kniha » Tunel do pozítří
v Top10 1 | chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 38 | antikvariát
hodnotilo: 24
93%
Tunel do pozítří Více vydání = více obálek.
Sestavil/i:

Vladimír Svoboda

Tunel do pozítří

Tato kniha je částí i jiných knih: Podivuhodné príbehy 2.

Kategorie: sci-fi - antologie

vydání: SNDK 1967


Komentáře:
tomts  | ***** 26.04.2009 08:01

Spolu s antologií Labyrint pravděpodobně jedna z nejkvalitnějších povídkových antologií vydaných před rokem 1980.

Tua  | nehodnoceno 29.05.2013 19:02

Celkem ucházející sborník „západního“ sci-fi z konce 60. let. Pozoruhodná je na něm především výtvarná úprava, množství celostránkových ilustrací a netradiční čtvercový formát. Líbily se mi povídky Ubohý bojovníčku! (B. Aldiss), A kdo od koho opisuje (J. Lewis) a Namátkový vzorek (T.P. Caravan).

jasonix  | ***** 13.05.2021 14:02

Nemůžu tvrdit, že legendární „Tunel“ by pro mě znamenal úplně první a zásadní zasvěcení do západní SF. Patřím ke generaci, která už měla k dispozici na pohled atraktivnější mega-antologie „Pozemšťané a mimozemšťané“ nebo „Experiment člověk“. Vedle nich vyhlížel „Tunel do pozítří“ na polici místní lidové knihovny už tehdy jako starožitnost. I tak je pro mě jednou z žánrových Biblí. Když se mi po Tunelu po letech zastesklo, nebyl téměř k sehnání. Nakonec jsem ho před několika lety schrastil na Aukru, tuším, že to bylo od Barbara. :-)

Obsahově je to příznačně všehochuť. Jména úplně neznámá, od kterých u nás už nikdy nic dalšího nevyšlo, vedle jmen přímo hvězdných. I od nich ale nejsou vesměs zastoupena díla nejlepší či nejreprezenta­tivnější. Námětově jde hojně o vynálezy a vědecké experimenty, pak také časovky a invazní SF, často parodické kousky. Kromě ikonického Bradburyho mě nadchly obě povídky od A.E.Nourse, také Namátkový vzorek a Barney. A samozřejmě potěšil Desátník Kukačka a Aldissův Bojovníček. Potom je tam plno mírného či vyššího nadprůměru a výjimečně drobné zklamání (Opička v domě). Rozdělení na Hříčky, Hry a Dramata je spíš orientační. Zejména u posledních dvou kategorií se hranice hodně stírají. Kdybych celkové hodnocení řídil procentuálním průměrem, bylo by to cca 80%. Ale pro celkový význam, výjimečný formát a „umělecký“ ilustrační doprovod, na kterém se podílely naše ilustrátorské špičky, nedokážu dát nic menšího než plný počet.



WebArchiv - archiv českého webu