kniha » Pytel kostí
v Top10 3 | chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 70
hodnotilo: 81
77%
Pytel kostí Více vydání = více obálek.

Stephen King

Pytel kostí

Kniha vyšla i pod názvem:
Vrece kostí
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: fantasy - horor

originální název: Bag of Bones
originál vyšel: 22/10/1998

vydání: Ikar (SK) (web) 2000; Beta (web), Ševčík (web) 2000; Beta (web) 2012; Beta (web) 2021

odkazy: 3x [recenze], 1x [film], 1x [seriál]


Komentáře:
avatar2  | **** 31.01.2010 19:48

Slušná duchařina, která ovšem nedosahuje kvality jiných Kingových prací. Rozjezd i střední část jsou super, ale kazí to závěr, paradoxně právě tím že přichází s mysteriózním prvkem, ovšem formou která mi zkrátka příliš nesedí. Ufoni? To beru. Nadpřirozená schopnost? Ok. Budoucnost? Supr. Ale duchy tak nějak neberu.

Madam Brbla  | ***1/2 10.03.2010 10:53

Pokud máte rádi romány s pozvolna budovanou atmosférou, kdy se zlo kolem hlavního hrdiny převážně jen plíží, objevují se temné náznaky, vzduch houstne napětím a musíte více než 3/4 knihy čekat na zrychlení tempa, pak je „Pytel kostí“ určen právě vám. Postrádáte-li trpělivost, vyhněte se tomuto Kingovu dílu širokým obloukem. Překvapeně zjišťuji, že to bude už 10 let, co jsem četla tuhle bichli o jednom ztrápeném spisovateli a záhadách, co se kolem něj množí. Jakkoliv si nepamatuji podrobnosti příběhu, tíživá atmosféra do mě zatnula drápky velmi hluboko a jestli si dobře vzpomínám, v závěru tentokrát nečíhalo žádné rozpačité „ale“, jak bývá u Kinga někdy zvykem (vyústění mi narozdíl od avatara2 přišlo v pořádku:-)). Pomalu zraje čas na „reprízu“ této knihy… a dost možná i přibude hvězdička, vždyť dekádu zpět jsem přece jen preferovala spíše akčnější kousky. Prozatím ponechám původní hodnocení, tedy nějakých lepších 70%, když jsem se u „Pytle kostí“ chvílemi docela nudila.

Honzeecheck  | **** 10.02.2015 09:30

Klasickej King, hororová část je celkem hloupoučká, hrdina je klaďas bez jediný skvrnky a celý by to mohlo mít klidně poloviční rozsah. Jenže je tu zase stylovej záporák (tentokrát bohužel nedostane příliš prostoru), dokonalá atmosféra a fantastický pasáže (scénka se znásilněním je opravdu pekelná). Ale především – je to King se svym stylem od kterýho se jednoduše nedá odtrhnout, se slovníma obratama u nichž každej, kdo se někdy pokusil napsat něco víc než nákupní seznam, skřípe zubama závistí. Řemeslná rutina co zaujme maximálně u Kinga neobvyklou ich-formou, ale což… per to do mě dál chlape!

PMarek  | ***1/2 29.05.2015 10:24

V první třetině knihy nadšení a předzvěst vysokého hodnocení. Pak najednou přišel úsek, kdy jsem se do čtení musel nutit. Pak už zase dobrý. Kupodivu ty snové části, ta „duchařina“, tou jsem se místy prokousával nesnadno. Což je u knihy, kde o tu „duchařinu“ jde, asi trochu problém. Ale King špatnou knihu snad ani nemá. Jen dobré a skvělé. :-)

jirikk  | **** 13.04.2020 14:34

Vcelku povedená duchařina, zajímavá hlavně díky povolání hlavního hrdiny. Spisovatel Mike musí účtovat se svým dosavadním životem i se psaním, které ho doposud věrně provázelo. Inspirace však vysychá a on se musí popasovat hned s několika pytli kostí, vedle literárních postav i návštěvníky z historie, respektive jejich duchy. V kontextu Kingovy tvorby možná spíš průměr, brilantní pasáže z minulosti střídají některá zoufalá klišé (hlavně vztah hlavního hrdiny, jeho zesnulé ženy a také mladé Mattie), u kterých se trapností kroutí palce u nohou. Ale jak napsal kolega přede mnou, King asi není fyzicky schopen napsat špatnou knihu. Za pozornost stojí skutečnost, že v závěru dělá vypravěč kříž nad svou spisovatelskou dráhou, King to naštěstí před těmi více než dvaceti lety vyhodnotil opačně. (2020 – čteno podruhé)



WebArchiv - archiv českého webu