kniha » Svědectví
v Top10 25 | chce si přečíst 19 | chce mít v knihovně 10 | má v knihovně 103
hodnotilo: 160
90%
Svědectví Více vydání = více obálek.

Stephen King

Svědectví

Kniha vyšla i pod názvem:
Odpor
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: horor - sci-fi - postkatastrofická

originální název: The Stand
originál vyšel: 11/1978

vydání: Laser 1995; Beta (web) 2008; Beta (web) 2020; Ikar (SK) (web) 2021

odkazy: 4x [recenze], 2x [seriál]


Komentáře:
Gaudericus  | **** 26.03.2009 20:36

Asi bych nesouhlasil s tím, že se jedná o nejlepší Kingovu knihu, možná nejdelší (pokud někde nevyšla vcelku Temná věž :-)), ale určitě je to perfektní počtení. Nepříliš veselé, zcela se neodvíjející dle vašich představ (uznávám, že je bezva, když vás autor překvapuje a všechno se semele úplně jinak než jste to čekali, ale přece jen občas zamrzí, že se při psaní aspoň trošku nedržel té vaší verze ;-)), a někdy až dechberoucí.

KainIX  | ***1/2 08.10.2009 20:19

Tato kniha má na Kinga hodně neobvyklý děj, je to postkatastrofická sci-fi a po přečtení musím říct, že jako jeho další sci-fi knihy (za všechny alespoň Pavučina snů) mu tento žánr prostě nesedí a nejde. King umí skvěle vystavět atmosféru strachu, umí exceletně pracovat s postavama, ale to je ke sci-fi jaksi málo. Děj knihy začíná v době celosvětové katastrofy, kterou je nechtěné vypuštění smrtícího viru chřipky mezi obyvatelstvo. Nutno říci, že tento virus byl vyvinut armádou USA jako biologická zbraň a neexistuje k němu protilátka. Virus se přenáší jako chřipkový vzduchem a při kontaktu je 100% nakažlivost s 99,9% (minimálně) úmrtností. To má za následek zdevastování lidské populace během velmi krátké doby z šesti miliard na několik desítek tisíc. Přeživší jsou roztroušeni po celém světě (byť děj se odehrává pouze na území USA) a pomalu se začnou shromažďovat a tvořit novou společnost. Přimíchejte do toho ještě náboženství a věčné téma boje dobra se zlem a máte alespoň hrubou představu, o čem kniha je. Musím říct, že jsem se na tuto knihu upřímně těšil, ale už během čtení jsem byl lehce zklamaný a to zklamání přetrvává i po dočtení. Prvních asi 200–300 stran, na kterých se popisuje vypuštění a šíření viru až po téměř totální vyhynutí lidstva je kniha na 5* – děj je jak se patří hutný, má spád a napětí. Pak však King přeřadí z pětky na jedničku a plyn sešlapuje jen velmi pozvolna. Vzniká nová společnost, která centralizuje kolem dvou postav – zástupce Boha a zástupce ďábla. Ke střetu těchto dvou komunit, jak by se dalo očekávat, nakonec nedojde, byť jedna z nich zanikne (nebudu prozrazovat která ;) a celkově mi děj knihy vyústil jaksi do ztracena. Kniha sice je uzavřená, ale přesto se mi zdá, že King mohl z daného námětu vytěžit mnohem více. Zajímavosti:

  • knihu jsem četl v době, kdy se ve všech médiích mluvilo o obavách z prasečí chřipky a King šíření nákazy v první části knihy napsal tak sugestivně, že jsem si při čtení cestou z/do práce všiml každého zakašlání, popotáhnutí či vysmrkání.
  • Hlavní zlá postava má jméno Randal Flagg, stejné jméno měl i čaroděj v nepovedené fantasy/pohádce Dračí oči.
Mat21  | ***** 24.03.2010 22:14

Na pozadí tragické události, která takřka vymítila lidstvo a kterou díky stále dokonalejšímu genovému inženýrství nemůže zpochybnit nikdo, probíhá studie lidské psychiky reagující na drastickou změnu lidských hodnot a priorit. Myslím si, že je veliká škoda vyjmutí významného počtu stránek rukopisu kvůli akceptovatelnosti ceny trhem, protože i stávajících 900 stránek umožnilo Kingovi rozpitvat trable jednotlivých postav do nejmenších detailů. Nad čím však pochybuji, to je přidání mystiky v podobě Randala Flagga a matky Abegail coby idealizovanému rozdělení společnosti na peklo a nebe, dobro a zlo. Přeživší osadníci musí být rozsypáni do dvou pytlů, necentralizované spojení společností by patrně přineslo více variability. To by však ochudilo román o jakýkoliv náznak mystiky a patrně by pozbyl výsady být umístěn na tomto serveru :-) Svědectví i tak však je proklatě dobrý román, svatá dobroto, ó ano!

avatar2  | ****1/2 02.06.2013 10:54

Vedle Nezbytných věcí a To je Svědectví pravděpodobně jeden z vrcholů Kingovy tvorby. Rozsáhlý popis totální tragédie, která vyhladila prakticky celé lidstvo následuje popis dvou pokusů znovu sestavit funkční společnost – jedné skupinky vedené „takovými normálními“ chlapíky a druhé skupiny lidí s inklinací ke zlu, vedené démonickým, těžko uchopitelným Flaggem. Velkolepé čtení.

Honzeecheck  | ***1/2 18.09.2013 12:26

Další Kingova tlustokniha, s níž jsem se tentokrát potýkal mimořádně dlouho. Prostřední část mezi fantastickym začátkem a napínavym koncem hodně ztrácí a toho mysticismu je trochu moc. Kingova síla je v potavách, především těch vedlejších a zápornejch a to paltí bezezbytku i tady. Harold je jedna z nejlíp napsanejch osobnsotí, jaký jsem kdy četl. Bohužel kladasové jsou z většiny jen nudně správnácký a člověk je pak vděčnej, že je King nijak nešetří. Dobrý, ale moc dlouhý, na Pod Kupolí nebo To to nemá. Mmch obálka ukazuje asi víc než by měla.

thorir  | *** 20.10.2013 16:09

Druhá kniha od Kinga a na dost dlouho asi poslední. Nemohu zakrýt (lehké) zklamání. Na knihu jsem se velmi těšil, postapo, kdy vinou chřipkové epidemie vymře NAPROSTÁ! většina lidstva a zbývající jednotlivci či skupinky se snaží přežít na pozůstatcích civilizace pro mě byla dost lákavá. A prvních několik set stran tomu tak skutečně je. Jak tu již kdosi psal, snahu přeživších vzpamatovat se z šoku náhlé ztráty všeho známého a jistého autor popisuje brilantně. značně propracované charaktery jednotlivých „hlavních“ postav King vypiplává do nejmenších detailů, jejich obavy, motivy a pozadí jsou popsány nesmírně detailně. Snaha jednotlivců a později skupinek dostat se do Boulderu a trable po cestě pro mě osobně byla asi nejlepší částí knihy, nebo možná nejzajímavější. Tím však superlativy končí. Následuje ono již zmíněné rozdělení přeživších na dvě velké skupiny, představující dobro vs. zlo. Matka Abigail vs Randall Flagg. Jedna skupinka užvaněných zoufalců vs skupinka potenciálních psychopatů a zmanipulovaných ovcí. Hmm slušný výběr. Část knihy, která se zabývá konfrontací mezi těmito dvěmi skupinami je výrazně horší, skoro bych řekl nudná. Musel jsem se nutit „to dočíst“. Mysticismus kolem Flagga a Abigail je k uzoufání tragický! A těch náboženských slintů kolem!!! No, každopádně jsem to dočetl a Kinga na delší dobu (tak asi 1000 let) odložím. Pro info četl jsem to v originále a navíc tu prodlouženou verzi, nedokážu porovnat, jestli to co v ní je navíc stojí za námahu nebo ne. Kniha má své kvality, místy se čte docela dobře a podle celkového hodnocení je můj názor spíš menšinový, tak ho možná neberte až tak moc vážně :).

vpadysak  | **** 30.11.2013 18:49

Ak chce túto celkom objemnú knihu niekto čítať len pre to, aby sa dozvedel ako to dopadne, nech ju radšej nechá v polici na neskoršie. Keď nebude netrpezlivý a vychutná si dej na všetkých stránkach. Dej knihy je podľa mňa parádny a King si nechal dostatok času na vykreslenie charakterov postáv. Koniec mňa bavil asi najviac, niektoré kruhy sa uzatvoria, niektoré ostávajú otvorené a je na nás, aby sme si odpovedali. Po prečítaní mi bolo dokonca ľúto niektorých postáv, aj keď by som to nepredpokladal. No človek sa pri čítaní dozvie aj čo to o sebe.

Bola to moja prvá kniha od Kinga ale aj keď má cez 1000 strán, ja by som vydržal aj viac:-)

KeB  | ** 15.09.2016 00:46

Tak, konečně je to za mnou. Na dva měsíce jsem četl něco jiného a pak to konečně dočetl. Mistře můžete si říkat co chcete, ale chápu proč vám to původně seškrtali. Místy je to zoufale rozvleklé a samoúčelně se pitvající. Možná vám pomohla víra k překonání vlastních starostí a že to není snadné vím sám dobře, ale to není důvod dělat tímhle způsobem misijní činnost. Tradičně perfektně vymodelované postavy a dokonale popsán mechanismus šíření pandemie je největším tahákem této knihy. Ano, i já jsem na podzim vnímal každé kýchnutí :) Tohle přese všechno nebylo špatné, ale rozhodně to byla nejhorší kniha od Kinga co jsem etl. 40%

k románu patří i tahle povídka: http://www.legie.info/povidka/5507/komentare#zalozky

Adhara  | **** 23.03.2017 10:33

Zmutovaný vírus, ktorý zničí civilizáciu. To tu už bolo. To, že po vymretí väčšiny ľudstva sa začne finálny boj dobrej a zlej sily, však už taký otrepaný námet nie je. Svet je vykreslený do väčšej hĺbky a realistickosti ako väčšina postapokalyptických kníh. I keď – dalo by sa aj viac. Napriek hrúbke slušne a stabilne čitateľná kniha. Aj ona však mala jeden závažný problém: kladné postavy som nenávidela a záporné som si obľúbila. To, že záporňáci nie sú až takí čierni (s výnimkou ich vodcu), asi bol autorský zámer, ale pochybujem, že bola zámerom aj moja nádej v porážku klaďasov. Niektorí odpudzujúci klaďasi, ktorých motivácii som ani najmenej nerozumela, mali aspoň toľko slušnosti, že umreli, bohužiaľ asi tá najhoršia klaďaska prežila.

Methat  | **** 14.09.2017 18:48

Táto kniha sa oplatí čítať (pre väčší efekt) v čase vtáčej/prasačej chrípky.

Vraj Svědectví malo mať o 400 strán viac. Vďaka za to, že kniha má „len“ tisícovku. Už to je na hranici znesenia a King niekedy zbytočne blábolí a pridáva ďalšie detaily postavám, aby ste si ich vedeli živo predstaviť a lepšie sa s nimi stotožnili. V tomto s ním súhlasím. King má postavy vždy stopercentné. Ale ten zvyšok trochu pokulháva ako jedna z hlavných postáv na konci.

Čakal som väčšie post-apo. Podľa ohlasov a recenzií som čakal väčšiu pecku. Ale keďže už ako-tak poznám Kinga a mám prečítané okrem TO, ktoré práve beží v kinách, aj iné jeho knihy, vedel som, čo približne mám čakať. King sa postavám venuje príliš svedomito, v prvej časti (z troch) sa celá epidémia rozbieha, nachádzame sa ešte pred ňou a ku každej hlavnej postave sa autor pozastaví a podrobne nám ju predstaví. A to, ako potichu a neškodne sa celá epidémia spustí je na knihe to najdesivejšie. Že sa to môže ľahko stať aj nám, nie je pochýb (aj keď my sa vyhladíme inak). Prvá časť je výborná.

Druhá časť je oveľa pomalšia, sledujeme vývoj novej (dobrej) spoločnosti, ktorá opravuje poničený svet, obnovuje elektrimu a riešia sa hlavne vzťahy a chod spoločnosti. Tretia časť je podľa mňa najlepšia, pretože zistíme čosi aj o hlavnej zápornej postave a jeho spoločnosti a začína prituhovať. A na záver sa oplatí počkať (alebo skôr dočítať), ten stojí za to.

Aj tak musím zhodnotiť, že sa mi King viac páči v roli spisovateľa poviedok alebo rovno jeho pseudonym Richard Bachman. Nesedí mi u neho takéto vážne sci-fi s množstvom postáv, aj keď Svědectví sa čítalo výborne a vôbec som sa u neho nenudil. Ale tých stran a kecov bolo príliš. Asi si dám od Kinga na čas oddych (aj keď som si pred mesiacom kúpil všetky knihy Temnej veže).

Najlepšie postavy: Fran, Larry, Harold a Popeláč

Benetka  | **** 14.04.2020 18:35

Pro větší efekt čteno v čase maximálního řádění KORONAVIRUSU!!! :D Ostatně ono to jde ruku v ruce… A sice jsem se takhle nedávno bavil s kolegou scifistou o tom současném dění kolem a okolo,a on mi jen tak během řeči strčil tuto knihu do ruky a prostě jen: Toto si přečti! :p Ufff!!! Tuhle bichli budu číst asi tak půl roku,řekl jsem mu. :) Ale nebyla to pravda. Štefan je totiž PAN vypravěč a já těch cca 900 stránek přečetl za pouhý týden. Děj mě naprosto pohltil,i když ke konci jsem měl dojem jakoby autor příběh víc a víc osekával,což mě docela mrzelo. Ono by to možná bylo lepší jako například třídílný román každý o pětiset stránkách. Nu což – olupte! :) Tedy stručně: Je to čtivá ač né zcela dokonalá postkatastrofická scifárna s prvky nadpřirozena kterou s naprosto klidným svědomím můžu jen a jen doporučit! ;) A teď jsi jdu změřit teplotu – nějak pokašlávám… :D

Clarice  | ***** 21.06.2020 22:38

U této knihy mě nejdřív děsila délka. Ale protože jsem poslouchala, šlo to trochu zrychlit, aniž bych si upírala zážitek. Ten byl hutný a určitě si někdy v budoucnu dám opakování.

Bude to tedy další kousek od Kinga, který jsem dočetla. Námět byl lákavé postapo, mňam. A obsah, s ohledem na vlastní minulé, většinou neblahé zážitky s knihami autora, stravitelný. Až moc. Dokonce jsem měla někdy pocit, že obsah sežere mě.

V devadesátých letech byla natočena mini série na motivy knihy. A teď se snad plánuje další… to jsem zvědavá. První shlédnutí u mě tehdy, ne teď, i když jsem si to samozřejmě pustila… ehm, vyvolalo nechuť v noci zhasínat. Všechny ty hnijící mrtvoly, představa smradu, vůbec představa smradu ve městě… brrr. Korunu tomu nasadil zážitek z tunelu (nebojte, v knize je popsán překrásně). Poslouchala jsem to samozřejmě v noci :) a usnula při takové noční mžurce, protože šmátrající mrtvé ruce, číhající ve tmě, kde čekají, až dám nohu na zem, až se otočím :), najednou byly jaksi reálné :). Tohle autor umí výborně. Řekne nahlas to, na co se bojíte jenom pomyslet. A co nakope do zadku i racionálně uvažujícho člověka. Jasně, že by na vás mrtvoly ležící ve ztemnělých chodbách nemocnice nezaútočily. Ale já bych do takové chodby prostě vlezla jen v případě krajní nouze :). Do toho tunelu bych ovšem nevlezla nikdy :). Když prostě nevíte, kam šlápnout… po čem se sveze noha… do čeho čvachtne botka… No nic.

Podobný pocit „ještě nezhasínej,“ byla kapitola o pohřbu otce Fran. Ta holka si, takhle na sklonku června a července, sedí v kuchyni a poslouchá, jak ve výrobníku ledu odpadává jedna kostka za druhou. Elektřina jí ještě jde a led a klimoška budou brzy nedostatkovým zbožím. V domě má mrtvého otce. A ona vážně uvažuje o tom, že pohřeb odloží :)… Popis osobní samoty a všech tichých společníků skrytých za dveřmi okolních domů, to byla ta pravá tíseň. Být sami ve městě. Nebo v jeho velké části. Dnes nejspíš sen většiny z nás. Ale vážně tak lákavý?

Některé filmové postavy jsou směsicí několika knižních. To bylo zajímavé. Třeba Nadine, kterou Larry potká v New yorku, se v knize objeví až dýl. Ve městě potká Larry jakousi Ritu, kterou… ne, to nechcete vědět. Každopádně čtenář si užije několik připomínek jejího černajícího těla kdesi o samotě… Nadine je ovšem také případ.

Zkrátka se strašně vyplatí přečíst knihu, protože vypravěč nešetří detaily a zajímavými osudy.

První, dejme tomu polovina, byla výborná. Zákeřná kapitola o osudech smolařů, kteří přežili chřipku, ale umřeli vinou „své vlastní blbosti, nebo blbé náhody,“ by zasloužila samostatné pětihvězdičkové hodnocení.

Druhou půlku mi trochu kazily věčné narážky na „Boží,“ boha jeho, přítomnost. Na druhou stranu lidé po takové apokalypse asi začnou věřit všemu.

Napadnou vás samozřejmě takové věci o možnosti změny vlastní osobnosti. Myslíte, že byste byli stále „lidmi.“ Ne, že jako lidožrouty. Ale co vy víte, co všechno byste udělali pro přežití, hm? Já bych na humanitu moc nesázela. A normálně mi z toho hrabe. Přemýšlím o velikosti batohu a dělám si pomyslný seznam nutných věcí. A fakt se mi tam nevejdou :)! Nejspíš teď zkusím „Temnou věž,“ možná. Jo, že to není dobrý nápad? Hádám, že ale na Svědectví a Řbitov zviřátek už nic nemá.

Když jsem u zviřátek – chřipku nechytly kočky :). No, to mě potěšilo :)! Jenomže… taková hladová kočka, když narazí na mrtvé tělo… ta se neptá, přátelé. Ovšem zajímalo by mě, jestli u toho přede.

jasonix  | ***** 14.01.2021 19:05

Uuuf, tak to byl megašpalek, ale slupnul jsem ho jako malinu. V době aktuální pandemie zážitek pro masochisty. King je přeborník v čtivosti a ve schopnosti stvořit silný příběh, který rozvětvuje do neuvěřitelné šíře, aby ho vzápětí splétal jako bejkovec a jím pomyslně bičoval čtenářovu pozornost a trpělivost. Tady to dovedl do extrému. Člověk si pěkně dlouho počká, než se z jednotlivých fragmentů vyloupnou hlavní postavy, které se následně spojují do partiček, až vytvoří armády dobra a zla. Týmy pro apokalyptickou hru. Když pominu virologicko-politický prolog, nemohu v dalším schématu nevidět podobnost s Pánem prstenů. I když podání je… no kingovské. I tady se společenstvo rozpadne. I tady se dočkáme slušné porce nadpřirozena, včetně vševidoucího žhavého oka. A to má, jak jinak, svou „slepou skvrnu“, v tomto případ pro roztomile žvatlajícího prosťáčka Toma. Prstenové přízraky nahradila smečka vlků. Roli svérázného „Gandalfa“ hraje přestárlá Abagail, moudrá vědma, která si občas pustí do gatí. „Saurona“ zas Temný muž Flagg, esence krystalického zla. Ale těch zajímavých, po Kingovsku se vyvíjejících a velmi živých postav je tu spousta, včetně kontroverzního Harryho (propadajícího žárlivosti a zlu a nesoucího si v sobě křivdy a konflikty z dětství) či podobně zahořklou Nadine, hluchoněmého spasitele Nicka, rockera Larryho, tichého drsňáka Stua, zlouny Popeláče a Loyda, nebo epizodního Popea… King se vyžívá ve vyhlazování svých postav, včetně těch, co člověku stihly přirůst k srdci.

Děj je prošpikovaný náloží filosofických, sociologických, teologických a morálních otázek. Někdy až moc. Pohánějí ho ale hlavně sny. Živí i mrtví jimi promlouvají a manipulují osudy.

Ne, že by mi všechno sedělo. Konec temného muže mi přišel nespravedlivě rychlý. Po tom všem jsem čekal větší gradaci, symbolický duel… a také odpovídající satisfakci za jeho hříchy. Popeláčův dáreček je cynickým hřebíčkem do Flaggovy rakve, ale jako by mi pro něj jedna jediná (navíc rychlá) smrt nestačila. Pak se to zbytečně vleče, konec je natahovaný a happyendový. Ale epilog to zase napravuje. Samozřejmě, že knížka by se dala seškrtat na pětinu, ale čtenář by přišel o spoustu hodin libového počteníčka.



WebArchiv - archiv českého webu