kniha » Lupiči mrtvol
v Top10 1 | chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 31
hodnotilo: 24
87%
Lupiči mrtvol
Sestavil/i:

Jan Zábrana

Lupiči mrtvol

Světové horory

Kategorie: horor - antologie

vydání: Orbis 1970

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
Kordus  | ***** 09.09.2009 18:17

Jedna z věcí, které si musíte přečíst, pokud to s horrorem myslíte vážně. Zábrana při sestavování provedl kvalitní práci, takže ve sbírce není ani jedna povídka navíc a před čtenářem tak leží reprezentativní výběr, který mu dá dobré základy ve znalostech děsivé literatury na počátku 20. století (plus mínus).

Clarice  | ***** 25.11.2018 18:52

Odposlechnuto v audio podobě. A jsem nadšená. Po dlouhé době ve mně něco vyvolalo pocit děsu. Povídka „Emisar,“ – tedy její konec. Očekávané, ale přeci :). U filmových hororů se nebojím, neděsí mě zombíci a různé divné zrůdy. Mám ráda chladné prstíky neurčitosti, které mi škrábou záda pozdě v noci. A divné zvuky za oknem, které jsem právě zavřela. Nebo ne? A pach hlíny, kterou domů donese pes. Kdeže pes, kde by se vzal :)…

Geniální nápad měl „Kostlivec.“ Takhle by mě vážně vůbec nikdy nenapadlo uvažovat. A přitom je to jasné jak facka :).

U „Malého světa L.S“ všechny děsí rozuzlení. Mně ne. I když se vyjeví až na konci a čtenář by měl být zaskočen a zhnusen, ta situace vychází z reálného základu. Takhle nějak by to dopadlo. To není děsivé, snad jen důvod k tomu. Ale důsledek události, která konec způsobila, je v podstatě logický. Vždyť jak jinak by to mohlo dopadnout…?

Některé kousky už jsem znala, ale přesto bylo skvělé si je opět připomenout.

„Černý vítr,“ který údajně do sbírky nepatří? Tedy ani editor si to nemyslel. To téma je tak silné, že zasahuje do všech žánrů a bude to dělat napořád. Určitě si od autora, nejen této povídky, ještě něco přečtu.



WebArchiv - archiv českého webu