kniha » Zrada srdcí
hodnotilo:
0%
Zrada srdcí Více vydání = více obálek.

Viktor Kolban

Zrada srdcí

Román budoucích věků

Kategorie: sci-fi

vydání: Česká obec sokolská 1940

odkazy: 1x [e-book]


Informace / Anotace ke knize: Zrada srdcí - Román budoucích věků

Jde o vyspělý, námětově výjimečný román, psaný moderním slohem. Svět budoucnosti ztrácí tempo technického rozvoje, neboť došlo k vyčerpání zásob nafty a benzinové motory si mohou dovolit jen ti nejbohatší. Inženýr Souček se spojí s průmyslníkem Klempou a společně realizují Součkův objev – motor poháněný lidským srdcem. Autor se zabývá celou řadou technických i morálních problémů, s nimiž se zavádění výroby srdečních motorů střetává.

In: Adamovič – Slovník české literární fantastiky a science fiction
---------------------------------------------------------
Jiná anotace
Hrdinou knihy je generální ředitel továrny Klempa. Na svět došla ropa, není ani benzín. Inženýr Souček vynalezl motor, který je tvořen lidskými srdci, motor nepotřebuje žádné palivo. Doktor Mudroch vymyslí umělé srdce a zájemcům o prodej svého srdce vymění jeho srdce za umělé. Jako první prodají své srdce manažeři kolem vynálezu motoru. Továrna začíná vyrábět srdcové motory a nahrazuje současné motory v autech, letadle, motorkách, atd. Srdcí začíná být nedostatek, motory se začínají chovat nezvykle, jako by měla v sobě nějaký cit, vazbu na původního majitele. Souček spáchá sebevraždu, zbylí manažeři znejistí. Klempa podá demisi a odchází na venkov.
------------------------------------------------------------------------
Kniha vycházela na pokračování v časopisu Jas v číslech 36 – 52 v roce 1940 a v číslech 1–15 v roce 1941. Text knihy nevyšel kompletní, poslední pokračování v čísle 15 končí poznámkou „Pokračování příště“, ale další vydávání časopisu bylo protektorátními úřady zakázáno.
Digitalizace týdeníku Jas je zatím pouze do roku 1940.
*Akademie vydala knihu Dějiny české literatury v Protektorátu Čechy a Morava, kde na straně 539 je chybně uvedeno, že týdeník Jas v 2. polovině roku 1940 vydávání románu ukončil.

 zobrazit spoiler - obsah / děj knihy 

Externí odkazy:

[e-book] Digitalni knihovna



WebArchiv - archiv českého webu