kniha » Dracula
v Top10 15 | chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 145
Dracula Více vydání = více obálek.

Bram Stoker

Dracula

Kniha vyšla i pod názvy:
Drákula
Drakula. Román tajností
Dracula / The Dracula

(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: fantasy - horor - audiobook - upíři

originál vyšel: 1897

vydání: Šolc a Šimáček 1919; Obrana (Scranton, USA) 1922; Tatran (web) 1969; Odeon 1970; Tatran (web) 1990; Dolmen 1991; Hanácké nakladatelství 1991; Práce 1991; Delfín 1997; Knižní klub (web), Perfekt (web) 1998; Európa (web) 2003; Levné knihy KMa (web) 2004; XYZ (web) 2008; Computer Press (web) 2009; Edika (Albatros Media) (web) 2012; Dobrovský (web) 2013; Naše vojsko (web) 2016; Sun (web) 2017; Argo (web) 2018; Fortuna Libri 2018

odkazy: 3x [recenze], 8x [film], 1x [ukázka], 1x [seriál]


Komentáře:
magio  | **** 22.04.2007 15:34

Klenot mezi klenoty a v současnosti zřejmě nejznámější hororové dílo na světě.

Majkl  | **** 29.11.2007 17:43

Čo povedať na klasiku žánru hororu? Kto nečítal nevie čo je horor :)

papuja  | **** 13.05.2009 22:27

Od téhle knihy jsem nic moc nečekal, protože jsem viděl již několikrát skvělý film od režiséra Coppoly. K mému velkému překvapení se film a kniha značně liší. Neliší se ani tak moc dějem jako psychologií postav a jejich ztvárněním. Nyní po přečtení knihy mohu smutně říci, že film pro mě již nebude tak skvělý jako kdysi byl. Kdybych si teď šel pustit film, asi bych se musel smát a byla by to asi trochu fraška. Postavy v knize jsou psychycky vyrovnané, vážné, věrné, chytré, milující a mající respekt. Ve filmu který se pyšní titulkem „Bram Stoker Dracula“, se postavy chovají chlípně, nevěrně, uchýlně, podivínsky atd. Kniha je skvěle napsána formou zápisků a dopisů jednotlivých postav. Neměl jsem v knize žádné hluché místo a to i přestože jsem znal děj. Kniha mě celou dobu držela v napětí co se bude dít. A hodnotil bych ji určitě lépe, kdybych neviděl před tím několikrát film. Díky kterému jsem již přibližně věděl co bude následovat a přišel jsem tedy o momenty překvapení.

Gaarq  | brak 26.10.2009 09:46

je tomu už pár let (asi osm) co jsem četl originál. nadšeně jsem si jej koupil a očekával pastvu, ten první, iniciační horror (v té době jsem třeba četl kinga a považoval ho za mistra horroru)… a ten děs a hrůzu, s jakou jsem se v knize setkal jen těžko popisuji. mizerně napsaný mizerný příběh. těch sto let od napsání je strašlivě poznat. stroker navíc není žádný zvláštní spisovatel, logika děje dosti kulhá a atmosféra je řídká jak marsovský vzduch. zkrátka tahle klasika mě minula a to totálně (na rozdíl třeba od frankensteina, kterého považuji za velmi povedeného).

firen  | **** 21.12.2009 18:49

Jedno z nejslavnějších děl hororové literatury. Určitě není nejslavnější svým podáním ale faktem, že je to základní kámen celosvětové hororové literatury. Samotná kniha je v mnoha aspektech prvotřídní ale jinak je dosti slabá, bude to asi tím, že styl této knihy je mnohokrát okopírován béčkovými autory do jejich béčkových románů. Jinak je toto klasika klasik.

misa1989  | **** 10.08.2010 12:30

Vcelku povedený příběh. Ale nepřijde mi to moc hororové. Spíš dobrodružné. Velice se mi líbil styl knihy. Příběh složený z deníkových záznamů, novinových článků a telegramů se čte dobře. Je to zase trochu něco jiného. Bohužel jsem se u příběhu čas od času nudil. Příběh je hrozně roztahaný a děj ubíhá velmi pomalu.

GeRony  | **** 28.04.2011 14:12

Knihu som cital ako chlapec a bol som nou totalne uchvateny. Precital som ju niekolko krat a este dnes sa pamatam, ako som netrpezlivo cakal nech ubehne zopar mesiacov, aby som co-to zabudol a mohol ju precitat znova. Nezabudnutelne mrazive chvile Harkera na hrade grofa alebo potulky nocnym mestom slecny Lucy… Nikdy mi to nevymizne z pamate. Proste klasika!

Strýček Biolit  | ***1/2 30.05.2014 20:16

Biolitovy zápisky 30. května, necelá hodina do západu slunce Ach, těžko přetěžko hodnotiti tento příběh; musím se však pustiti do onoho nelehkého údělu, jehož – ať už šťastný, či nešťasný – konec je nyní už jen v rukou Božích. Není lehké to napsat, není to lehké, ale Dracula není hororem – bráno měřítky jednadvacátého vědeckého století. Je to spíše klasický dobrodružný příběh z přelomu století – s vydatným obsahem prvků detektivních a mystických – v němž hraje prim lov na kořist. Avšak místo dálav Černého kontinentu či pamp Jižní Ameriky kniha servíruje divokou, romantickou a neprobádanou Transylvánii a (až moc dobře probádaný) viktoriánský Londýn, přičemž mě více bavila právě část v Londýně. Kořistí je bestie ze všech největší – prohnaný a nebezpečný hrabě Dracula. Většina lovců – a zároveň protagonistů – se chová dosti pateticky (sem tam nelogicky), avšak ke knize to, kdo ví proč, docela sedne. Původně jsem chtěl dáti o chloupek vyšší hodnocení, avšak zrazen závěrem, v němž je kniha zbytečně rozvleklá, jsem nucet dáti „pouze“ 70 %.

Běda mi! Běda mi! Běda každému, kdo uzří Coppolův film dříve, než se začte do řádek románu! Filmový Dracula je značně idealizovaný, stavěný do role trpícího…knižní je na tom opačně. Můžeme však, dámy a pánové, viniti režiséra, že pojal danou látku tak, jak ji pojal? Obávám se, že nikoli! Dracula – více než cokoli jiného – je základní kámen všech upířích hororů. Jistě, tradice (z nichž autor nepokrytě čerpá) tu jsou od nepaměti, avšak byl to až onen transylvánský šlechtic, kdo zpopularizoval krvesaje do takové míry, že tu s námi jsou již přes století a zájem o ně neopadá (ba naopak!).

idle  | ***1/2 31.05.2015 10:42

Do knihy jsem se pustila proto, abych si doplnila vzdělání – na rozdíl od jiných nemám nakoukané žádné filmové zpracování, takže jsem obsah znala jenom zběžně z toho, jak se odráží v jiných dílech.

Vcelku podle očekávání je na dnešní standardy poněkud rozvláčná, na druhou stranu mi přišlo fajn skládání příběhu z různých úhlů pohledu. Van Helsinga bych mockrát nakopala za „teď mi věř a časem pochopíš“.

Strider  | **** 03.08.2017 09:39

Už chápem, prečo pred rokmi u nás vyšla táto kniha v skrátenom vydaní. Opakovane si čítať o tom ako sú všetci (a obzvlášť Mína) neuveriteľne milí, šľachetní a statoční mi v ku koncu knihy začínalo liezť hore krkom. Ale sloh celkovo je svojou ťažkopádnosťou cítiť nánosom 19. storočia. Zároveň je tiež však dej vďaka denníkovej forme rozprávania hlavne v prvej polovici veľmi pútavý. S blížiacim sa záverom čaro klesá a finálne zúčtovanie s Drakulom vôbec nepôsobí ako uspokojujúci klimax. Štvrtú hviezdu tak dávam hlavne kvôli tomu, akým veľkým spôsobom dokázala táto kniha ovplyvniť generácie autorov kníh, filmov a iných foriem umenia. 7/10

Lokina  | **** 10.09.2017 22:13

Knihou jsem opovrhovala, když jsem byla mladší, ale jak přibyly léta, knihu jsem si vybrala do povinné četby. A mohu říct, že Stoker předčil svoji dobu. Příběhu nechybělo napětí, po které vám strachy přešel mráz po zádech. Kniha se díky deníkovým záznamům a dopisům četla úplně sama. Za mě dobrá, mrazivá klasika, kterou by si měl přečíst každý fanoušek hororového žánru.

louza  | ***** 19.11.2018 14:18

Slavný strašidelný román je z dnešního pohledu už spíš „jen“ dobře napsanou temnou dobrodružnou literaturou s příměsí fantastična. Určitě překvapí pojetí knihy. Děj je přednášený čtenáři z útržku deníků hlavních protagonistů. Stoker často mění úhly pohledu a k popisu volí i na dnešní dobu až neuvěřitelně čtivý jazyk. Retro formu připomíná jen poměrně naivní scénář a občasné černobílé vývody protagonistů. Jinak ale moc příjemné čtení. Dracula je kniha, která má i po více než století stále co říct. Zasloužená klasika.



WebArchiv - archiv českého webu