kniha » Saharské slunce
chce si přečíst 3 | má v knihovně 16
hodnotilo: 8
71%
Saharské slunce Více vydání = více obálek.

Tomáš Hrubý

Saharské slunce

série: V soumraku lidstva
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi

vydání: Kočí B. 1924; Kočí B. 1926; Kočí B. 1927


Komentáře:
willis  | *** 09.11.2009 12:02

Ve 29. století dochází uhlí a Společnost saharského slunce se chystá využívat sluneční energii na této poušti a vyřešit tak světovou energetickou krizi. To se ale nelíbí Uhelnému svazu, který díky monopolu prakticky ovládá svět a proto intrikuje proti Společnosti. Román ve kterém jsou ti Zlí opravdový padouši a ti Dobří opravdu lidumilní. Zajímavé je rozvržení sil ve světě, který je v podstatě ovládán nadnárodními korporacemi. Na to, kdy se děj odehrává autor nějak zapomněl na technologický pokrok, a vrcholem (kromě tedy vynálezu jakéhosi elektrolytu který dokáže efektivně přeměnit energii slunce na elektrickou energii), je bezdrátové spojení vysílačkami. Takže hlavním námětem jsou intriky, jejich provádění, popřípadě odhalování a nechybí tu ani osudová láska s překážkami. Mezitím pak autor občas zafilozofuje nad podstatou člověčenstva. Tvrdit, že se na tomhle díle nepodepsal čas by byla lež, jsou knihy a autoři té doby kteří jsou i v současné době čtivější. Přeci jenom pět se stránek není málo (a to je ten nejkratší díl trilogie), takže přečtení nějakou dobu trvá. Tenhle román je dnes zajímavý asi jen pro nadšence a badatele staré české sci-fi, k jejímž praotcům je Hrubý díky trilogii řazen. Přes všechny výtky se můžete celkem dobře pobavit, musíte být ale přepnuti na tu správnou vlnu.

ippokorny  | **** 21.02.2021 22:24

Tak badatelé spočítali, že by nám elektřina ze Sahary oteplila zeměkouli. Akorát, zajímalo by to obyvatele Sahary? https://www.idnes.cz/technet/veda/solarni-elektrarna-sahara.A210218_113732_veda_mla?zdroj=vybava_recombee

Sherudan  | **** 30.10.2022 17:43

Kniha pochopitelně nese řadu dobových nedostatků – vědecké chyby, poněkud papundeklové postavy a popisné pasáže „historického“ vývoje, ale stále je zajímavá a čtivá. Je také místy až prorocká v předpovědích budoucnosti – vyčerpání zásob surovin, význam jaderné energie či přesun moci z rukou státu do rukou nadnárodních korporací. Obsahuje také velmi moderní názory na ekonomické a sociální otázky. Rozhodně jedno z klíčových děl historie české sci-fi.



WebArchiv - archiv českého webu