kniha » Dům na rozhraní
v Top10 2 | chce si přečíst 1 | má v knihovně 14
hodnotilo: 15
82%
Koupit knihu:
Minotaur
Minotaur
Fantasya.cz
Dům na rozhraní Více vydání = více obálek.

William Hope Hodgson

Dům na rozhraní

Kategorie: fantasy

originální název: House on the Borderland
originál vyšel: 1908

vydání: AF 167 1997; Fobos (web) 2022


Komentáře:
Dilvermoon  | **** 23.08.2013 19:47

Částečně lovecraftovský horor, ale čtivější, ovšem podobnost náhodná, neboť HPL byl v této době ještě mladík. Částečně jasná inspirace Strojem času H.G.Wellse, který už měl naopak vydání již za sebou. Zrychlený tok času a rychlé změny směrem do extrémní budoucnosti pod dozorem nezúčastněného pozorovatele jsou jako z Wellse vystřižené. Částečně jde i o místy docela rozumný a místy velmi svérázný pohled autora na kosmologii. Pak také jakási love story na pozadí v podstatě snového putování dimenzemi nebo čím vlastně.
Ano, je to slátanina, ale slátanina motivů, jinak dojem dobrý. Kosmickou část jsem úplně nepobral, což doufám ani nebylo účelem.

louza  | ****1/2 25.12.2021 22:49

I po více než stu letech od vzniku na výsost zajímavé hororové dílko stavící na dvou zcela odlišných způsobech strašení. Kromě klasického naturálně zvířecího pudu strachu tu nalezneme i hodně originálně pojatý kosmický horror. Ten v poslední třetině knihy vezme čtenáře do i dnes docela nevídaných intencí fantastiky až na samotnou hranu vesmírné fyziky. Hodgson měl opravdu velmi živou astrální fantasii. Neříkám, že obě složky fungují dohromady perfektně. Samostatně ale určitě. U knížek se málokdy bojím, ale tvrdý naturalistický survival s prasečími příšerami, které zdánlivě bezdůvodně útočí na dům hlavního hrdiny, dokáže sám o sobě stáhnout hrdlo a znepokojit svojí syrovostí i bezprostředností. Ale i způsobem jakým autor balancuje na hraně reality a tajemností s níž načrtává možná řešení, i když žádné konkrétní odpovědi nedává. Přemýšlivost knihy pak podtrhuje sice nesourodý a úplně jinak koncipovaný vesmírný rozměr knihy dominující temnou vesmírně uhrančivou definitivou. Autor si užívá možnosti kloubit neskloubitelné. Dům na rozhraní je rozhodně minimálně v české kotlině nedoceněné dílo a Hodgson trestuhodně přehlížený autor, který ruku v ruce se stejně úspěšně odignorovávaným Chambersem a možná Machenem tvoří spojovací články mezi Poem a Lovecraftem. Tip. Pokud chcete prožít Hodgsonův příběh i jinak než mezi řádky, zapátrejte v (port)foliu deskoherního studia Emperors of Eternal Evil. Možná budete příjemně šokováni.

Lucc  | **** 11.11.2022 08:48

Začátek nic moc. Nalezený dokument – příběh v příběhu – měl dodat zdání autentičnosti. V roce 1908 možná, dnes je to spíš úsměvné. První podivnosti domu mne také nenadchly. Až druhá, kosmogonická, vlastně spíš kosmoagonická polovina knihy, měla ty správné parametry příběhu, který žije v čtenářském zájmu již více než století. Na tehdejší dobu muselo jít o hard SF. Popisované jevy měl autor dobře promyšleny. I v roce 2022 působí dost realisticky (změny pozorování při zrychlení času, mechanika vesmíru…). Za to tedy smekám.
Dům na rozhraní je zajímavý a stále znepokojivý artefakt doby mezi starým a novým způsobem psaní strašidelných a mysteriózních příběhů. Dnes působí archaicky, ale háčkem se v mysli zachytil a zjistil jsem, že na něm stále něco je. Dnešní autor by toto téma zpracoval jinak a přístupněji, ale moderní horory by bez podhoubí těchto textů nevyrostly.

jirikk  | **** 17.07.2023 22:17

Opravdu zvláštní román, jakoby sešitý ze dvou hodně odlišných částí, navíc v hned dvojitém rámci příběhu v příběhu, což ovšem začátkem dvacátého století bylo myslím vcelku obvyklé. Měl jsem trochu strach, že Dům na rozhraní bude nějaké dnes již nečitelné muzeum, nicméně není tomu tak. Čtenář samozřejmě narazí na z dnešního pohledu spíše roztomilé archaismy (hrdina neustále tráví čas klidně i celonoční četbou, další dva zase pravidelně věnují čas dovolené společnému kouření dýmek), nicméně obavy z nějaké staré veteše nejsou na místě. První část průzkumu podzemí a boje s nestvůrnými kanci je prostě strhující, ta druhá kosmologická fantasmagorie, to je opravdu zvláštní trip :-). Každopádně myslím, že Hodgsona stojí za to číst i dnes, toto jsou ty základy, na kterých žánr stojí až do dnešních dnů.



WebArchiv - archiv českého webu