kniha » Cesty z Babylonu
má v knihovně 3
hodnotilo:
0%
Cesty z Babylonu

Josef Bláha

Cesty z Babylonu

Kategorie: sci-fi

vydání: vlastním nákladem 1933


Informace / Anotace ke knize: Cesty z Babylonu

Tři hrdinové podniknou výzkumný let stratosférickým balonem a ztroskotají na Měsíci. Prožijí zde čtyřicetiletou robinzonádu, během níž si s pomocí nástrojů z gondoly a přírodního bohatství Měsíce zhotoví mimo jiné také automobil a letadlo na elektromagnetický pohon. (Zde je patrný vliv Vernova Tajuplného ostrova.) Pak jsou objeveni francouzskou expedicí k Měsíci a přivezeni zpátky na Zem. Autor klade důraz na druhou část knihy, v níž líčí budoucí Zemi jako utopický ráj. Majetek je znárodněn, moderní technika zbavila lidi těžké práce, o všem rozhoduje lid veřejným hlasováním, vzhledem k možnosti rychlé dopravy města zanikla a lidé žijí na vesnicích. Z vědeckého, technického i literárního hlediska jde o jednu z nejnaivnějších českých SF všech dob. V úvodu autor vyzývá čtenáře k založení časopisu, který by podrobněji popisoval vymoženosti budoucí utopie.
In: Adamovič – Slovník české literární fantastiky a science fiction
-----------------------------
Doplnění anotace: Příběh začíná a končí na vymyšleném ostrově Osand. Dva místní podnikatelů postaví balon a narychlo doplní posádku nezaměstnaným „proletářem“ (za kterého se považuje v úvodu i autor knihy). „Proletář“ se pomocí revolveru zmocní řízení balonu a tím dojde místo opětovného přistání na Zemi ke ztroskotání balonu na Měsíci.
Autor se nijak „nemaže“ s realitou, na Měsíci není dřevo ani uhlí, trosečníci taví železo, staví auta, 3 letadla (každý pro jednoho z trosečníků).
Autor použil vymyšlený ostrov, aby nebyl nijak omezen při popisování „utopického ráje“. Výsledkem rozšíření myšlenek utopického ráje z ostrova do světa by měl být 1 jazyk, ne jazykový „Babylon“.

 



WebArchiv - archiv českého webu