kniha » Poslední odbočka na Babylon
v Top10 1 | chce si přečíst 3 | má v knihovně 54
hodnotilo: 38
70%
Poslední odbočka na Babylon Více vydání = více obálek.

Roger Zelazny

Poslední odbočka na Babylon

Kategorie: sci-fi

originální název: Roadmarks
originál vyšel: 1979

vydání: And Classic 1997; Laser (Euromedia Group) 2022


Komentáře:
biker11  | **** 21.02.2007 21:22

dobrá kniha – hlavne zaujímavý koniec, nenudiaci dej – prelínajú sa tu svety, histórie, minulosť budúcnosť, nájomný vrahovia, umelá inteligencia – ako sprievodca.

Jajoch  | ***** 23.05.2009 18:25

Nejlepší Zelazny. Brutální příběh o lovu na hlavního hrdinu, prolínání dvou časových rovin, originálně řešený fenomén času. A navíc Stébla trávy a Květy zla. Těším se, že to vyjde znovu ve Strakách na vrbě v pořádném překladu…

louza  | ***1/2 21.10.2022 19:45

Dokonalý protipól hned následující knihy Podvrženec. Fantasy o dracích, kde nejsou žádní draci a není to fantasy. Tedy přesně to co by uvědomělý čtenář od Zelaznyho čekal a pravověrný fantasta nikdy nečetl. Potud dobrý. Přesto nelze říct, že by si kniha svůj takřka legendární status a třeba i seriál připravovaný pod taktovkou G.R.R.Martina nějak zvlášť zasloužila. Ingredience jsou přitom docela super. Premisa s časovou dálnicí i jazyk autorem zvolený upomíná na ty nejlepší Kingovky své doby. Kniha má jen dvě kapitoly, kde kapitola jedna reprezentuje lineární děj a kapitola dvě všechno ostatní. Flashbacky, flashforwardy, občas přítomnost. Perfektní nápad s nímž autor sem tam zajímavě pracuje, leč ne dostatečně. Stejně jako s celým konceptem časovéhou proudu reprezentovaný dálnicí, po níž se dá jezdit dopředu i zpět a v odbočkách jí měnit. Problém je, že autor svojí platformu neumí pořádně vytěžit. Základní atentátnická linka je triviální a kniha nikterak informačně obsažná. Zelazny na rozdíl třeba od Jacka ze své koncepce světa ukáže jen velmi málo, nebo vůbec nic, co by přesahovalo rámec fádní road story. Zato občas ukáže věci dající notně zabrat i protřelému čtenáři s léty trénovaným nadhledem (Markýz DeSade jezdící na tyranosauru). A vyústění příběhu je teda hodně ťáplé. Kniha měla vyjimečný potenciál, který se jí ale moc nepodařilo naplnit. Velká škoda promarněné šance. Aspoň že Laser v aktuální verzi použil originální obálku a nově vytvořený překlad Richarda Podaného.

jasonix  | ***1/2 13.03.2023 07:28

Chvíli mi trvalo, než jsem se na Zelaznyho syžet naladil, začetl a pochopil. Fabule je přitom vlastně jednoduchá (působila by, ano, jako odechovka na cesty), ale účelově je tak rozdrobená a s tak zašmodrchanou chronologií, že nabývá podoby kvízu. Postavu Zrzka je nutno si doslova zrekonstruovat. Co se Zelaznymu opravdu povedlo, je premisa silnice-entity napříč časoprostorem s odbočkami a větvemi. Také koncepce knižních UI s literárními aluzemi; diskuse s nimi patří k tomu nejlepšímu. Černá dekáda, opět nosný nápad – vendeta s přesnými pravidly slibující drsný survival, ten je ale nakonec ne zcela využitý. Na stranu druhou musím přiznat, že občas jsem si brumlal pod vousy, že takhle to dopadá, když autor (převážně) fantasy chce psát ambiciozní SF. :-) Např. úporná snaha o nešablonovitost postav je většinou na úkor jejich věrohodnosti. Draci-nedraci z Bel'kwi­nithu – moudří a „málo i moc pohádkoví“ :-) Souboj mezi Archiem a Timjin Tinem – snad parodie na čínské akční filmy? Markýz de Sade & T-rex … to už fakt sklouzává do grotesky. I tak je to svým způsobem strhující a zábavné čtení a současně i poučný exkurz do historie pozemských kultur… slovy Markýze de Sade:  z Olympu do Tartaru je to jen pár ulic. Pozitiva u mě nakonec převládla, takže 70%.



WebArchiv - archiv českého webu