kniha » Kosmický smích
má v knihovně 7
hodnotilo: 2
50%
Kosmický smích Více vydání = více obálek.

Rudolf Richard Hofmeister

Kosmický smích

Kategorie: sci-fi - fantasy - povídková sbírka

vydání: Sfinx 1928


Informace / Anotace ke knize: Kosmický smích

Obsah:
(Kosmický smích) [1] Plagiáty v nebi. [2] Kosmický interview. [3] Sochy. [4] Museum Bohů. [5] Na zemi a na nebi. [6] Chřipka kosmická. [7] Démon.
(Smích všedního života) [8] Pražská Abíšag. [9] Antonín Dvořák a rožmitálský kapelník. [10] Kam s ní?. [11] Šprýmař. [12] Mobilisace.

SF: 3, 6. F: 1, 2, 4, 5. Kniha dále obsahuje sbírku 5 povídek Smích všedního života – mimo fantastiku.

Kosmický smích obsahuje sedm povídek, z toho jsou čtyři fantastického rázu a dvě čisté science fiction. Chřipka kosmická je lemovská groteska o člověku, který měl takovou chřipku, že jeho rudý nos začal světélkovat. K jeho velkému překvapení mu na tento signál odpovědělo z planety Mars světélkování nosu nemocného Marťana. Druhou povídkou je originální apokalyptický příběh Sochy, v němž autor naznačuje, že civilizace se pohybují po kruhové dráze od katastrofy ke katastrofě, a j e na rozdíl od předchozí povídky skeptický v otázce vzájemného porozumění odlišných civilizací. V tomto příběhu postihla Zemi kosmická katastrofa, planeta byla roztrhána a socha svatého Václava dopadla na cizí planetu. Místní obyvatelstvo se pak podle sochy pokusilo vytvořit si představu o Pozemšťanech. Vznikla protichůdná tvrzení a nepřátelské tábory odborníků nakonec vyvolaly zničující válku.
(In: Adamovič – Slovník české literární fantastiky a science fiction)

 



WebArchiv - archiv českého webu