kniha » Geraldova hra
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 59
hodnotilo: 81
68%
Geraldova hra Více vydání = více obálek.

Stephen King

Geraldova hra

Kategorie: horor

originální název: Gerald's Game
originál vyšel: 05/1992

vydání: Melantrich 1996; Ikar (SK) (web) 1997; Beta (web) 2001; Letné čítanie 2005; Beta (web) 2010; Beta (web) 2018; Ikar (SK) (web) 2018

odkazy: 4x [recenze], 1x [film]


Komentáře:
Majkl  | *** 29.11.2007 20:08

Je to trochu experiment. Manželské sexuálne hry sa skončia a nastúpi tvrdý boj o život. Je to netradičné, a asi aj preto, sa hlavná hrdinka stále vŕta v minulosti. Bola to jedna z menej záživných kníh, no aj tak som ju dočítal, a vychutnal si celkom dobrý koniec. No na 5* nemá.

The_Star_Rover  | *** 19.09.2010 22:19

Průměrný Kingův román… Příběh se točí okolo sexuálních hrátek na odlehlé chatě, celkem fajn počtení… jediné co mi dost vadilo bylo neustálé pitvání v minulosti skrze sny..

Speedemon  | ***1/2 16.08.2014 20:17

Dost výstižně popsaná bezvýchodná situace, kdy je hlavní hrdinka připoutána pouty k posteli a nemůže se dostat bez pomoci pryč. Myslí na smrt, bolest a především na svoji minulost. Zatímco první dva body jsou popsány skvěle a místy z toho až mrazí, tak minulost hrdinky zas tak napínavá není. Nicméně konec mou pozornost udržel a hodnotím poměrně vysoko, ale vím, že King má na lepší…

Gaarq  | ***** 17.08.2014 07:55

geraldova hra mě při čtení fascinovala dvěma aspekty. první byla ona existenciální přítomnost, která je popisovaná dost drsně a naturalisticky (při představě toho, jak se hrdinka dostávala z pout jsem měl žaludek hodně na vodě), ale zároveň velmi věcně, bez nutnosti čtenáře šokovat za každou cenu. a pak je tu druhá rovina, která probleskuje v příběhu spíš jako horečný sen, na první pohled vypadá jinak, méně naléhavě, ale s postupem rozkrývání (i když to bylo na můj vkus moc americky psychoanalytické) zjišťujeme, že oproti tomu je ta aktuální hrůza vlastně jen slabý čajíček. protože, co dokáže člověk udělat člověku, je často nad všechny ostatní děsy.

ps. ale fantastika to docela jistě není. řekl bych, že jde o drsný psychologický román, horor si představuju jinak.

MirabelkaP  | **** 31.08.2014 00:35

Uf, po dočtení se necítím moc příjemně… já v knize vidím boj o život díky kterému se hlavní hrdinka vyrovnává s traumatickou minulostí a nakonec nalézá sama sebe tím, jak zarputile bojuje za své duševní zdraví. Nebýt závěru hodnotím níže, protože jsem se mnohdy nemohla sžít s popsaným „ženským uvažováním,“ jinak mě oproti komentářům výše nevadily výlety do minulosti a opravdu mě dostal konec, protože mě osobně méně děsí nadpřirozené zlo než to lidské…

trudoš  | *** 28.06.2016 00:43

Kouzlo knihy spočívá především v zápletce – jak je absurdně jednoduchá, tak má až příliš blízko k realitě. A právě díky téhle dávce autenticity je děj tolik strhující.
Jenže tentokrát na mě Stephen King i přes své nesporné literární kvality zapůsobit nedokázal. Ona když je vám nesympatická hlavní hrdinka, jde pak celé to one man show do kopru, byť je sebenapínavější. Veškeré její retrospektivní výlety do minulosti byly pro mě tak moc nezajímavé, že jsem často soupeřil s nutkáním je přeskočit. Ale vydržel jsem, doufaje, že to všechno bude mít nějaký vliv pro další vývoj. Nemělo.
Kdyby šlo o povídku, šla by z toho vytřískat skvělá atmosféra boje o přežití holky v nesnázích s podivným nočním návštěvníkem. Naneštěstí většinu prostoru autor raději věnoval psychologickému rozboru člověka, který je pro přežití ochoten udělat cokoliv. Hlavně vzpomínat na svůj incestní poměr s otcem, nenávistný vztah s matkou a nepovedené manželství se SDMS nadšencem. V tomhle ohledu jsem čekal jinačí drama.



WebArchiv - archiv českého webu