kniha » Tři vyvolení
v Top10 3 | chce si přečíst 7 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 122
hodnotilo: 176
88%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Minotaur
Tři vyvolení Více vydání = více obálek.

Stephen King

Tři vyvolení

Kniha vyšla i pod názvem:
Osudová trojka
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Temná věž
díl v sérii: 2

Kategorie: fantasy - sci-fi

originální název: The Drawing of the Three
originál vyšel: 05/1987

vydání: Beta (web) 1999; Beta (web) 2010; Ikar (SK) (web) 2017; Beta (web) 2017; Beta (web) 2020

odkazy: 4x [recenze]


Komentáře:
avatar2  | ***** 28.03.2007 19:37

Svělý druhý díl Temné věže. Pistolníku Rolandovi je souzeno, aby na svou výpravu získal společníky z „našeho“ světa, zvlášť když je jeho pistolnické uměni značně omezeno amputací dvou prstů hned na prvních stranách knihy. Kniha nepřináší významný posun při jeho výpravě k Temné věži, ale přesto je strhujícím čtením, jak už bývá u Kinga zvykem. Postavy jsou vykreslené do posledního detailu svých charakteristik, a ačkoliv děj nepádí, čtenář se nenudí. Je znát, že kniha není žádná rychlokvaška, je promyšlená, nápaditá a spletitá.

papuja  | ***** 13.10.2009 09:05

Tak po prvním díle Temné věže jsem byl docela zklamaný. Druhý díl mi to prvotní zklamání 100% vynahradil. Celou první třetinu jsem četl skoro s otevřenou pusou, druhá třetina je trochu klidnější a závěr kde se to začne spojovat a gradovat jsem prostě hltal očima. Je toho mnoho neobjasněného, tajuplného, prozatím nepochopitelného. Takže se teším na další díly. A jsem nakonec rád, že jsem začal u King(a) sérií Temná věž.

louza  | **** 18.11.2009 14:07

Po skvělém rozjezdu ságy první velké překvapení provázené vystřízlivěním. Svět středosvěta mě uhranul, problém ovšem je, že tady hraje jen okrajovou roli. Dveře do dalších dimensí se otevírají a čtenář zjišťuje, že se rozhodně nejedná o pouze klasickou temnou fantasy o cestě tam a zase zpátky. Přesto se nejedná o špatnou knihu. Tři rozdílné příběhy sice s hlavní rovinou příběhu mají společného jen málo, přesto jsou autorem důkladně uchopeny a zapracovány do hlavní linie velmi zručně. Čekal jsem sice něco úplně jiného, ale nakonec to nebylo až tak zlé.

LordSnape  | *** 01.03.2010 12:15

Po vynikajícím Pistolníkovi, si Stephen King trochu pohrál se čtenáři a přináší příběh, který se už víceméně neodehrává v onom krásném post-apocalyptickém světě, ale sleduje Rolandovo naplnění věštby (od Muže v černém), kdy si zvolí své souputníky na cestu k Temné věži. Bohužel mě na této knize štvalo, že se prakticky odehrává ve světě mě dobře známém a tak trochu i nudném. V prvním příběhu sledujeme osud dvou bratrů, feťáků. Jeden z nich, Eddie se snaží propašovat zásilku koksu pomocí lepenky v podpaždí, když v tom zasáhne Roland. Ve druhém příběhu sledujeme bohatou, ale zmrzačenou černošku žijící v době, kdy Amerika ještě negry nebrala, tak jako dosud. Zajímavé však je, že ona žena trpí rozdvojenou osobností. Příběh se zamotává. Ve třetí části pak Roland naposled navštíví náš svět, aby poodhalil minulost dvou vyvolených postav a seznámil nás s Mužem, co postrkuje. Tady King ujel asi nejvíce. Tato část mi přišla sice nejvíce zajímavá, ale na druhou stranu zbytečná a matoucí. Zakončení je tak trochu podivné (zvláště to, co se stalo s Odettou a Dettou…). Eddie pořád škemrá, Roland zápasí sám se sebou, shání léky a prakticky jediné, co je zde nadpřirozené, jsou dveře (vstupy do světů) a debilní humroidi. Kniha se četla dobře, ale zkrátka jsem čekal více. Tři vyvolení jsou takovým mezimůstkem před putováním k samotné věži. kniha je jako díl série nezbytná, ale to, co se odehrálo na 400 stranách, by bohatě stačilo rozprostřít na pouhou polovinu…

SiriusChico  | ****1/2 30.01.2011 19:57

Druhý díl je stejně skvělý jako první, akorát tu King již přidal trochu na bombastičnosti a snová krajina se pomaličkou rozplývá. Ještě zde, ale nachází ideální rovnováhu mezi atmosférou Pistolníka a snahou celý příběh trochu více zkulturnit.

Madam Brbla  | ****1/2 04.02.2011 10:14

Skoro 12 let klidně postávali v poličce a UŽ jsem si na ně našla čas, volejme hallelujah!:-) „Tři vyvolení“ si užili své 4 dny slávy a vrátili se zpět na polici – s příslibem, že se k nim někdy v budoucnu ráda vrátím. Jejich starší brácha „Pistolník“ sázel na hutnou atmosféru a nutil čtenáře k maximální pozornosti; ač polovičního rozsahu, nikam nespěchal. „Tři vyvolení“ nasadili od počátku svižné tempo a ve finále zvládli přejít do sprintu. Dosadili na místa pár střípků mozaiky, ovšem většina otázek zůstává a přibylo pár nových.

Stephen King tentokrát Rolanda z jeho pochmurného, rozpadajícího se světa přesouvá do naší reality, konfrontuje jej s vyspělou civilizací a s ní souvisejícími problémy (drogy, rasismus apod.), o napětí není nouze. Prozradit něco víc by byla rána pod pás pro čtenáře, co se na tuto knihu teprve chystají. A zbytečné je upozorňovat, jak si pan Král zase pečlivě pohrál s jednotlivými charaktery – kdokoliv zná jeho tvorbu, musí vědět, že nenajde žádné ploché, nepřesvědčivé panáky.

Jestli „Temná věž“ bude pokračovat v tomto duchu, nebudu šetřit chválou: „Tři vyvolené“ jsem si skvěle užila. V závěru na mě z několika scén pomrkával humor a nejsem se úplně jistá, jestli mi to k sérii sedí (uvidíme časem). Postřehla jsem také pár chyb a nevím, zda je připsat Kingovu záměru – třeba jestli popletení jmen známých herců mělo demonstrovat neznalost mladého feťáka, nebo šlo o hrubý kopanec redakce. Každopádně zvedám oba palce a „Pustiny“ zřejmě nebudou čekat dlouho, než se jich lačně chopím. 88%

vokis  | ****1/2 22.11.2012 20:14

První díl mě zas až tolik nebavil, ale druhý mě chytil hned od začátku, linie s Ediem je výborná zhltnul jsem ji jedním dechem. Druhá linie s Odetou mě zas až tolik nebavila (proto „jen“ 90 %) ale konec knížky a třetí míchání to bohatě vynahradilo.

Erik1131  | **** 03.02.2013 14:10

Už som sa raz vyjadril, že sa ku Kingovi nechcem vracať, ale to nejde. Jednoducho King je King. Jedna jeho kniha je geniálna, ďalšia vás nebaví, ale aj tak má čosi do seba. Druhý diel temnej veže je obrat o 180 stupňov. Emócie, napätie, vyvrcholenie… Je vidieť, že autor do toho vložil viac než do prvého dielu. Stále tam sú „hluché“ miesta, ale moc mi to nevadí. Je to presa len druhá kniha v sérii a myslím si, že **** je zatiaľ to správne číslo :-)

Sirius  | ***** 02.03.2014 00:35

Sakra…nemám slov. Dokonale napsaný, ze spousty vět mě fakt mrazilo. A ty nápady a Eddie Dean. Před několika lety jsem se zařekl, že už nebudu číst žádné mega ságy, protože mi to žere moc času. Ale nedá se nic dělat, u Temné věže budu muset předsevzetí porušit. „Ty půjdeš dál, že?“ „Ano.“ „Až do úplného konce.“ „Ano. Až do úplného konce.“ „Bez ohledu na všecko.“

Strider  | **** 15.04.2017 14:07

Prehrýzť sa Pištolníkom bolo veľmi ťažké, ale zvesti o kvalite pokračovaní neklamali. Hneď druhý diel to roztočil vo veľkom štýle a verbovanie prvého vyvoleného bolo dokonca strhujúce. Potom to síce skĺzlo k solídnemu nadpriemeru, ale finiš bol opäť vynikajúci. Keď už si človek myslel, že ho King už v druhej polovici nemá čím prekvapiť, prehodil výhybku iným smerom a knihu ukončil vo veľkom štýle ako majster rozprávač. Som náramne zvedavý kam sa to celé vyvinie, lebo rozohrané je to nesmierne zaujímavo. 8+/10



WebArchiv - archiv českého webu