kniha » Meč v bouři
v Top10 3 | chce si přečíst 12 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 74
hodnotilo: 70
92%
Koupit knihu:
Minotaur
Meč v bouři

David A. Gemmell

Meč v bouři

série: Rigantská sága
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

originální název: Sword in the Storm
originál vyšel: 1998

vydání: Návrat -> (web) 2001; Perseus 2007

odkazy: 3x [recenze]


Komentáře:
Judson  | ***** 06.09.2006 05:18

Opravdu povedená fantasy i když Drenajská sága je o trochu lepší. Středem podmanivého a do děje vtahujícího vyprávění je mladík Connavar, kelt z osady Tři Potoky. S postupem času se stává u svých krajanů legendou, neporazitelným a slavným bojovníkem. On to tak ale vůbec nevidí, ví že udělal spoustu špatných a krutých věcí, a není žádným hrdinou. Přesto se snaží zachránit svůj lid před hrozbou, kterou si zatím jen málo kdo uvědomuje. Je jen otázkou času, kdy neporazitelné vojsko z Kamene přepluje moře a začne dobývat keltská území. Před Connavarem stojí obrovský úkol, musí přijít na nový způsob boje jakým porazit disciplinované opancéřované falangy, a k němu sjednotit vzájemně znepřátelené klany. Škoda ,že toto již v tomto prvním dílu ságy není.

Speedemon  | **** 11.08.2019 22:02

Gemmella je nejspíš potřeba číst s několikaletým odstupem. Od přečtení jeho poslední knihy uplynulo dlouhých 6 let, takže přišel ideální čas podívat se na zoubek Rigantské sáze. A udělal jsem dobře. Čte se to opravdu parádně. Zároveň si to bere to nejlepší z jeho Lva Makedonského (takže vlastně vykrádá sám sebe, ale čert to vem).

Celou knihu sledujeme život hlavního hrdiny Connavara a několika jeho blízkých. Děj rozložený do několika let tak nabízí vše. Od osudových lásek, epických smrtí i obyčejných životních událostí. Cca do první půlky je to o dospívání, pak otěže přebere o něco temnější část a začne se i více umírat. Mně se tedy líbila více ta melancholická první polovina. Uvidíme, co nabídnou další díly. Connavar není žádný typický klaďas a umí být i pěkná svině, zvlášť když se rozčílí…



WebArchiv - archiv českého webu