kniha » Dvojnásobný dvojník
chce si přečíst 1 | má v knihovně 26
hodnotilo: 19
81%
Dvojnásobný dvojník Více vydání = více obálek.

Zdeněk Rosenbaum
Ladislav Szalai

Dvojnásobný dvojník

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka

vydání: Profil 1983; Viking (web) 2012


Komentáře:
Dilvermoon  | ***1/2 13.05.2012 13:16

Sbírka, koncipovaná jako jeden z vtípků pánů Rosenbauma a Szalaie. Vždy dvě povídky se stejným názvem. Myslel jsem si, že z toho souboje pro mě vzejde nějaký vítěz, ale kupodivu to vychází přesně na remízu.
Sbírka u mě určitě nepropadla, většinou bych to viděl nad dobový průměr, sem tam mě něco zaujalo více (obě Jedovaté země, oba Dvojníci, Jak zachránit boha – R, Bludiště snů – R, Vynálezce – S).
Povídky jsou řazeny v pořadí Rosenbaum – Szalai. Pouze poslední dvojice je opačně. Takže jsem na vážkách, jestli se náhodou nejedná o redakční chybu nebo o další autorský záměr, který měl vést k této mé spekulaci. Každopádně jak je to tedy s autorstvím poslední dvojice povídek, zůstává pro mě zatím s malým otazníkem.

jasonix  | ****1/2 18.05.2021 08:21

Zas jedna z těch, kde si nemůžu odpustit memoárovou nostalgii. :-) Už jsem se tu přiznával, že tuhle knížku jsem bráchovi v pubertě záviděl a tajně si ji od něj „půjčoval“, riskujíce válečky a žhavení lebky zvané budík. Magicky mě přitahoval titul, připomínající tajemnou šifru. Obálka a ilustrace zas evokovaly plánky a diagramy záhadných experimentů či fyzikálních principů. Jako nezkušený čtenář (nezkušený i ve SF) jsem oceňoval fantastické nápady a hlavně humor. Místy takový k pousmání, místy cynický a jindy vyvolávající salvy smíchu. Dnes se na to dívám jinak, občas se i divím, co jsem na tom tenkrát viděl. Hravost a nadsázka někde převažuje nad myšlenkou a zavání samoúčelností či slovním průjmem. Přitaženost za vlasy je nejobvyklejším prostředkem. I tak pro mě (po třetím čtení v téměř dvacetiletých intervalech) DVOJNÍK zůstává velmi sympatickým počinem dvou invenčních autorů. Svěží povídky s všehochutí námětů, na svou dobu velmi slušné úrovně. Jsou čtivé, dobrodružné i nutící k přemýšlení. Snaží se s různým úspěchem o přesah – někde ekologický, jindy protiválečný nebo sociologický, resp. sociálně kritický. Kdybych z toho materiálu měl (po vzoru Dilvermoona) sestavit svou supersbírku, byl by tam Hlad (oba autoři), Jak zachránit boha (Ros.), Jedovatá země (Sz.), Vynálezce (Sz.) a Dvojník (Ros.). Hodnotit, kdo z obou autorů byl v duelech celkově úspěšnější nebudu, pro oba mám slabost a bylo by to jako rozhodovat, jestli mám radši maminku nebo tatínka.



WebArchiv - archiv českého webu