kniha » Vlci z Cally
v Top10 1 | chce si přečíst 9 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 105
hodnotilo: 130
87%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Vlci z Cally Více vydání = více obálek.

Stephen King

Vlci z Cally

Kniha vyšla i pod názvem:
Vlky z Cally
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Temná věž
díl v sérii: 5

Kategorie: fantasy - sci-fi

originální název: Wolves of the Calla
originál vyšel: 04/11/2003

vydání: Beta (web) 2004; Beta (web) 2009; Ikar (SK) (web) 2019; Beta (web) 2020

odkazy: 4x [recenze]


Komentáře:
avatar2  | ***** 14.07.2007 18:46

Série Temná věž graduje a kvalita neklesá. Steven King se tentokrát autorsky dost rozmáchl když ke stálicím mezi postavami této série připojil i hrdinu z jednoho ze svých klasických hororů – otce Callahana. Pistolníka Rolanda v tomto díle požádají, aby ochránil vesnici před opakovanými nájezdy Vlků, kteří jim kradou děti. A tento úkol – plus několik tradičních flashbacků – tvoří těch asi šest set stran knihy, která ani na chvíli nenudí.

papuja  | ***** 24.11.2009 12:38

Tak další putování našich hrdinů za temnou věží je za mnou. V tomto díle se nám děj zastaví ve městečku Calla Bryn Sturgis, kde naše čtveřice má úkol ochránit vesničany. Rolandovo ka-tet má před sebou pořádnou zkoušku věrnosti. Vše se odehrává pouze na jednom místě a působí to jakoby zpomalením děje. Několik pasáží bylo pro mě trochu nudnějších a zdálo se mi to jako předešlý díl, trochu celé natažené. Ale autor nám zase naservíruje několik překvapení a zvratů. Nehledě na to, že konec knihy je na vypoulené oči, až se jeden bojí že mu to už zůstane. Pistolník se pomalu a jistě stává mojí srdcovou záležitostí.

Pepa 62  | *** 26.07.2011 22:54

Spojení Stephen King a nuda, by mě ještě před časem přišlo naprosto nesmyslné.Bohužel, ale při čtení jednotlivých dílů série Temná věž, mě toto spojení napadlo hned několikrát.V pátém díle Vlci z Cally se základní příběh nikam zásadně neposouvá,něco málo se objasní, něco málo se naznačí, ale hlavně si naši hrdinové odskočí vyřídit pár padouchů.Následují klasická westernová klišé:příjezd hrdinů do městečka,(stanou se spásou a nebo zkázou?),příprava plánu,výcvik a příprava na boj několika sympatizantů z řad obyvatel městečka. No a pak přijde závěrečný souboj, kdy stateční obránci města nemilosrdně kosí mnohonásobnou přesilu nepřátel.A pak přijde čas loučení a je potřeba vyrazit dál. Pro mě je to prostě zklamání.Od autora takových skvostů jako je To,Svědectví atd.jsem čekal víc a nebo se prostě s tímhle „druhým“ Kingem, který se k tomuto rozhodně ambicióznímu projektu rozhodl přistoupit troch jinak,míjím.

louza  | **** 14.11.2011 15:27

Dobrá kniha. I když opět skoro o ničem. Notoricky známý příběh party hrdinů přicházejících spasit městečko ozvláštňuje tajemná identita útočníků a jejich temných plánů, které ovšem hrdinové musí teprve odhalit. Fakt, že je finální pointa (ač velmi dobře vymyšlená a celkový příběh zajímavě posouvající) na konci šesti set stránkové knihy vyřčena v jediném odstavci je snad ještě humornější, než pohled na klesající počet hodnotících čtenářů s postupujícími svazky série. Pistolník na své cestě ztratil díky ukecanosti svého tvůrce kromě přátel a prstů i hodně čtenářů. A je to škoda, protože Vlci z Cally rozhodně nejsou špatnou knihou. Kromě mírného posunu v ději tu čtenáři najdou vše osvědčené z minulých svazků. Okouzlující atmosféru prolnutých světů, výlety do jiných dimenzí, sympatické hrdiny a nad tím vším tajemně čnící Temnou věž, která jako by byla s každou stránkou blíž a blíž. Je jisté, že autorovi nejde primárně o pointu, kterou by mohl čtenáři podat ve zkratce. Jde mu o výlet do středosvěta, o možnost trávit s hrdiny čas a toho nedosáhne jinak než skrze řádky textu. Někdy je to těžké a úmorné, ale taková už je cesta pistolníků.

Madam Brbla  | ***1/2 04.06.2013 15:14

V této knize si na mě pan King připravil drobný podraz, když k postavám známým z předchozích částí série přidal hráče z jiného svého díla, „Prokletí Salemu“. Otce Callahana a jeho úlohu v románu už jsem si nepamatovala, podobně jako většinu detailů z této upíří klasiky, proto jsem zhruba ve třetině, kdy mělo dojít na padreho vzpomínání, „Vlky z Cally“ odložila a odskočila si po dlouhých letech osvěžit události v městečku Salem's Lot. Byl to moudrý tah, udělat to až po přečtení pátého dílu „Temné věže“, zbytečně bych si pokazila zážitek Callahanovým zkratkovitým a zmateným souhrnem.
„Vlci z Cally“ jsou poctou westernovému žánru: Roland, Eddie, Susannah a Jake jsou během svého putování přizváni do městečka Calla, sužovaného nájezdy tajemných bytostí, tzv. Vlků, kteří co generaci odvážejí polovinu dětí. Ne všichni obyvatelé souhlasí s nutností začít se bránit, přijmout pomoc pistolníků a zachránit před neradostným osudem potomky své nebo svých sousedů. Selhání by znamenalo krutou odplatu. Nicméně Roland zná své poslání, svou povinnost a nemíní před výzvou couvnout. Kromě přípravy na střet má každý z hrdinů své vlastní problémy; tajnosti mezi jednotlivými členy pistolnického ka-tet se množí. Hrdinové se opět sem-tam přesunou vyřizovat různé záležitosti do našeho světa, kniha je protkána všemožnými odkazy na literární i filmová díla.
Bohužel si pan spisovatel znovu vymyslel jakési nářečí, slovní obraty, co nejspíš měly obohatit dialogy, ovšem mně všechno to „říkám díky“ a „jak račiž“ brzy brnkalo na nervy.
Také musím přiznat, že se mi úplně nepozdává, jaký směr „Vlci z Cally“ v závěru nabrali, ale nechám se překvapit, jak se autor s tímto fantastickým cyklem popasuje. Rozhodně jsem na další osudy pistolníků zvědavá, i když tento díl hodnotím přibližně stejně jako předchozí (tedy o poznání slaběji oproti druhé a třetí části): je to čtivá, místy přespříliš ukecaná a malinko nudná vata, žánrová všehochuť plná napětí a zvratů, nabitá zvláštní atmosférou. 74%

Strider  | **** 09.06.2017 11:49

Touto knihou sa meta pohrávanie posunulo na vyššiu úroveň. Máme tu zápletku kopírujúcu Sedem statočných odohrávajúcu sa v meste ktorého meno je zložené s mien herca a režiséra tohto filmu, zlosyni vyzerajúci ako marvelácky Dr. Doom hádžu „Zlé tonky“ – výbušné guličky, model Harry Potter – a významnú rolu hrá kniha Prekliatie Salemu od istého Stephena Kinga. Bolo to nepochybne cool, ale napriek všetkému to pôsobilo trochu lacným dojmom. Navyše nie som fanúšikom toho, keď sa v príbehu náhle objavia čisto nové prvky a tu ich pribudlo hneď niekoľko (číslo 19, upíri, Mia, Rolandove zdravotné problémy). Finálne zúčtovanie je tiež trochu krátke na to, aká dlhá príprava mu predchádzala. Navyše k Temnej veži sme sa touto knihou takmer vôbec nepriblížili – celé to pôsobilo ako nejaký side quest, nech už bol akokoľvek zaujímavý a dobre napísaný. I keď to vyzerá, že len kritizujem, je to tak kvôli tomu, že i keď je kniha veľmi dobrá, čakal som od nej predsa len viac. 8-/10



WebArchiv - archiv českého webu