kniha » Interview s upírem
v Top10 6 | chce si přečíst 13 | chce mít v knihovně 8 | má v knihovně 28
hodnotilo: 38
87%
Interview s upírem Více vydání = více obálek.

Anne Rice

Interview s upírem

série: Upíří kroniky
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy - horor - podle filmu/zfilmováno - upíři

originální název: Interview with the Vampire
originál vyšel: 1976

vydání: Paseka (web), Cinema 1996; Československý spisovatel 2012

odkazy: 1x [film], 1x [recenze]


Komentáře:
Gwin  | **** 27.12.2007 12:21

Čekal jsem trošku víc. Málo akce, moc zdlouhavé a popisné. Kdybych neviděl filmové zpracování této knihy a nikdy se nesetkal s Kulhánkovými upíry, možná bych hodnotil lépe.

KainIX  | ****1/2 24.10.2009 17:45

Už dlouho jsem hledal knihu o upírech, která by se více zabývala jejich životem a nebyla jen zběsilou akcí, a v tomhle mi kniha perfektně sedla. Hlavním hrdinou je upír Luis, který se stal upírem nechtěně, a vypráví redaktorovi svůj příběh od dní, kdy se stal upírem až po dnešek. Snaží se zjistit něco o historii upírů, co jsou zač a jak vůbec vznikli, to však nakonec nenachází. Kniha je velmi dobře napsaná, místy je až poetická, na jiných místech však náležitě drsná, stejně jako je i život upíra někdy poetický až melancholický a někdy drsný. Autorka se zabývá vztahy mezi upíry, jejich životem a společenstvím. Příběh upíra Luise byl i zfilmován, ale film se od knihy trochu liší. Některé části příběhu byly vypuštěny úplně a i konec je ve filmu jiný. Jestli hledáte knihu o upírech a máte plné zuby sladkých romancí pro náctileté, s nimiž se dneska roztrhnul pytel, a tento příběh ještě neznáte, sáhněte po téhle knize, určitě neprohloupíte.

Strýček Biolit  | ***1/2 27.07.2013 18:54

Nalákán filmem jsem – i přes odpornou obálku evokující dívčí románky nebo Šípkovou Růženku (vydání z levných knih)- sáhl po této knize. Narovinu říkám, že jsem byl mírně zklamán, ačkoli jsem na začátku tak nějak sám netušil, co od knihy čekat.

Jak už napovídá název, jedná se o rozhovor upíra s novinářem. Velectěný upír vykládá svůj „životní“ příběh a pisálek hltá každé jeho slovo. První problém nastal téměř okamžitě – na knize je až nechutně znát, že ji psala žena. Všude jsou kvanta popisů…popis duševního stavu, popis ulice ozářené měsícem. To bych bral…jenže…ony popisy jsou čtenáři zprostředkovávány skrz vzpomínky mužské postavy. A to už mi jaksi hlava vzít nechtěla. Chlap – byť melancholický (a do jisté míry ufňukaný) upír s lepšími smysly – uvažuje jinak. Nepamatuje si, respektive nevšímá si, že se po stěně plazí ta a ta kytka…nepamatuje si, že tou kytkou cloumal jihovýchodní větřík a to celé zaléval měsíček svou stříbrnou září a bla bla bla…a už vůbec si to nepamatuje přes 200 let. Další problém jsem měl se samotnou postavou hlavního hrdiny – skoro neustále vystupuje tak, že by ho mohli vyznavači emo kultu bez ostychu korunovat svým králem (někdy v kombinaci s pedo/homo choutkami). Chápu, že autorka potřebovala zajímavou postavu a tou hrdina – citlivý upír v moři necitlivých a cynických upírů – jistě je, avšak mně takový přístup zkrátka nesedí. Člověk se – ve většině případů – bojí smrti/nemocí/stáří. Proto bych očekával spíše: „Jupí, jsem nesmrtelnej, pojďme si užít trochu rock'n'rollu!“ a ne: „Sakra…jsem zrůda…jsem nesmrtelný, co teď budu dělat?“

Na druhou stranu…nevadí-li člověku tuny popisů, nabídne kniha velice hutnou atmosféru (budovanou právě těmi podrobnými popisy, které jsou schopny vykouzlit ve čtenářově mysli opravdu přesný obraz) i několik drsnějích pasáží (druhá část by po malé úpravě obstála jako velmi slušná povídka). Řemeslně je to také zvládnuté a romantické duše zaplesají nad záplavou profláklých gotických motivů (divadla, masky, procházky temnými uličkami za svitu plynových lamp).

Dlouho jsem se nemohl rozhodnout, zdali udělit 60 nebo 70 %, protože některé části byly (pro mě) doslova úmorné, avšak kniha si zaslouží spíše těch 70 – už jen za to, že v současné době je trh zaplaven slaďárnami, které zneužívají upíry k obrazu svému…



WebArchiv - archiv českého webu