kniha » Zákon vlků
má v knihovně 21
hodnotilo: 14
82%
Zákon vlků

Hynek Hlaváček

Zákon vlků

Kategorie: sci-fi

vydání: CS-Marketing 1993


Komentáře:
avatar2  | *** 11.08.2007 20:05

Průměrný příběh o cestování v čase a o marné snaze nezasahovat do běhu dějin a neměnit budoucnost. Průměru se vymyká snad jen nadprůměrným množstvím násilí, sexu a pochmurnou náladou. Úplně špatná kniha to ale není, čte se celkem dobře, jen z ní dost čiší autorova spisovatelská nevyzrálost.

Madam Brbla  | *** 13.04.2019 21:22

Krátce poté, co byla v USA vydána „Kniha posledního soudu“ od Connie Willisové, mohli si čeští čtenáři přečíst tématicky příbuzné dílko „Zákon vlků“ Hynka Hlaváčka. Hrdinové obou příběhů cestují časem do středověké Evropy, pozornost je věnována také událostem v blízké budoucnosti, ale tím podobnost končí – asi jako srovnávat Pohlreicha s Babicou. Americká autorka se projevila jako mistryně detailu, pečlivě vykreslila život v nelehkých dobách do nejmenších detailů, aniž by se spoléhala na dobrodružné scény. Její 550 stran objemná bichle měla svá slabší místa, čtenářům však důrazně připomněla, jaké máme štěstí: žijeme v civilizované době.
Hynek Hlaváček byl ve svém příběhu mnohem stručnější, středověké reálie pouze povrchně naznačil, soustředil se na přímočarou akci a násilí, přesto mu nelze upřít snahu přihnojit zápletku myšlenkami o morálce, lidskosti, touhách… Peripetie nejmenovaného (anti?)hrdiny zabalil autor do hávu reality show, přičemž technické aspekty cestování časem a přenosu dat neřešil (což je nejspíš dobře). Novelka by potřebovala doladit ve více ohledech.
Zkratkovitý, roztříštěný a mezi několika postavami hopsající děj mě stylem kdovíjak neoslovil, přesto považuji „Zákon vlků“ za snesitelný průměr, nikoliv (napůl očekávaný) průser. 55%



WebArchiv - archiv českého webu