kniha » Zázraky žlutého pláště
chce si přečíst 1 | má v knihovně 16
hodnotilo: 5
42%
Zázraky žlutého pláště Více vydání = více obálek.

Josef Richard Hradecký

Zázraky žlutého pláště

Kategorie: fantasy

vydání: Kočí B. 1925


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [2] Mnata z Lvovic 10.04.2020 22:35  

@avatar2:

Hradecký mě už neohromil svou sbírkou „Domů k Sobě“, kde se sice kritizuje první světová válka, ale skutečně zajímavou je jen povídka o starém podvodníkovi, co vyrábí „starožitný“ nabýtek.

V této knize chybí organizovaná struktura, konec mu tak nějak vyšumí do prázdna a ten slavný žlutý plášť skoro vůbec ani nepoužije.

 [1] Mnata z Lvovic 10.04.2020 22:32  

Trochu zmateně psaná záležitost. Příběh chudé rodiny, která nalezne a ujme se dítěte opuštěného na loďce puštěné po Vltavě, kterým chce zlý stavitel vzíti chalupu a postavit na jejím místě továrnu na střelivo, se zničehonic začne dosti komplikovat.

Malého Sotera unese diabolický komediant Her Fox a celé roky ho využívá k práci ve svém loutkovém divadle a zároveň ho různě trýzní. Jeho sestru Justínku unese v dětském věku perverzní rytíř Per Hunter a drží ji komnatách svého paláce ,dokud nedoroste šestnácti let, aby ji pak nutil být mu k vůli. A jejich otce stavitel Ravlinson nechá zavřít do vězení a surově bít, aby na něm vymohl chalupu a prodal pozemek za velký peníz vládě.

Fakt že už nyní máme tři různé antagonisty je sám o sobě ne zrovna ideálním, ale pak se přidají scény, kdy Hradecký do věci montuje nadpřirozené mocnosti jen proto, aby nějak neměli nic moc co na práci. Např. Justínka má strážného anděla, ale ten ji taky chce mít po vůli, ale jeho osvobození/únos Justínky končí tím, že ji stějně zpátky do paláce odvede Per Hunter. Anděl pak více méně plní úlohu zcela zbytečnou, nakonec ho Soter provdá s prostitutkou, co mu jednou dala najíst, ale moc smyslu to nemá. Tak samo s opakovanými Soterovými schůzkami s Ďáblem, objeví se dvakrát, slíbí mu pomoc dosáhnout odplaty a pak se nikdy znovu neobjeví.

Samotný kouzelný plášt, který zneviditelní každého kdo ho nosí, je zcela opomenut po dvě třetiny knihy a Soter s ním nakonec provede jen velmi zběžně načrtnutou mstu.

Kniha končí podivně nesmyslnou scénou, kdy se hlavním antagonistou najednou stává komediant Her Fox, který je najednou tajně továrníkem a potom co o jeho život prosí pravá matka Justinky než sama zemře, ho Soter stejně zastřelí. Jelikož pravou matku Soterovi sestry Hradecký hledá několik stran a navíc s ní má velkou konverzační scénu dřívě v knize, tak fakt, že neměla absolutně vliv na konec knihy, když se jí věnuje tolik prostoru, se mi zdá opravdu hodně podivným. Stejně jako fakt, že domnělý otec Justínky, zlý stavitel Ravlinson, který dítě poslal po vodě poté co je od matky koupil, se na konci vůbec nevyskytuje a ani s ním není řádně zúčtováno.

Mám upřímně pocit, že Hradecký psal bez konkrétnějšího cíle, aniž věděl, jak knihu zakončit. To je krásně vidět na faktu, že například rodnou chalupu Soterovi stejně nechá vyhodit do vzduchu mimoděk na okraji jedné věty, jakoby její záchrana nebyla důvod uvěznení Soterova otce a jeho útěku od Her Foxe. Hradecký jakoby vůbec neví, co dělat a tak tráví většinu knihy sociální kritikou bohatství a pak připíše první konec, co ho napadne, ať už sebemenší smysl dává nebo ne.

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu