kniha » V horách šílenství
v Top10 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 53
hodnotilo: 61
84%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
V horách šílenství Více vydání = více obálek.

H. P. Lovecraft

V horách šílenství

Mýtus Cthulhu

Kategorie: horor - povídková sbírka

originální název: At the Mountains of Madness: And Other Novels of Terror
originál vyšel: 1936

vydání: Aurora (web) 2002; Laser-books (web) 2010; Carcosa (web) 2017

odkazy: 14x [recenze]


Komentáře:
shpina  | ** 14.05.2008 16:28

Bohužel dílo klasika mě vůbec neoslovilo. Slovní zásoba mi přišla velice chudá (nepopsatelná hrůza, sliznatý, kosmické rozměry – to vš pořád dokola v různých kombinacích). Děj vyprávění velice pomalý, autor se ani neobtěžuje oživit jej vyprávěním v ich formě, čímž často zabíjí i potencionálbě silné okamžiky. Jedinými lepšími povídkami je Hrůza v Dunvichi a Hory šílenství. Jako literát podle mne nestojí autor za moc. Nicméně i přesto musím vzdát hold jeho představivosti a fantazii. Škoda jen, že ji neuměl tak skvěle převést na papír jako například E.A.Poe.

Majkl  | **** 31.10.2011 11:36

Hodnotiť V horách šílenství ako fanúšik moderného hororu, je to jednoznačné sklamanie. Lovecraftov štýl je plný kvetnatých opisov, dej postupuje slimačím tempom a v súčasnosti nás tieto príbehy len ťažko môžu vydesiť. Avšak čitateľ, ktorý sa zaujíma o korene žánru či práve Lovecraftových Prastarých, si na tomto súbore zmlsne. V rovnakom čase vydaná zbierka Vyděděnec a jiné povídky má síce oproti tomuto nádhernú úpravu, avšak táto zbierka sa ňou nenechá zatieniť a prináša zrejme tie najvýznamnejšie poviedky o Prastarých. Prvé dve príbehy sú asi najslabšie, Dagon je len jedným stretnutím (zato pekne popísaným a krátkym), zatiaľčo z Oslavy mi neostali takmer žiadne dojmy. Po nich nasleduje prvý čriepok do skladačky mýtu Cthulhu (Volání Cthulhu) a vynikajúca Hrůza v Dunwichi. Nasledujúca dvojica noviel nevyniká po dejovej stránke, ale vďaka informáciám, ktoré podrobne vykreslia prastarú rasu (vzhľad, história, biológia, spoločenské fungovanie, veda a technika). Knihu som si aj napriek výhradám užil, našiel som až jeden preklep, a tak najväčší smútok mi priniesla posledná stránka knihy – čakal som totiž pre Laser-books typické informácie o autorovi a jeho diele, a tie tu neboli.

GeRony  | ***1/2 27.02.2012 13:02

Vahal som medzi 60% a 70%, z ucty voci Lovecraftovi som sa priklonil k tomu vyssiemu hodnoteniu. Co napisat? Pre fanusika moderneho hororu nic moc. Kto vsak pristupi na hru autora, ktory takmer vobec nepouziva priamu rec a jeho takmer cele poviedky tvoria opisy, toho minimalne jeho tvorba zaujme. Jednoznacnym vrcholom zbierky je pre mna Hruza v Dunwichi.



WebArchiv - archiv českého webu