kniha » Nahý bůh III: Víra
chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 38
hodnotilo: 35
85%
Nahý bůh III: Víra

Peter F. Hamilton

Nahý bůh III: Víra

série: Úsvit noci
díl v sérii: 3

Kategorie: sci-fi - space opera

originální název: The Naked God: Part 2: Faith
originál vyšel: 12/1999

vydání: Triton (web) 2005

odkazy: 3x [recenze]


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [8] barbar (editor) 15.06.2019 09:10  

@toms[7]: Říkám si, zda by se někomu nevyplatilo založit si nakladatelství, které by na podobné projekty napřed vybíralo na startovači, ale je otázka, zda by se nezjistilo, že ty knihy opravdu chce málokdo…

 [7] toms (editor) 14.06.2019 18:26  

@cyb0y[6]: Inu, když začneš píchat do vosího hnízda, nemůžeš potom čekat, že Ti začnou vosy snášet med :-D Jinak jsme samozřejmě Tvůj povzdech pochopili, aspoň předpokládám, že všichni. Mě kupříkladu zase vadí, že se nedokončilo velké množství sérií, někdy i velice kvalitních, ale nenadělám s tím nic…

 [6] cyb0y 14.06.2019 12:58  

Ale já se nedivím, že to nakladatelé dělí, ale tvrdit, že to dělají kvůli čtenářům je nesmysl a dávat mezi jednotlivé „části“ třeba půl roční pauzu taky nedává smysl (maximálně jen nakladateli). O ničem jiném jsem nepsal (kromě provedení), navíc jsem se v přechozím příspěvku ničemu nedivil. Takže než budete reagovat, tak si prosím přečtěte o čem jsem psal a na co jsem odpovídal a taky si přečtěte můj komentář ke knize, který Hyperion potřeboval komentovat a argumentoval čtenáři. Evidentně vážně klesá schopnost porozumět textu… Jo a omlouvám se za špatnou cenu u Pandořiny hvězdy, to samozřejmě staví celý můj příspěvěk na hlavu a hned davá smysl argumentace čtenářem smysl.

 [4] louza 13.06.2019 15:44  

@barbar[3]: tak tak

@cyboy[2]: Nechápu ten údiv. Ano knihy se tu štípou na menší celky z finančních důvodů už léta. Je to logické vzhledem k výrazně menšímu trhu než je u anglosaské literatury. Všichni umíme počítat. Všichni o tom víme. Všichni jsme svolní to zaplatit spíš, než aby to vůbec nevyšlo. Jestli je to i přesto problém, tak už je tu pak jen možnost Šustovi co se tu na nás pakuje objet ferarri korunou.

 [3] barbar (editor) 13.06.2019 11:44  

@cyb0y[2]: Pokud vidím dobře, Pandory stojí po 499,–; ne 600 Kč, jak píšete.

A samozřejmě ano, je to o penězích. Při projektu typu Pandora investuje nakladatel dejme tomu 300.000 Kč, dva měsíce práce a přes rok čekání, než se mu začne něco vracet. Kdyby to mělo vyjít jako jedna tlustá kniha, bude to dvojnásobek; 550.000 Kč a dva a půl roku čekání, než se začne něco vracet. To si prostě může málokdo dovolit. Zvlášť v kontextu toho, že nakladatel stejně průběžně otevírá další projekty a investuje do nich. A pokud nás chcete srovnávat s USA, podívejte se na velikost jednotlivých knižních trhů.

Je zázrak, kolik toho u nás vychází!

 [2] cyb0y 12.06.2019 21:37  

Hyperion: o Pandořině hvězdě vím, tu jsem dočetl nedávno. Co se týká vydávání, tak s podobnou argumentací mám opravdu zásadní problém.

  1. celý angloamerický svět zvládne přečíst Nahého boha v plném rozsahu 1100 stran v jedné knize, ale češi ne? Ale no tak. Mimochodem – kdyby to vyšlo najednou, tak by to jako češi nekupovali? Aha, a co třeba nová vydání Simmonse?
  2. dělení knih bych ještě bral, pokud by:
  3. nebyly knihy tištěny na čtvrtkách, takže to vlastně nejde číst, protože ta kniha se tomu aktivně brání (typicky Triton, Planeta9 to má v pohodě), případně je třeba zlomit vazbu (což pavažuju za zvěrstvo). Ať tak nebo tak, v knihovně to pak zabírá minimálně dvojnásobné místo. Krásně je to vidět třeba na posledním dílu Nahého boha, který má přes 500 stran a Poslední šanci v ráji, která má 400 a přitom jsou stejně silné.
  4. byly knihy vydávány spolu. Vydat půl knihy (nebo taky jen třetinu) a pak půl roku čekat na pokračování (a taky doufat, že to vůbec vyjde) je vysloveně mučení a jen to vede nesmyslnému hodnocení (stejně jako tady), kdy lidé píšou jak kniha o ničem nebyla, neskončila apod., protože si přečtou je první knihu apod. Třeba s Pandořinou hvězdou jsem s koupí váhal až do okamžiku, než vyšel „druhý“ díl, jenže kolik lidí to udělá a co pak z toho čtení po „epizodách“ mají?

Ne, dělění za stávajících „zvyklostí“ některých nakladatelů v pořádku není a rozhodně nejde o požadavek trhu, to je nemsysl. Proč nevycházel Erikson na pokračování? A proč ne Stephenson, Simmons, King, Rothfuss?

Jestli ono to nebude hlavně o tom, že 2× 600,– (jako v případě Pandořiny hvězdy) je víc než jednou cca 800,– (protože 1200,– by nikdo za jednu knihu beletrie nedal).

 [1] Hyperion (editor) 12.06.2019 10:45  

@cyb0y: Jen k tomu Tritonu, jistě to šlo udělat lépe, např. zvolit větší formát, nicméně u Hamiltona se jistému dělení na českém trhu takřka nelze vyhnout. Aktuálně vydávané Společenství má dvě knihy rozdělené do čtyř v nakladatelství Planeta9. Šlo by to vydat jako knihu přesahující 1000 stran drobnější sazbou, ale to by zase čtenáři hudrovali, že je to neskladné a špatně se to čte…

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu