kniha » Cesta slávy
v Top10 1 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 84 | antikvariát
hodnotilo: 56
61%
Koupit knihu:
Minotaur
Cesta slávy

Robert A. Heinlein

Cesta slávy

Kategorie: fantasy

originální název: Glory Road
originál vyšel: 1963

vydání: Laser 1992


Komentáře:
stimílek  | * 10.09.2008 12:19

V rámci heinleinovského solipsismu se považuju za největšího Mistrova obdivovatele, jeho pozdní tvorba je moje nejmilovanější literatura. Ovšem toto dílo jsem dočetl jen proto, že ho napsal ON. Je to jedna velká nuda, zejména závěr. Spousta reálií a odkazů je pro středoevropana v 21. století nepochopitelná a byla často nerozlousknutelným oříškem i pro překladatele. Je to jedna velká nuda, zejména závěr. Ale Heinleinovo autorství je k poznání – plácání po zadečku se tu objevuje v hojné míře. Tato knížka mi ležela v knihovně asi 10? let a já se pořád odhodlával k přečtení. Měj jsem odolat a neotvírat ji…

Madam Brbla  | *1/2 23.06.2009 09:02

Sice je to už dlouhých 16–17 let (!!!:-O), co jsem tuhle knížku četla, ale celkem přesně si pamatuju, jak ukecaná, nezajímavá, nudná a otravná mi přišla (a to jsem v dobách své puberty byla spokojená s kdejakým připitomělým brakem). Čtení údajů na obalu hajzlpapíru se mi jevilo podobně podnětné a zábavné… Knihu jsem po dočtení věnovala místní knihovně a rozhodně nemám v úmyslu ji znovu shánět, abych si opravila či potvrdila názor na ni. Hodnocení 33,3% je velmi hrubě orientační, možná (pravděpodobně) si tenhle Heinleinův výtvor ani tolik nezaslouží:-). Slabé, velmi slabé… EDIT: Tak mi bylo vysvětleno, že je na „Cestu slávy“ potřeba nahlížet jako na parodii a pak je to super:-). Možná jo, pro mě se tím však nic nemění: dojem z prvního (a posledního) čtení byl špatný a nemám zájem ho napravovat (sem patří stydící se smajlík:-)).

Lucc  | *** 28.04.2010 12:27

Po dlouhých letech, co se mi na ni prášilo v knihovně, jsem se odhodlal vzal si toto dílo k přečtení. Musím říct, že to není zas až tak hrozné. Hodně kritiky padá na hlavu překladatelky, kterou omlouvá snad jen to, že Heinlein dílo psal opravdu květnatým stylem se spoustou narážek na reálie USA +- 70. let, čili chápu, že to byl oříšek, ale snad až tak to zprasit nemusela. Základní kostra příběhu je čiročirá fantasy. Hrdina, naverbován kráskou v nesnázích, se vydává do jiných světů cestou slávy, má získat obligátní Artefakt a přes všechny peripetie se probít až k vysněnému maželskému loži s krásnou neznámou. Kdyby kniha byla jen tohle, asi by za moc nestála. Má však zajímavé přesahy. Jeden se týká vietnamské války a problému mladé generace zasažené tímto konfliktem. Čekali byste něco takového ve fantasy? Ani ne, co? Ale je to tam. Druhým výrazným plusem je autorův jazyk a spousty různých více či méně moudrých životních ponaučení, které postavy trousí. Třetím bonusem je sexuální a vztahová tématika. Co taky u Heinleina jiného. Sexuální liberalismus je zde pochopitelný, pro nás už nikterak šokující. Mnohem zajímavější jsou ty vztahové problémy muž vs. žena. O těch se nebudu rozepisova, nač zbytečně rozbalovat bonbony v bonboniéře, kterou chcete někomu darovat? Prostě mi věřte, že to není úplné plácání a má to svou hloubku. Asi jediným mínusem oné pasáže je její přílišná rozvleklost. Šlo to napsat na pár stránek a dílo mohlo být kratší, sevřenější a čtivější. A kdyby se i překladatelka činila jinak, mohlo být hvězdiček víc. Takhle aby člověk hledal smysl mezi řádky, což se ne vždy povede a ne vždy k tomu člověk má dostatečnou houževnatost.

Benetka  | * 13.10.2017 10:22

Když jsem si knihu v roce 1992 koupil a poprvé přečetl byl jsem uchvácen!Ale když jsem ji letos četl podruhé…Děs a utrpení!Jasně – tenkrát když konečně začala vycházet angloamerická scifi a fantasy,tak to jeden hltal a byl nadšen téměř ze všeho.Originál vyšel v roce 1963,a byl poplatný době.O tři desetiletí později,když vyšel u nás,a byl tu hlad po všem co tu dlouhá léta nemohlo vycházet,tak to ještě byl asi text akceptovatelný­.Jenže mezitím uplynulo bezmála dalších třicet let,a najednou jsme někde jinde.Já jsem někde jinde.Rozebírat to by bylo na hodně dlouho.Zkrátka – Cestu slávy jsem dočetl ze sebezapřením,a mohu ji doporučit snad jen skalním fanouškům R.A.H. :)



WebArchiv - archiv českého webu