kniha » Střetnutí na Farpointu
má v knihovně 33
hodnotilo: 12
67%
Střetnutí na Farpointu

David Gerrold

Střetnutí na Farpointu

série: Star Trek - Nová generace
díl v sérii:
kniha patří do světa: Star Trek

Kategorie: sci-fi - podle filmu/zfilmováno

originální název: Encounter at Farpoint
originál vyšel: 10/1987

vydání: X-Egem 1994

odkazy: 1x [film]


Informace / Anotace ke knize: Střetnutí na Farpointu

V první ze samostatných příběhů této řady – Střetnutí na Farpointu – nás zavádí do okamžiku, kdy Jean-Luc Picard, nový kapitán lodi Enterprise, směřuje ke stanici Farpoint. Na výpravě se setkávají se všemocnou bytostí „Q". Ta vystaví posádku náročnému testu, který se stává prověrkou celého lidstva.

Po velkém úspěchu první televizní série Star Trek se objevilo v roce 1987 její pokračování pod označením Nová generace. Nový typ vesmírné lodi Enterprise, na jejíž palubě žije přes tisíc osob, řídí posádka „nové generace" – kapitán Jean-Luc Pikard, první důstojník William Riker, android Dat, lodní poradkyně Deanna Troi, mladý slepý poručík Geordi La Forge a další. Vzápětí po příznivé odezvě televizních diváků ve Spojených státech i v Evropě se objevily i první romány, napsané osvědčenými autory americké sci-fi literatury.

zhledem k tomu, že epizoda stejného názvu je pilotní k sérii TNG, asi by nás všechny překvapilo, kdyby tato knížka měla jiný obsah. Než jsem napsal tuto recenzi, zašel jsem do videopůjčovny a podobně jako v případě knížky Střepy času jsem se nejprve rozhodl shlédnout vizuální podobu tohoto díla.

Snad právě proto, že nešlo o nic originálního a autorovi nebyly povoleny změny většího charakteru, musel se spokojit pouze s menšími úpravami a rozšířeními. Minimum z nich bylo originální či nějak významné. Začíst se do této knížky a téměř začít brečet vždy, když jste nuceni knížku odložit, je úkol zcela jistě nadlidský. Přinejmenším se to mně nepovedlo. Ba spíše naopak, byl jsem rád, když jsem mohl knížku odložit a největší radost z ní jsem měl v té chvíli, když jsem ji vrátil knihovnici…

Řekl bych, že popisovat tady hlavní dějovou osu by bylo asi zcela zbytečné. Myslím, že všichni víme o planetě Daneb, o zdejších obyvatelích Bandi i o záhadné formě života, kterou Bandi uvěznili a která jim plnila přání. Právě ona byla supermoderní stanicí Farpoint, kterou Bandi nabídli k užívání Federaci. A také jistě není tajemstvím, že se zde lidstvo dostane před všemocného soudce Q, který jej chce uvěznit na jeho planetě pro přílišnou neschopnost, barbarství a Q ví, co ještě…

Dočtení této knihy dokonce si může dopřát jen skalní fanoušek Treku, jako třeba já. Kdo jím není, tomu můžu jen doporučit vyhledat nejbližší videopůjčovnu a raději využít obrazovky a talentu protagonistů TNG.

 

Externí odkazy:

[film] ČSFD



WebArchiv - archiv českého webu