kniha » Imagika 1
v Top10 6 | chce si přečíst 2 | má v knihovně 57
hodnotilo: 70
85%
Imagika 1

Clive Barker

Imagika 1

Kategorie: fantasy - horor

originální název: Imajica: Book I: The Fifth Dominion
originál vyšel: 1991

vydání: Mustang 1995

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
avatar2  | **** 12.12.2012 19:38

Myslím, že k Imagice se musí dospět. Když jsem ji četl coby teenager, tak mnou jaksi prošumněla a nezanechala stopu. Dnes (o sedmnáct let později) jsem si ji vážně vychutnal. Nejde o klasický horror, je to spíše lehká fantasy říznutá paralelními světy, ale o to je četba příjemnější. První díl nakusuje a nedokončuje tolik různých témat, že mám obavu zvládnou-li se vůbec uzavřít v druhém dílu. Velmi dobré!

jirikk  | ***** 13.11.2013 09:05

Opravdu silné knihy vnímám jako milníky u cesty, mám je spojené s konkrétním místem a hlavně časem, ve kterém jsem se s nimi setkal poprvé. Pán prstenů tak pro mě už vždycky bude cítit koncem dětsví (v letech 90–92, kdy trilogie vycházela poprvé, jsem se prokousával posledními ročíky základní školy), Kingovo To mě zas zastihlo v prváku na gymplu, nový začátek. Imagiku jsem pak četl o dva roky později, kdy bylo všechno jinak, jak už to v sedmnácti letech bývá. Od té doby uteklo dalších 18 let, přísliby mládí dávno v tahu a už jen jeden potomek mi chybí k tomu, abych si mohl upřímně zanotovat s harmonikou Vaška Koubka („Když tlačím kočár před sebou a tři fakany za sebou, povídam si jsem já trapnej hipie“) – po Imagice jsem teď znova sáhnul hlavně z toho důvodu, že jsem si již kromě vzpomínky na skvělý zážitek z knihy nic jiného nepamatoval. Případné obavy z nepodařeného návratu byly zbytečné, stačilo pár stránek, kouzlo zafungovalo a hned dvakrát – Barker mě bezpečně přenesl jak do světa, kde je země pátým dominiem, které ani Ježíš Kristus nedokázal usmířit s ostatními, tak také do zimy roku 95, kdy byl vzduch tak nějak sladší a pivo chutnalo líp. Což ovšem nepřekvapuje, vždyť Clive na celých těch tisíci stranách káže o tom, že veškeré bytí tvoří kruh a jediná cesta z něj je až smrt. Imagika je kouzelně nápaditou fantasy plnou hororových postupů, která i přes jistou tendenci k užvaněnosti stále patří k tomu nejlepšímu, na co jsem při toulkách krajinami literární fantastiky dokázal narazit.

Lucc  | **** 12.07.2016 10:01

Barkera mám celkem načteného, přesto jsem po Imagice sáhl až nyní. Zatím se mi z románů nejvíce líbil Cabal a Utkaný svět. A v tom spočívá první zádrhel Imagiky. Je totiž druhému jmenovanému dílu minimálně námětem dost podobná. Paralelní světy, věřím – nevěřím, přechod, podivná magie, trocha bizarnosti, … A Utkaný svět byl prostě pro mne první, četl jsem ho hned po vydání. Navíc měl silnější tah na branku. Imagika je zase složitější, temnější, více archetypální. Hrdinové nejsou tak jednoznačně rozděleni na hodné a zlé a, ačkoliv jsem dočetl teprve jedničku, tak odhaduji, že možná během dvojky ještě několikrát „převlečou kabát“. To vše zase mluví spíše ve prospěch Imagiky. Barker v ní píše skvěle. Dovedně snová slova ve věty, občas, jakoby mimoděk, utrousí nějaké moudro, které umí zasáhnout. Přesto má pro mne Imagika druhý zádrhel. Je to určitě mnou a ne jí, ale čtu ji hrozně pomalu a odbíhám od ní. Večer mne nedokáže ubránit před náručí Morfeovou. Nechci jí to mít úplně za zlé, ale srazit jí za to bodíky musím. Pro adolescenty, rozhárané duše a ty, kteří z fantastiky nemají tolik načteno, bude Imagika ovšem rána mezi oči, takže se mými stesky nenechte odradit.



WebArchiv - archiv českého webu