kniha » Temné zrcadlo
v Top10 1 | chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 33
hodnotilo: 18
84%
Temné zrcadlo

Diane Duane

Temné zrcadlo

série: Star Trek - Nová generace
díl v sérii:
kniha patří do světa: Star Trek

Kategorie: sci-fi

originální název: Dark mirror
originál vyšel: 1993

vydání: X-Egem 1995


Komentáře:
BorgDog  | ***** 10.12.2009 14:25

Vedle Davidovy „Vendetty“ druhý vynikající román v TNG sérii nakladatelství X-Egem. Jedna z nejznámějších autorek Star Treku v něm předkládá své pokračování klasické epizody „Mirror, Mirror,“ kde se posádka Enterprise omylem dostala do „zrcadlového vesmíru,“ alternativní reality s naprosto přehozenými „morálními znaménky“ jak jednotlivých osob, tak organizací, druhů a planet. Zdejší Impérium přitom jejich „návštěvu“ nejen nepřehlédlo, ale vyvodilo z ní i pro sebe zcela logické důsledky, s nimiž se po letech střetává posádka nové Enterprise pod vedením kapitána Picarda.

Na románu nejvíc udivuje jeho komplexnost. Diane Duane si dala tu práci detailně promyslet vše od dějin „zrcadlového vesmíru“ přes individuální osudy členů zdejší posádky až po vědecko technické pozadí přenosů hmoty mezi vesmíry, která skrývá svůj ošklivý háček. Výsledkem je úžasné směs místy oscilující od psychologického a bezmála filozofického podhoubí k hard SF a zpět, přitom s nezanedbatelnou porcí napětí a místy dosti černého humoru – bezpečnostní poradkyně Troi je prostě k nakousnutí. :-D Jakmile se naplno rozjíždí šílená hra s dvojníky, do které je postupně vtažena většina důstojníků včetně kapitána, přičemž je jim i všem okolo jasné, že dřív nebo později to prostě MUSÍ prasknout, kniha se přesouvá do kategorie „neodložitelných.“ Přitom morální poselství o „evolučním prospěchu lidskosti,“ které z jejich stránek nenuceně prýští, stojí za úvahu a činí knihu něčím víc než „dobrodružstvím na jedno odpoledne.“

Bohužel, překlad je mizerný. Jakkoliv sedí „obsahová stránka,“ jeho tvůrce evidentně neměl dost znalostí, aby držel s autorkou krok v odborné oblasti. „Filozofické“ části ještě ujdou, byť by neškodilo dát třeba jako poznámky pod čarou zdroje citací, kterými si Picard „chrání soukromí“ před příliš zvědavou poradkyní, naopak „vědecké“ pasáže jsou pohroma. Hlavně předpony sub hyper super lítají textem jako včely, aniž by měl překladatel sebemenší ponětí, co znamenají (např. subprostor a hyperprostor NEJSOU synonyma, jak se snaží čtenáři namluvit) a knihu to velmi sráží. Přesto, hlavně za úžasnou komplexnost a „poselství“ to absolutní hodnocení dostane.

P.S.: Hlavně díky této knize vyšla v USA i celá knižní série ze stejného prostředí „Zrcadlového vesmíru,“ která představila notoricky známé Star Trek hrdiny často ve velmi nevšedních rolích.

Polinius  | **1/2 19.11.2017 22:03

Těžko hodnotit. Pokud milujete Star Trek TNG, pokud se vám zdají scénáře epizod, jejich tempo a dialogy hodně dobré, tak budete milovat i tuto knihu. = 100% U čtení knihy jsem měl přesně ty samé pocity, jako kdybych se koukal na jednotlivý díl seriálu v TV. Teatrální, neakční, protkané humanismem, pomalé tempo, profesorský humor, neznatelná motivace jednotlivých postav ale o to větší motivace sloužit dobru = flotile.



WebArchiv - archiv českého webu