.Moc hezky napsaný pohodový příběh jednoho přivádí nazpět ke svým snům. A často zmiňovaný film?Vůbec bych to nesrovnával – kniha je kniha a film je film.Tečka.Líbil se mi,viděl jsem jej dříve než četl knihu. Každý si samozřejmě všimne rozdílů ve vyprávění.(Úchvatná kreace Roberta De Nira!) :)



WebArchiv - archiv českého webu