kniha » Trpaslíci
v Top10 25 | chce si přečíst 25 | chce mít v knihovně 9 | má v knihovně 157
hodnotilo: 231
87%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Trpaslíci Více vydání = více obálek.

Markus Heitz

Trpaslíci

série: Trpaslíci
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy - hrdinská fantasy

originální název: Die Zwerge
jiný (obecně známý) název: The Dwarves
originál vyšel: 2003

vydání: Fantom Print (web) 2005; Fantom Print (web) 2006; Fantom Print (web) 2009; Fantom Print (web) 2012

odkazy: 6x [recenze], 1x [ukázka]


Komentáře:
Gotrek  | ***** 25.01.2006 15:06

Zbožňuji trpaslíky, nejen pro jejich odvahu, brutalitu a nenávist k elfům;-) Ale tato kniha pojednává úplně o jiném trpaslíkovi a o to je to dějem zajímavější. Ale nebudu zde prozrazovat více, kdo chce, ať si ji přečte. A hodně se mi líbí netradiční a nevídaná vazba této knihy. Dokonce s vlastní záložkou. Opět jedna z nejlepších knih co jsem četl..... Gotrek syn Gurniho

magio  | **** 05.04.2007 15:43

Povedené! Trpasličí rasa mi nikdy neučarovala, proto jsem ke knize přistupoval se značnou nedůvěrou. Výsledek však velmi překvapil. Děj má spád, zbytečně se nezasekává, národ trpaslíků je detailně vykreslen. Dále mě zaujaly souboje. Autor je popisuje do podrobností, které vytváří pocit, že se vám odehrávají přímo před očima. Uznávám, Markus Heitz nepoužil příliš originální myšlenku, ale to obyčejnému čtenáři dobrý dojem z knihy nezkazí. Sečteno a podtrženo, velmi příjemná dobrodružná fantasy.

firen  | ***** 30.11.2007 19:25

Skvěle využitá příležitost, které se zhostil Markus Heitz. S trpaslíky si vyhrál a hodil nebohého Tungdila do kola osudu. Velice kvalitní kniha. A řekl bych, že podobně jako u „Duny“ asi bych byl nejspokojenější, kdybych přečetl první díl.

V.L.K.  | *** 04.12.2007 15:52

Kniha je sice čtivá, ale celkově velmi naivní a neoriginální. Nechybí základní pohádkové propriety jako jsou hodní/zlí mágové, ztracený zachránce, kouzelná zbraň a drak. Inspirace Tolkienem je více než zjevná – příběh, potvory, rasy. Průměr (milovníci trpaslíků si přidají hvězdičku).

Majkl  | **** 18.12.2007 08:56

S V.L.K.om nesúhlasím, ale vážim si názor každého. Každému sadne iné, no táto kniha je možno neoriginálna no „čtivosť“ knihy je úžasná a to si cením najviac. Navyše po prečítaní ostatných dielov zistíme, že aj vedľajšie postavy majú svojích päť minút slávy a nie sú tu len tak pre predĺženie knihy. Úvodné – „mé jméno je Sinthoras…“ ma úžasne mrazilo dlho po prečítaní.

papuja  | ***1/2 03.06.2008 21:56

Naprostý souhlas s V.L.K.. Ale na druhou stranu knížka chytne a nepustí až do jejího dočtení.

Blue.Shark  | ***** 22.07.2009 14:04

Vynikající kniha, která mě u sebe držela od rána do noci a dovolila mi odejít pouze na jídlo, nebo na vykonání potřeby :). Od začátku jsem si Trpaslíky oblíbil a ten způsob, jakým si jeden z druhého dělají srandu, mi byl velice blízký. Pravda, inspirace Pánem Prstenů je skutečně zjevná, ale myslím, že v dnešní době už záleží spíš na tom, jak příběh autor napíše. Nejde o to, že bych si třeba rád nepřečetl něco nového s originálním nápadem, ale na druhou stranu – kde by se ty nápady měly brát? Zkrátka pokud si někdo myslí, že je to sprostá kopie Pána Prstenů (já si to třeba vůbec nemyslím), měl by se podívat po ostatních knihách, kde je vykrádán mnohem více a o to pak vypadá dílo hůř. A na závěr: Do Tungdila a dvojčat se mi nebude nikdo navážet! :)

Methat  | ****1/2 29.06.2010 21:06

„Smrt vás všech se jmenuje Sinthoras!“

Prvý diel prečítaný… čo dodať? Zo začiatku som sa knihy bál, keď som videl tú skvostnú obálku v pevnej väzbe, ktorá má v mojej knižnici svoje česné miesto. Vždy som hľadal nejakú knihu, ktorá by mi priblížila mentalitu trpaslíkov, nejaký silný príbeh, ktorý by mi týchto neohrozených bojovníkov sídliacich v horách vykreslil podľa gusta. Dočkal som sa! Markus Heitz píše najlepší fantasy román, v ktorej hlavnú úlohu tvoria trpaslíci. Príbeh učňa Tungdila a boj s Mŕtvou zemou ma vtiahla, kniha sa číta veľmi dobre. Kto si neobľúbi dvojičky Boindila a Boendala (nielen ich) a ich žarty na svoj alebo iný účet, ten nie je človek (trpaslík :-)) Okrem hlavnej dejovej linky sa dočkáte aj zrád a intrík + nečakaných úderov pod pás. Trochu som bol zmätený, že používali namiesto dní a rokov obehy a cykly. Kto si chce prečítať knihu s trpaslíkmi v hlavnej úlohe, toto je tá najlepšia možnosť!

„Oink, oink! Sviňuchy!“

Rooz  | ** 27.07.2010 09:23

Jedno velké zklamání. Je to neskutečně naivní až dětské, žánrem daleko blíže k pohádce než k fantasy. Předvídatelný a neoriginální děj doplňují nereálně působící rozhovory někdy až přehnaně vykreslených postav trpaslíků. Máme tu strachy svázaného mrňouse schovávající se za štít či za druhy preventivně vždy a všude, opileckého zpěváka, který si přihne k láhvi skoro ob stránku, nejlepší trpasličí válečníky a všem těm velí neskutečně naivní vzdělaný trpaslík, který si respekt vysloužil bůh ví čím. Jsou to trpaslíci, kteří jsou daleko více lidmi a hobity. Nesahají ani po kotníky trpaslíkům W. Kinga (nemyslím trollobijce, to je zvláštní druh… :-), mistra Tolkiena nebo A. Sapkowského…

rock.chick  | ***1/2 09.10.2011 13:06

Trpaslíci se mi do ruky dostali až poměrně dlouho poté, co všeobecně vstoupili v platnost jako povedená a oceňovaná série. Možná proto jsem od nich čekala víc, než jsem nakonec dostala. Styl vyprávění je jednoduchý, příběh celkově naivní až pohádkový, postavy černobílé a ploché, zvraty a vedlejší zápletky jsou minimální a předvídatelné. Na druhou stranu se kniha čte velmi dobře a s tím kopírováním bych to taky nepřeháněla, protože souhlasím s názorem, že napsat dnes originální fantasy o nějaké staré známé rase není jen tak.. Celkově koncept trpasličího světa není špatný, ale náročnější čtenář asi příběhem uspokojen nebude.

michalb  | *** 05.08.2013 12:58

Toto je zvlastni kniha. Zacatek me uchvatil – prvnich 50, 100 stran to vypadalo na solidni fantasy, trochu temne, intrikanske, naturalisticke (ty popisy tech mrtvol me az zpusobovaly mrazeni v zadech). Jenze potom… Potom se to zacalo transformovat do neceho jineho. Proste do pohadky. Pribeh zacal byt naivni, nektere veci nedavaly smysl. Nadejne rozjete dejove linky koncily usekle a nenapadite. Nektere sceny mi zanechavaly usmev na rtech (SPOILER: probiha boj o kovarnu, ale to postavam vubec nebrani se mezi sebou volne bavit, rozloucit se a jakmile se rozlouci, tak hup hned zpatky do boje do nejvetsi vravy. :-) ). Ovsem kniha je ctiva a do deje vtahne. Kdybych to hodnotil jako pohadku, tak bych dal vic, ovsem muze to byt vubec pohadka s takovyma scenama ze zacatku? Jinak autor v predmluve tvrdi, jak je tezke uchopit tema trpasliku a nejak ho rozvest a ze zkusil pridat svou trosku. Troska je opravdu spravny vyraz. Jeho trpaslici jsou uplne klasicti Tolkienovsti a autor si jen hraje s nekterymi detaily. Zadne trpasliky 2.0 teda necekejte. Skoda. Celkove 65%.

Akamu  | **** 10.12.2013 22:06

Výborná kniha, od 100% ji dělí jen silný pocit že to už tu jednou bylo, konkrétně to je zhuštěný pán prstenů

veere  | ** 11.12.2013 17:19

Silně přeceňovaná kniha, autorův styl mi nějak nesednul, stejně jako hlavní postavy… dojem z knihy v jedne větě – „Trpaslík sekočil ze židle a výhružně se postavil, což ovšem nikdo nedocenil, protože pod stolem nebyl vubec vidět.“

Laxik  | ***1/2 23.03.2018 14:44

Když jsem to na konci základky četl poprvé, líbilo se mi to. Sice mě Trpaslíci vyloženě nenadchli (to přišlo až s dvojkou a později s prvními Legendami alfů), ale hrozně se mi líbilo, že Heitz na začátku odkrágloval každého, kdo mohl démona zastavit. Teď jsou jeho série o trpaslících a alfech mojí oblíbenou „obyčejnou fantasy zábavou na hodně stránek“, takže jsem se rozhodl, že si po nějakých deseti oživím knihu, která to vše odstartovala. Inu, pořád je to docela čtivé a má to fakt fajn postavy, ale pro člověka, co od té doby téměř dostudoval magistra z literatury a který má za sebou kvalitní dospělé fantasy typu Hra o trůny, to prostě není dostačující. Hned na prvních stránkách mi došlo, že do tohoto žánru Heitz skočil tak nějak bez většího budování světa a v podstatě napsal lepší dračákovou fanfikci. Všichni včetně vypravěče tam jsou rasisti protože proto (nic proti lehkému rasismu ve fantasy, skřeti jsou holt skřetí a je jasné, že je nikdo nemá rád, protože jsou všichni škaredí, zlí a lidožraví, ale takhle mi donekonečna otloukat o hlavu, že se trpaslíci a elfové nemají rádi, protože se jedná o nějaký biologicky podložený odpor, to fakt začne po chvíli otravovat), každá „kasta“ a i rasa se chová přesně podle těch nejhorších fantasy klišé, které nenajdete snad ani v Eragonovi, a postupně se rozrůstající skupinka hrdinů jakoby odškrtávala políčka ze seznamu: trpaslík-paladin-zákonné_dobro, trpaslík-válečník-chaotické_dobro, člověk-mág-zákonný_neutrák, monstrum-válečník-neutrální_neutrál, půlalfka, nemrtvý, … No a co je ze všeho nejhorší, je naprostá absence odpovědnosti postav za své činy. V tom je totiž právě Píseň ledu a ohně super – uděláte chybu, zaplatíte za to. Tady když někdo udělá chybu, zasáhne Vraccas, náhoda nebo bůh ze stroje a vše napraví. Pořád se to čte dobře, ale musíte si uvědomit, že je to brakovka maskovaná za něco lepšího.



WebArchiv - archiv českého webu