kniha » Na každé cestě leží klíče
má v knihovně 1
hodnotilo:
0%
Na každé cestě leží klíče

Boris Jachnin

Na každé cestě leží klíče

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka

vydání: Krajské nakl. České Budějovice 1963


Helion přistane včera
Seďte rovně!

Úplné informace najdete pod záložkou povídky
Informace / Anotace ke knize: Na každé cestě leží klíče

Obsah: [1] Na každé cestě leží klíče. [2] Klasický jazyk. [3] Helion přistane včera. [4] Modrá krev. [5] Byt. [6] Návštěva. [7] Černý panther. [8] Krysař. [9] Sebevražda. [10] Seďte rovně.

Sbírka povídek Na každé cestě leží klíče (Krajské nakl. České Budějovice 1963), vesměs angažovaných příběhů s morálním poselstvím. Dvě z povídek jsou SF. Helion přistane včera je příběh profesora Kyzlinka, vynálezce stroje času, který se vypraví do roku 1914, aby zabránil vypuknutí první světové války. Hodlá vlastním tělem zakrýt Ferdinanda ďEste před atentátníky, ale policisté po něm vystřelí a sami tak způsobí osudný atentát. Seďte rovně! je obrazem robotizované školy v budoucnosti. Myšlenkou povídky je, že klasikové lidských dějin, které si pozdější generace zidealizovaly, byli ve své době obyčejnými lidmi a ne vzornými žáčky.

In: Adamovič – Slovník české literární fantastiky a science fiction 

Cyklus povídek z nejrůznějšího prostředí, zemí a časových období. Všední události denního života se střídají s náměty fantastickými a jejich hrdiny jsou mladí lidé se všemi svými přednostmi, slabostmi a city. Vstupní, nejobsáhlejší povídka, podle níž je kniha nazvána, vypráví o mladíku, který v honbě za dobrodružstvím se ženami prožije otřesně zklamání a objeví klíč k srdci člověka v dojemné bratrské lásce svého malého sourozence..

 



WebArchiv - archiv českého webu