kniha » Řbitov zviřátek
v Top10 10 | chce si přečíst 8 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 113
hodnotilo: 212
88%
Řbitov zviřátek Více vydání = více obálek.

Stephen King

Řbitov zviřátek

Kniha vyšla i pod názvem:
Cyntoryn zvieratiek
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: fantasy - horor - podle filmu/zfilmováno

originální název: Pet Sematary
originál vyšel: 14/11/1983

vydání: Laser 1994; Beta (web) 2003; Beta (web) 2008; Ikar (SK) (web) 2019; Beta (web) 2019

odkazy: 1x [film], 5x [recenze], 2x [web]


Komentáře:
warrior.soul  | ***** 24.06.2008 18:04

No páni… myslím, že jen tak něco už mě nevyděsí, ale při četbě této knihy jsem se opravdu bála. Jedna z nejlepších od mistra hororu

Majkl  | ****1/2 11.07.2008 20:42

Stephen King opäť rozohral hru s ľudskými osudmi. Predviedol mi svoju spisovatelsku genialitu napadom, prepracovanymi postavami, čtivosťou. Vadila mi napínavosť, ktorá sa objaví až v poslednej tretine. Záver bol však vynikajúci, najmä to, že si myslí, že na tretí raz to bude iné. Každopádne to podľa mňa nie je jedno z vrcholných diel, je to výborná kniha ale poznám aj lepšie. Tak či tak odporpúčam. 4,5*

KainIX  | ***** 03.03.2010 09:39

Tuto knihu jsem četl snad před 15ti lety jako jednu z prvních „Kingovek“, možná dokonce jako úplně první a už tehdy mne dostala. Teď jsem si ji přečetl znovu a jen jsem si potvrdil, že tohle je zřejmě to nejlepší, co jsem od Kinga četl, a že jsem toho od něj už četl opravdu hodně. Osobně mám radši příběhy s neznámým nebezpečím jako v případě „Pytle kostí“ nebo „Ostrova Duma Key“ a vraždící maniak v podobě šíleného klauna v To mě nijak neděsil. V tomto příběhu jde spíš o to tajemné nebezpečí, i když jen částečně. Líbí se mi, že se příběh odehrává na relativně malém prostoru a jen s několika postavama. King má opět perfektně propracovanou psychologii postav, všechno je reálné a živé, a ta atmosféra!!! A konec snad ani nemohl být lepší. Pozor, nedoporučuji slabším povahám ;)

louza  | ***1/2 24.03.2010 15:39

V začátcích kariéry neměl King ještě tak obludně rozvinutou grafomanii a většina jeho tvorby z oné doby z této skutečnosti úspěšně těží. Řbitov možná není tím úplně nejděsivějším čtením pod sluncem, ale příjemně mrazivý příběh to je.

vokis  | ***** 22.10.2010 00:42

Výborná knížka, kde se mi (na rozdíl od jiných Kingových knížek) líbil i závěr, který mě dostal do kolen :)

KeB  | ****1/2 24.09.2013 15:21

Vím že se budu opakovat, ale Bravo mistře, opět jste to dokázal. Tahle kniha podle mě nestaví na elementární hrůze z něčeho nepředvídatelného, ale naopak je dokonale předvídatelná a v tom je její hrůza. Původně jsem se cítil zklamán koncem (třetí částí), kde podle mě spadlo napětí na nulu, ale pak jsem pochopil, že nemá cenu dále hrát partii, která je dohraná. Místo toho autor jen schovává figurky do krabice. Nicméně tyhle konce opravdu nemám rád a za to vám mistře srazím deset procent, protože vím, že vy to ustojíte :) A na závěr dodám, že v Jerusalems Lotu by Rachel opravdu spát nechtěla.

Zbytek postřehů v diskuzi pod spoilerem.

zbytek

jirikk  | ****1/2 15.10.2015 14:19

První polovina je skvělou ukázkou Kingova talentu a patří nejspíš mezi ty vůbec nejsilnější místa jeho tvorby. Postupná gradace napětí je dokonalá a čtenáře ke knize přímo přiková, přestože se vlastně nic až tak nečekaného neděje a celý příběh je poměrně předvídatelný. Druhá část jde kvalitativně o něco dolů, přesto i ona drží vcelku solidní úroveň. Jeden z temnějších Kingových románů.

Dilvermoon  | ***1/2 28.04.2019 14:58

Řbitov zviřátek určitě nebude patřit mezi mé nejoblíbenější knihy od Kinga. Jako důvod bych uvedl přímočarost a předvídatelnost. Také by se mi líbilo více postav, nejlépe celé městečko jako v jiných jeho dílech. Podmínkou to však není – viz Osvícení – kde byl ale příběh komplikovanější a atmosféra dusivější. Tady máme sice velmi temný a velmi hororový román (zvláště v poslední třetině), ale není těžké průběžně odhadovat, co bude dál. A některé scény, jako třeba ta na hřbitově, jsou zase zbytečně protahované. Na druhou stranu konec je sice také celkem odhadnutelný, ale skvěle vypointovaný.

Rezaria  | * 21.08.2019 14:18

Opravdu, ale opravdu jsem chtěla, aby mě to bavilo a já konečně prozřela, proč bych taky měla číst Kinga, ale ne. Mě to prostě nenadchlo. Jakožto jeho knihami nepolíbená jsem sáhla po tom údajně nejděsivějším příběhu a až do konce jsem čekala, kdy už to přijde, kdy už se začnu bát. No… když pominu předvídatelnost děje, na které se očividně staví a rodinná dramata, která mají umocnit následné události, tak Řbitov zviřátek pro mě nebyl ničím zajímavý. Celá kniha mi přišla akorát strašně ukecaná, včetně poslední třetiny, která byla alespoň trochu zajímavá a já se kvůli tomu prostě nedokázala do Louise vžít (ačkoliv jsem ho vážně chápala). Možná jsem jen měla přehnaná očekávání a doufala že zároveň pochopím, co všichni na Kingovi vidí. Protože já to pořád nevidím a nevím, jestli se mi chce zkoušet číst něco dalšího.

Clarice  | ***** 21.06.2020 22:39

Mrtvý kocour se vrátí domů. Na fouscích a srsti má krev, smrdí jako tchoř a chová se divně. „Tatínku, nemyslíš, že Churchovi něco je?“ Taťka se zamyslí, protože ví, co mu je, ale dělá trubku. „Nemyslím,“ řekne klidně -:))).

Toho kocourka miluju :), stejně jako všechny hnilobné a smradlavé detaily, postavy v mlze, zvuky v lese a návštěvníky ve snech :). A tohle je jedna z mála knih od Kinga, kterou jsem dočetla. Málo kdy se mi to totiž povedlo, ale zviřátka nemají chybu. Doteď pamatuji scénu ze staršího filmu, jak se kočičák vrací a svítí mu očička. Ta mě pronásledovala dlouho. Obzvlášť když my měli svého času kolem baráku koček jak v útulku.

Starší film se knihy drží trochu víc, než ten novější. Novější sice kopíruje některé situace, ale zdálo se mi včera, kdy jsem na něj koukala, že scénáristovi trochu hrabalo a nevěděl, jak střípky poskládat. Koukat se na to dá, když zrovna nemáte nic jiného na práci…



WebArchiv - archiv českého webu