kniha » Pistolník
v Top10 4 | chce si přečíst 16 | chce mít v knihovně 5 | má v knihovně 117
hodnotilo: 228
79%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Pistolník Více vydání = více obálek.

Stephen King

Pistolník

Kniha vyšla i pod názvem:
Pištoľník
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Temná věž
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - fantasy - dark

originální název: The Gunslinger
originál vyšel: 10/06/1982

vydání: Beta (web) 1999; Beta (web) 2009; Beta (web) 2015; Ikar (SK) (web) 2017; Beta (web) 2019

odkazy: 9x [recenze]


Komentáře:
avatar2  | ***** 04.03.2007 09:00

Začátek Kingovy ságy o Temné věži. Je znát, že tento román vznikal dlouho a bolestně, mezi stránkami je cítit spousta nevyřčených náznaků a momentů, které budou do detailu rozebrány v dalších dílech. Čím ale Pistolník ohromí je atmosféra – jeho putování snad post-apokalyptickým, snad napůl snovým, snad nějakým úplně jiným světem čtenáře ohromí. Lidé jsou tu tak trochu zdegenerovaní a zfetovaní, život nemá nijak velkou cenu, mnohem cennější jwe voda. Mezi lidmi žijícími na technologické úrovni prvních osadníků Divokého západu pak překvapivě nacházíme artefakty z dvacátého století. A tento mix funguje moc dobře. Skvělé jsou i Pistolníkovy flashbacky do dětství, které zas společensky všeho nejvíc připomíná komunitu japonských samurajů. Kdo chce něco opravdu velkého, nechť sáhne po Temné věži.

KainIX  | ***** 22.12.2007 12:18

Souhlasím s avatarem2. Při prvním čtení mi kniha přišla „jen“ hodně dobrá. Při druhém naprosto skvělá. To, co z ní činí lahůdku je bezesporu skvělá atmosféra postapokalyptického světa, jež se „hnul“. Čtenáři je představen pistolník Roland, muž s dokonalými reflexy a nervy z oceli, jak pronásleduje Muže v černém. Pistolník je ochoten dostat se za KAŽDOU cenu k Temné věži a nic a nikdo mu v tom nezabrání. Naprosto skvělý úvod do série.

papuja  | *** 07.09.2009 14:42

Tak na první knihu od Kinga jsem si asi vybral sakra špatně. Myslím že tu knihu psal 12 let King pro sebe a ne pro čtenáře. Protože jen sám tvůrce tohoto příběhu se v té roztříštěnosti může vyznat. Nebo je možné, že když to psal, tak chodil na návštěvy k donu Juanovi a Carlosi Castanedovi na nějaké laskominky. Kniha vlastně nemá začátek ani konec, nemá vysvětlenou pointu, nemá dokonce svým způsobem hlavu ani patu. Čtenář lítá z jednoho světa do druhého, (minulého, budoucího, snového atd.) od jedné podivnosti k další. Nic není vysvětleno. Jednání hlavních osob není také skoro vůbec vysvětleno a je takřka bez logiky. O pistolníkovi Rolandovi a vlastně ani o Muži v černém jsem se nedozvěděl to co bych si přál vědět.
Nebýt pěkného doslovu, kde autor přiznává: že sám neví ještě mnoho z pistolníkova života, nebo ostatních zúčastněných osob, asi bych odhodil do kouta a řekl bych si „konec!“. Takhle mi nezbývá něž jít do dalšího dílu a doufat, že mi bude poodhaleno trochu víc z podivného světa a jeho hrdinů. A snad to bude u mě stejné jako u komentáře „KainIX“ a své hodnocení po přečtení více dílů kde se mi rozsvítí v hlavě změním.

louza  | ***** 18.11.2009 13:54

Pistolník, jak každý ví, je jen úvodem do ságy o temné věži a jako takový v podstatě nic neřeší. Kromě toho, že přináší desítky otázek má čtenáři přiblížit podivný svět, v němž se sága odehrává a musím říct, že v mém připadě to určitě splnil. Kouzlo středosvěta mě uhranulo a nedovolilo mi vydechnout, než jsem u tohoto rozsáhlého prequelu nedočetl poslední řádek. Jako vnadidlo pro netradiční ságu vidím knihu jako perfektní rozjezd.

Madam Brbla  | **** 04.01.2010 11:41

Když jsem poprvé dočteného „Pistolníka“ s rozporuplnými pocity odkládala do poličky, netušila jsem, že se k této Kingově sérii vrátím až po dlouhých desíti (skoro jedenácti) letech. Ale čas uzrál, snad už jsem do cyklu „Temné věže“ dorostla:-). Vše podstatné o této knize shrnuli ve svých komentářích ostatní, chápu nadšení i zklamání, které „Pistolník“ může vyvolávat. Na jednu stranu tady máme vyprahlý, bezútěšný svět po blíže neurčené katastrofě, svět, kde se prolínají reality a snad i sám čas, může jít o svět záhrobí, očistec, svět podivně psychedelický… každopádně svět s Atmosférou jako hrom. Na druhou stranu příběh nabízí spoustu otázek a prakticky žádné odpovědi. Pistolník Roland putuje krajem, pronásleduje tajemného Muže v černém, vzpomíná na své dospívání, potkává různé lidi, čelí nebezpečí… a za celou dobu pořádně nezjistíme, proč se to celé děje, proč je Roland tak urputný, odhodlaný dostihnout kořist i za cenu ztráty vlastní duše. Závěr pak může leckoho naprosto zmást (tehdy poprvé jsem knihu opustila nepochopenou), nejde o typický produkt Stephena Kinga a bez snahy řádně porozumět, nahlédnout pod povrch, to zkrátka tentokrát nepůjde. Zapomeňte na odpočinkovou četbu;-). Procházím si životem stále střízlivá a při smyslech, snový svět „Temné věže“ se mi však stal do jisté míry náhražkou tripu: mozek spolehlivě vytvářel obrazy, simuloval zvuky, teplotu, ba i pachy, pátral po odpovědích. Občas bylo zapotřebí určité pasáže přečíst i dvakrát, třikrát, než byly informace náležitě proprány, vyždímány a ukotveny v mysli na patřičná místa (snad:-)). Nemůžu pominout ani doslov – obvykle mě tyhle promluvy spisovatelů kdovíjak nebaví, ale Stephen King je čestná výjimka, svým příjemným, nenabubřelým, čtivým stylem vysvětlí čtenáři, jak to bylo se vznikem „Pistolníka“. Jsem velmi zvědavá, jak si slavný spisovatel poradil s tímto prazvláštním světem a kam se příběh rozvine v následujících dílech. Prozatím 75%, ovšem časem dost možná přihodím:-).

Sirius  | **** 24.05.2010 09:48

Jako samostatná kniha Pistolník moc nefunguje, ale jako součást velkého cyklu a jako jeho začátek to funguje skvěle. Líbí se mi, že King smíchal všechny ty žánry a udělal z toho chutný drink, z kterého člověku nezaskočí. Hlavní hrdina je sympaťák jak se patří a je fajn, že autor neodhalí všechno z jeho minulosti a nechává si další díly skládačky na další díly (po kterých určitě a rád sáhnu). A hlavně se mi Pistolník četl nejlíp (na rozdíl od Carrie a Prokletí Salemu), hádám ale, že u dalších pokračování tomu už tak nebude. Takže za mě určitě pozitivní hodnocení. Tu pátou hvězdičku přidám až dalším dílům, teprve až se vlak pořádně rozjede.

honajz  | * 02.01.2011 11:36

Nemůžu si pomoct – přijde mi, že autor sám má v sobě zmatek nábožensko – sexuální, a neví, která strana v něm převládá, tak to přelil do knihy, resp. sedmi knih. Po Pistolníkovi jsem četl Malevil od Merleho, a je to k neporovnání, ta myšlenková hloubka a zajímavost zpracování. Ve prospěch Merleho samozřejmě.

SiriusChico  | ****1/2 30.01.2011 19:53

To snad ani nepsal King. Už od začátku knihy jde vidět, že autor ještě nemá tolik napsáno a Pistolník se spíše píše sám (což autor v doslovu sám uznává). Občas zde probliknout některé nešvary toho, když autor svou knížku nezvládne a tak kromě pár nelogičností tu máme otevřené konce a nepochopitelnou motivaci pistolníka. Ale všechny tyto maličkosti přebíjí atmosféra, která vás praští jako kladivo už od první stránky. Příběh není zběsilý, naopak autor si dává hodně načas, aby čtenář mohl být pomaličku pohlcen pouští tak jako pistolník.

Slíva  | **** 03.07.2011 01:24

Než jsem se pustila do Pistolníka pár kingovek jsem přečetla, ale i tak mě rozporuplné pocity provázely celou tu jeho podivnou cestu „nikam“ a skrz „nic“.Jako samostatná kniha by vůbec nefungoval(příliš mnoho otázek a téměř žádné odpovědi), ale snad všichni vědí, že je to jen úvod, nebo předkrm k hlavnímu chodu, a proto funguje přesně tak jak má. Totiž, že vás donutí přečíst další díl. Atmosféra knihy je skutečně působivá a ten doslov… si určitě nenechte ujít.

bldvmt  | ** 28.07.2011 12:57

Na knize je znát, že se King teprve rozkoukává. Zápletka je plytká, situace se občas představují s obtížemi a celkově je to i relativně nesrozumitelné. Od stránky 184 jako by začala úplně jiná kniha. Monolog MvČ je poměrně impozantní, ale opravdu je to jako hedvábná záplata na jutovej pytel. Hodnotim nízko protože kniha sama o sobě dobrá prostě není.

Edih  | ***1/2 28.09.2012 13:01

Asi mě teď ukamenujete ale… Knihu jsem si neužil. Byly vidět obrovské skoky jak autor měnil náladu co chce psát a jak vlastně má kniha vypadat. Nedivil jsem se tomu když jsem si přečetl jak dlouho kniha vznikala. Ty přeskoky na náhle jiný děj mi prostě u knih málokdy sednou. :(

Erik1131  | *** 09.12.2012 09:18

Nie je to zlá knížka. Ale bohužiaľ je vidieť ten časový rozostup, s ktorým sa k nej autor vracial. Občas sa mi zdá štýl moc odfláknutý, naopak niekedy je tempo skvelé. Keby tam nebol taký koniec, aký tam je, asi by som len ťažko čítal ďalšie diely. Takže Pistolnika som zdolal, uvidíme, či bude nasledujúca kniha lepšia :-)

Strider  | ** 15.04.2017 14:08

Táto kniha ma ťažkým spôsobom minula. Na oltár budovania atmosféry je obetovaný akýkoľvek zrozumiteľný dej. Máme tu síce putovanie pištoľníka za mužom v čiernom, ale o príčinách tohto prenasledovania sa nedozvieme takmer nič. Temná veža je tiež len enigmatický cieľ na horizonte, o ktorom ani Roland nevie povedať prečo sa za ním ženie. Metaforické opisy a flashbacky mi síce prišli spočiatku zaujímavé, no bez poriadneho príbehu som pomerne rýchlo skĺzol do nudy a čítanie mi išlo zťažka. Do ďalších dielov idem len kvôli tomu, že podľa ohlasov sa prvá časť série vymyká (aj kvalitatívne) zvyšku. 4/10



WebArchiv - archiv českého webu