kniha » Země je příliš daleko
chce si přečíst 1 | má v knihovně 56
hodnotilo: 38
91%
Země je příliš daleko Více vydání = více obálek.

Kir Bulyčov

Země je příliš daleko

Kniha vyšla i pod názvem:
Druhá cesta k průsmyku
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Pavlyš
díl v sérii: 3

Tato kniha je částí i jiných knih: Osada

Kategorie: sci-fi

originální název: Посёлок ▫ Posjolok
originál vyšel: 1984

vydání: Mladá fronta (web) 1986; Lidové nakladatelství 1988

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
stimílek  | ***** 17.03.2009 15:06

TOP 10 – Výborné pokračování předchozího děje. Opět se setkáváme s Olegem, Dickem, Marianou a ostatními trosečníky. Důležitou postavou je „dítě lesa“ Kazik, narozený po ztroskotání a sžitý s nehostinným prostředím. Na planetě přistává výzkumná výprava ze Země. Netuší ovšem, že je tu celá vesnice nechtěných kolonistů. Ti se snaží za každou cenu s výpravou spojit – Oleg se spolu se Sergejevem vydává opět k Pólu (k vysílači), zatímco Dick, Mariana a Kazik v balonu hledají základnu expedice. Postavy jsou opět popsány velmi přesvědčivě a zejména osud Kazika mnohé slabší povahy přivede k slzám. Opět si musím postesknout nad malým rozsahem – rád bych si téhle četby užil víc :)

tomts  | ***** 25.04.2009 20:37

Pokračování Průsmyku je podle mého ještě kvalitnější než předchozí část. V knize se objevuje hlavní postava cyklu- lékař Slava Pavlyš, jako člen posádky kosmické lodi, která zkoumá planetu. Netuší, že zde před 20 lety ztroskotal kosmický koráb Pól a někteří lidé stále žijí. Eddings by popsal 3000 stránek, Bulyčov vše shrne na rozsahu větší novely. Jediným záporem knihy, je poněkud odbytá typografická úprava (propojení obou dějových linií do jednoho souvislého textu), která ruší při čtení.

BlackDawn  | ****1/2 27.03.2010 09:51

Jak již bylo řečeno v obou předchozích komentářích, jde o výborné pokračování, kde je ke škodě jen opět malý počet stran. Kniha se větví do dvou hlavních dějových stran, na výpravu za expedicí která planetu zkoumá a Olegovu opětovnou cestu k Pólu.Opravdu skvělé čtení plné dobrodružství a napětí.

Tua  | *** 15.01.2011 04:17

Docela čtivé pokračování jiné knížky o několika lidech jež přežijí ztroskotání vesmírného korábu a začínají žít na nehostinné planetě, vybudují malou osadu a v drsných podmínkách bojují o existenci jako pradávní osadníci nových světů. (Alespoň jak jsem vyrozuměl z různých indicií, jelikož jsem první díl nečetl) Něco jako Robinson a Lovci mamutů v bizardním prostředí úplně jiné planety. Několik mladých obyvatel osady jež nikdy neviděli Zemi „znovuobjeví“ horkovzdušný balón s nímž se chtějí vydat skrze smrtonosné pralesy a zamrzlé pustiny k mrtvému korábu. Místo toho však při jednom pokusném letu spatří družici z níž vyvodí přítomnost jiných lidí (pravděpodobně výzkumného týmu) na planetě a vydávají se za vidinou záchrany vstříc neprobádanému. Právě ona paralela s trosečníky se mi velmi líbila -toť výsada žánru sci-fi, oživovat staré náměty a stavět je do docela jiných souvislostí a prostředí. Snad jen trochu příliš strohý konec ale v podstatě vše bylo řečeno, tudíž ať si každý domyslí co bylo dál (nebo snad třetí díl?).



WebArchiv - archiv českého webu