kniha » Stín z času
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 16
hodnotilo: 18
86%
Stín z času

H. P. Lovecraft

Stín z času

a jiné horrory

Kategorie: fantasy - horor - povídková sbírka

vydání: Zlatý kůň 1997


Informace / Anotace ke knize: Stín z času - a jiné horrory

Spisy H. P. Lovecrafta 11

Výbor z povídek amerického autora, který patří nejen k zakladatelům, ale i nejlepším autorům moderně pojatého hororu. Čtenáři jistě ocení působivou atmosféru příběhů, v nichž tajemné síly, nepoznané zlo a kosmické hrůzy vyvolávají mrazení v zádech.

Sbírka začíná kratší povídkou Arthur Jermin. Autor se v ní zabývá pověstným „Ztraceným městem“, které se ukrývá kdesi v džunglích černé Afriky. Je to slabší povídka a napovídá, že to lepší teprve přijde.
Chrám je zpověď kapitána ponorky U-29, která v době první světové války zažije nečekané děsivé události. Mořské hlubiny jsou stále ještě velkým tajemstvím a kdo ví, co se v nich ještě skrývá. Kuriózní je, že kapitán absolutně nevěří v to, co sám viděl.
Ti druzí bohové je povídka čerpající ze světů a mýtů stvořených samotným autorem. Lovecraftovi vyznavači jistě vědí, že není rozumné špehovat bohy, když tančí na vrcholcích hor. Moudrý Barzai, hrdina této povídky, to zjistí také, ale stojí ho to mnohem více než jen pouhý život.
Vrcholem sbírky je Stín času. Je to nejdelší a nejlepší povídka tohoto sešitu. Zkoumání naší civilizace může totiž probíhat zcela jinak, než si představují příznivci UFO a nehumanoidní civilizace také může pocházet odjinud, než se obvykle předpokládá. Možná není dobré pátrat po původu snů a ani archeologické vykopávky nemusí být bezpečné – snad by se mohlo dostat na povrch něco, co by raději mělo zůstat v hlubinách.
Tato povídka vyniká temnou a děsivou atmosférou, která H. P. Lovecrafta tolik proslavila.
Ďábelský kněz je krátká povídka o tom, že kdo chce vyvolávat stíny minulosti, musí se smířit s následky.
U čtyř závěrečných fragmentů mohu jen zopakovat, že je velká škoda, že je autor již nestihl dokončit.

 



WebArchiv - archiv českého webu