kniha » Půjčovna masa
chce si přečíst 9 | chce mít v knihovně 6 | má v knihovně 60
hodnotilo: 71
81%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Půjčovna masa Více vydání = více obálek.

Richard K. Morgan

Půjčovna masa

série: Takeshi Kovacs
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - akční - detektivní

originální název: Altered Carbon
originál vyšel: 2002

vydání: Triton (web) 2005; Triton (web) 2012

odkazy: 4x [recenze], 1x [info]


Komentáře:
willis  | ***1/2 07.04.2006 09:44

Dobrá sf akční detektivka. Někde mezi Effingerovou sérií o Madrídu Audranovi a Reynoldsovou Kalderou. I když Reynolds je daleko lepší v popisu různých technologických vychytávek a taky proto se mi Kaldera líbí víc.

shpina  | **** 05.01.2007 15:10

Koupil jsem v antíku – zaujala mne obálka a vůbec nelituju. Hodně mi to připomělo Effingera, jen to nebylo tak svižný. Na druhou stranu dokáže Morgan skvěle navodit atmosféru a opravdu dobrých detektivních zápletek se začíná v sf&f luzích a hájích vyskytovat jako šafránu.

jethro.tull  | ****1/2 11.12.2013 07:38

Nemůžu si pomoct, ale tahle kniha se mi z celé série Takeshi Kovacs líbila nejvíc. Asi mi nejvíc vyhovuje formát akční detektivky. Tato kniha ale vyhrává na celé čáře také ve srovnání s jinou akční detektivkou, kterou Morgan napsal, s knihou Varianta 13. U Varianty 13 jsem se nudil a postrádal to patřičné detektivkové napětí a postupné odhalování cesty včetně slepých uliček. Tohle všechno kniha Půjčovna masa má.

trudoš  | ****1/2 02.10.2018 23:54

Říká se, že příliš mnoho motivů je spisovatelova smrt, a Richard K. Morgan si na tuhle pravdu v Půjčovně masa trochu sáhnul. Jistě, je morbidně nápaditý, přičemž vesmír, který představuje čtenáři, je uvěřitelný, děsivý a reálně syrový. Jenže i když tahle takřka cyberpunková detektivka šlape od prvních stran, přes půlku románu se vyšetřování prakticky nehne z místa. Což by ještě bylo v pořádku, kdyby autor vědomě nedal do textu hned z kraje dvě nápovědy tak zřetelné, že je může přehlédnout snad jedině slepec. Slepec a Takeshi Kovacs. Naštěstí je veškeré to putování v labyrintu lží nakonec zdárně upotřebeno. Nicméně mi moc nefungovala hrdinova role, protože se v mnoha momentech chová dle potřeby tvůrce, než jak by mu měla velet jeho „vojenská“ minulost.
Ovšem i přes těch několik přešlapů nedokážu hodnotit knihu negativně. Když už nic jiného, pořád je to akcí nadupaný thriller, který si nebere servítky vůči ničemu a nikomu, přesně jak mám rád. A rozhodně nic pro slabší povahy, o tom žádná.

MartinJ  | **** 22.04.2021 12:32

Já jsem bohužel knihu viděl až poté, co jsem shlédl seriál na Netflixu. Seriál se v několika momentech od knihy odlišuje (spíš asi k horšímu, jak to tak už bývá), ale vizuální stránku má dobrou a děj vypráví taky dobře. Jelikože se vlastně jedná o sf detektivku, tak velká čast napětí a postupného odhalování byla pryč. I tak ale hodnotím vysoko. Děj sice chvílemi stagnuje, ale celkově to funguje. Vize společnosti je pospána hodně dobře, každou technologie se bude někdo snažit zneužít. S hlavním hrdinou se člověk také snadno ztotožní (i když má někdy prazvláštní motivace).

Co mi trochu vadilo, byly z mojeho pohledu technické nedotaženosti. I když každý věděl, že tělo je vlastně jen „pouzdro“ a že hlavní je báze v šíji, tak přesto obličej sloužil dále jako hlavní metoda identifikace člověka, místo aby se to přizpůsobilo situaci a lidé se navzájem identifikovali prostřednictvím své báze. Ale to je jen takový detail, jinak opravdu dobrý příběh.



WebArchiv - archiv českého webu