kniha » V horách šílenství
v Top10 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 55
hodnotilo: 61
84%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
V horách šílenství Více vydání = více obálek.

H. P. Lovecraft

V horách šílenství

Mýtus Cthulhu

Kategorie: horor - povídková sbírka

originální název: At the Mountains of Madness: And Other Novels of Terror
originál vyšel: 1936

vydání: Aurora (web) 2002; Laser-books (web) 2010; Carcosa (web) 2017

odkazy: 14x [recenze]


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [15] GeRony (editor) 20.09.2016 13:23  

Sucast Laserovskej edicie Mistrovska dila hororu, ktora tu chyba…

 [14] Dilvermoon (editor) 21.02.2011 10:02  

Možná by nebylo od věci toto heslo upravit. Zatímco vydání Aurora a Laser jsou v podstatě totožné i se stejným překladatelem a jsou to sbírky, Nezávislý novinář je pouze titulní román bez povídek. Takže vydání NN by se lépe hodilo zařadit k Horám šílenství vydaných Zlatým koněm, protože se jedná o totožnou knihu. Samozřejmě pokud nebudeme brát zřetel na „převyprávění“ pana Kachny..... :-) Ale každopádně by to bylo logičtější zařazení než zde.

 [13] Majkl 17.11.2010 22:29  

@Hyperion[11]: som zvedavý, mohli by sa objaviť klasiky ako Frankenstein, Drakula, Dr.Jekyll & Mr. Hyde, poviedky od Poea a aj niečo v ČR/SR neznáme :)

 [12] louza 15.11.2010 16:11  

@Subcommandan­te[9]: Mám tomu rozumět tak, že český čtenář horrorové literatury nutně potřebuje, aby mu někdo určil co má číst a ještě k tomu to pro jistotu musí být vydáno v totožném mustru, aby byl schopný knihu v knihkupectví vůbec poznat? To se mi nechce věřit…

noir : Blackwood a Matheson – na ty jsem úplně zapomněl. Ano od těch by toho stálo za hřích taky asi hodně. Ty povídky co vydal Laser s legendou byly bezvadný. Titulní novela už sice méně, ale i tak to byl příjemný celek.

 [11] Hyperion (editor) 15.11.2010 10:59  

Zatím jsme ve fázi příprav a vše se bude odvíjet i od prodejů, možných kandidátů je povícero, ovšem konkrétní tituly padnou až v průběhu ledna, kdy se dá dohromady nástin edičního plánu.

 [10] Saruman 14.11.2010 23:52  

Navrhlo sa tu toho hodne preto moja otázka smeruje k pánovi Šustovi (alebo niekomu z Laseru) ak toto číta: Čo ďalšie nám ponúknu Klasické díla hororu? Vyjdú ešte nejaké práce od Lovecrafta?

 [9] Subcommandante 04.11.2010 18:32  

@noir[8]: Pěkný náklad! :) Samozřejmě máte pravdu, že by to mohlo být o hodně lepší. Jen jsem chtěl upozornit na to, že je v češtině co číst (koneckonců databáze Legie je toho důkazem) a že prostřednictvím antologií se i český čtenář má šanci dozvědět, že horor nejsou jen King – Barker – Koontz. Určitě se shodneme, že zejména v oblasti současné tvorby je to slabé, resp. nesystematicky selektivní. Česky je dostupný slušný základ klasiky, bohužel ta se stále recykluje, pouze v mírných doplněních a obměnách. Myslím, že problém spočívá v tom, že nám chybí osobnost, která by chtěla pracovat koncepčně, tj. připravit ediční řadu, která by stála za to. Ivan Adamovič si kdysi tu práci dal, od té doby nic. Překlady zahraničních antologií, mnohdy ale opravdu kvůli redakční práci téměř nečitelné. Mě osobně mrzí strašně ta Jacksonová, přimlouval bych se za Campbella a Kleina či Ligottiho. Je jasné, že na tomhle trhu to má takový subžánr těžké a že se nejspíš vyplácí věnovat systematičtější pozornost známým jménům. Není ale možné očekávat, že česká překladová tvorba bude zrcadlem existující produkce co do rozsahu (a podle mě to platí i pro jiné žánry). Já jsem rád, že český čtenář má možnost vědět o existenci autorů, byť třebas jenom z několika textů. Věřím, že je to dobrá cesta k tomu, abychom se jednou dočkali i překladů nebo trochu systematičtějšího přístupu.

 [8] noir 31.10.2010 22:09  

@Subcommandan­te[7]: Souhlasím skoro se vším, myslím si jen, že na rozdíl třeba od SF u nás MNOHO klíčových věcí z hororu nevyšlo. Jen namátkou – chybí pořádné vydání Machena (vyšly u nás – a už pěkně dávno – povětšinou jen oprášené prvorepublikové překlady; třeba Bílí lidé, podle některých nejdůležitější text celého žánru, jsou už dlouhá léta nedostupní), duchařské povídky Kiplinga (nevyšlo vůbec nic, vycházím z údajů odsud z Legie); Algernon Blackwood (vyšlo pár méně významných povídek, ale žádná klíčová klasika); Sheridan Le Fanu (vyšel v převyprávění J. Voláka, hm); duchařiny Olivera Onionse (nula); bratři Bensonové (skoro nic); Robert Aickman (2 spíše méně významné povídky v Tiché hrůze); Lovecraftovi žáci a následovníci: Frank Belknap Long, Clark Ashton Smith, Carl Jacobi, August Derleth – několik málo povídek; Shirley Jacksonová (pouhé tři povídky); okultní Dennis Wheatley (jeden román); Walter de la Mare (nic); Richard Matheson (napsal toho mnohem a mnohem víc); zde nedávno zmíněný Robert Bloch by si taky zasloužil větší pozornost; Charles Grant (skoro nic); Robert McCammon (skoro nic); Thomas Ligotti (na to, jak je důležitý, hotová katastrofa); to samé Ramsey Campbell, T.E.D. Klein, Jack Ketchum, Poppy Z. Briteová; antologie K. E. Wagnera (pár jich u nás v polovině 90. let vyšlo, ale tam je právě ten problém s překlady a redakcí, takže je otázka, zda se vůbec můžou počítat); mnohem větší pozornost by si zasloužili Peter Straub, James Herbert, Brian Lumley, antologie Stephena Jonese, Ellen Datlowové… a současná produkce, Tim Lebbon, Simon Clark, John Langan, Mark Samuels, Bentley Little, Sarah Langanová, Conrad Williams, nevycházejí. To jsou přitom lidé, kteří v posledních letech udávají tón, vyhrávají žánrové ceny… a to díky třeba za Lairda Barrona, Joea Hilla, Richarda Laymona nebo Michaela Marshalla Smithe, kteří aspoň trochu prorazili… takže nakonec souhlasím spíš s Pepou 62, že horor je, s výjimkou triumvirátu King, Barker, Koontz – a mnoha mládežnických hororů horowitzovského typu -, víceméně opomíjen… :)

 [7] Subcommandante 31.10.2010 17:19  

@Pepa 62[3]: Ne že by to nemohlo být lepší, ale zas že by u nás chybělo MNOHO zásadních věcí, to bych netvrdil. Spoustu práce odvedl Tomáš Korbař, svého času Ivan Adamovič a rozhodně Jan Zábrana. Máme velmi slušné antologie a po roce 1989 se u nás s hororem roztrhl pytel (často bohužel na úkor kvality překladu a redakční práce obecně). Už za komunismu se v různých antologiích mapovaly zejména klasici „odskočivší si k hororu“, po převratu přišla i současná produkce. Stálo by za to pozorně sledovat současnou zahraniční časopiseckou tvorbu (třeba Weird Tales) a obecně nepolevovat. I když nevidím situaci černě, je naštěstí pořád co vydávat. Nakonec, i ten Lovecraft by zasloužil dopřekládat pořádně, to sešitové vydání není místy moc česky… :)

 [6] louza 29.10.2010 11:04  

@noir[5]: Konkrétně ani ne. Ale dával bych přednost jeho povídkové tvorbě. Psycho jsem četl a moc mě nezaujalo. Ale špatnou povídku z jeho pera nepamatuju. Na perly jako Těžký případ tvrdohlavosti, nebo Mám rád blondýnky se nezapomíná.

 [5] noir 28.10.2010 17:22  

@louza[4]: Blochovi u nás dvě samostatné knihy vyšly (i když Psycho na Legii nikde nevidím…), ale máš u něj na mysli něco konkrétního? Určitě je to nosný autor…

 [4] louza 28.10.2010 15:31  

Pepa, tak tak. Laser toho v hororové řadě vydal minimum, ale většina stála opravdu za to. Přimlouval bych se za Roberta Blocha.

 [3] Pepa 62 27.10.2010 21:54  

Tak jsem zvědav, jaké další tituly se objeví v nové laserovské edici.Horor jako takový si myslím,že byl u nás dost opomíjen.Zatímco o scifi a fantasy se dá snad říct, že většina těch zásadních věcí u nás vyšla, v případě hororu, s vyjímkou Kinga a Bakera, si to nemyslím.

 [2] noir 27.10.2010 18:04  

Taky bych se přimlouval za rozdělení těchto dvou titulů (a teď už tří knih)… jak je uvedeno u vydání z Nezávislého novináře, je to pouhé převyprávění…

 [1] tomts (editor v době uložení příspěvku) 28.06.2009 16:39  

Knedle až budeš mít někdy chvilku, tak tato dvě vydání by chtěla oddělit jako samostatné tituly. Bohužel to nemůže udělat nikdo jiný rozhodili bychom knihovny.

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu