kniha » Dům mrtvých
v Top10 34 | chce si přečíst 23 | chce mít v knihovně 9 | má v knihovně 311
hodnotilo: 425
92%
Dům mrtvých Více vydání = více obálek.

Steven Erikson

Dům mrtvých

série: Malazská Kniha padlých
díl v sérii: 2
kniha patří do světa: Malazský svět

Kategorie: fantasy - dark

originální název: Deadhouse Gates
originál vyšel: 09/2000

vydání: Talpress (web) 2003; Talpress (web) 2008; Talpress (web) 2013; Planeta9 (web) 2023

odkazy: 3x [recenze], 1x [ukázka]


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


12345poslední 6212 příspěvků celkem

Výpis příspěvků obsahuje skryté texty. Zobrazit příspěvky: spoilery

 [135] Damacon 10.01.2015 21:14  
spoiler Tento diskuzní příspěvek obsahuje spoilery - zobrazit?
 [134] Sir Artorias 08.09.2014 12:33  

@Vezna[133]: taky nechápu proč raději nepíšeš pod svého oblíbeného Harryho Pottera .)

 [133] Vezna 08.09.2014 12:09  

Erikson očividně něco musí dělat dobře, když takhle stará kniha má pořád aktivní diskuzi. Osobně jsem ani moc nedoufal, že někdo můj komentář zaznamená. @Nia, Johnytopinka a další, kteří uznávají vady Malazu i přesto, že jsou jeho fanoušky: Skvělé komentáře, jen škoda, že se něco takového nevyskytuje na obálce knihy a vůbec všude, kde je Malaz jen vychvalován. Obzvláště by se mi líbila tato pasáž, kdyby se Talpress rozhodl dát na obálku i nějaký úryvek z knihy „„Ahoj, Steve, tento meč zničme.“ „Aj tento zničme.“ „Padajúci kameň!““ :D Ani mi nemusíte vysvětlovat, proč se tam nikdy nic takového neobjeví. Ačkoliv mi přijde, že se tady „mainstream“ zmiňuje hlavně negativně, pokud by to znamenalo lépe napsaný příběh, tak bych mainstream bral všemi deseti. Nevidím důvod proč by poznávání Malazského světa nemohlo být napsané chytlavým, vtahujícím způsobem bez tak očividných božských zásahů. No dokud to Steven nepřepíše, tak pro mě Malaz bude jenom „Prach snů“. (Ano neoriginálně sem si vypůjčil název jedné knihy, aniž bych měl tušení, o čem to vlastně je ;) )

 [131] Klobouk123 05.09.2014 07:29  

@Nia[126]: To je trefné! Jen mi přijde nefér srovnávat budhizmus, teror. fyziku a fantasy. A už vůbec ne s krásnou literaturou…není to ani stejná liga, je to úplně jinej sport :)

 [130] Gaarq (editor) 04.09.2014 15:31  

@Nia[126]: apologetika? jistě, jsou tu fanoušci, ale to má k apologetice daleko. apologeta by nepřiznal druhému jiný vkus ;) mimochodem, zrovna ženské postavy se imho celkem povedly. navíc, to, že se v literárním díle nemluví o močení, menstruaci a tak, neznamená, že se nedějí, v literární teorii se tomu říká teorie minimální odchylky nebo teorie vzájemné důvěry – o těchhle věcech se mluví jen tehdy, když to potřebuje příběh; když řekneme žena, nemusíme ji popisovat od hlavy k patě, předpokládá se, že čtenář ví, co to je žena a co k této znalosti vše patří :)

 [129] Sir Artorias 04.09.2014 15:04  

@idle[128]: Třeba ženy v Malazu menstruují jednou za rok nebo taky záleži na patronovi. Je možno, že taková Apsalar nemensrtujuje vůbec. BTW tohle řešit mně připadá prostě postavené na hlavu a raději už to dál nebudu komentovat, jelikož je to poněkud zcestné téma.

 [128] idle (editor) 04.09.2014 14:43  

@Sir Artorias[127]: No, popravdě řečeno, pokud v knize bojují ženské, a ženské obvykle mívají fyzické potíže, které jim boj můžou zkomplikovat, tak by se to zohlednit mohlo. Ne že ne.

Na druhou stranu je to fantasy ve vymyšleném světě, takže si autor může snadněji dovolit zamlčet detaily, které se mu nehodí. Věřím, že by to spoustu čtenářů nezajímalo, koneckonců ani mě moc ne. Já jsem ráda, když si přečtu dobrodružnou knihu, ve které ženy nejsou odlišný živočišný druh a jejich funkce v příběhu není definovaná pohlavím.

 [127] Sir Artorias 04.09.2014 14:30  

@Nia[126]: Tak asi jsi na špatné adrese, když čekáš od Epic/Dark fantasy, že se tam budou řešit menstruační křeče :D. Zkus něco jako: Je těžké být ženou.

 [126] Nia 04.09.2014 14:09  

Potešilo ma, že niekto bez obáv z apologétov napísal, prečo sa mu sága nepáči. Malaz je v mojej top 10 – komplexný príbeh, vyvíjajúce sa postavy, originálny svet, perfektný magický systém. Za blbca sa nepovažujem a dovolím si povedať, že Malazská kniha padlých medzi zložité série nepatrí. Kto sa túži prieť, môže sa vrhnúť na Vedomie ako oceán skvelého profesora Hubinu prípadne niektorú z prvých knižiek Michia Kaku-a. Útočiť na mentálne schopnosti iného iba pre nezhodný vkus vypovedá čosi iba o dotyčnom útočiacom (či trollovi). Malazská kniha padlých je vtipná i dojemná, epická i mysľou hýbúca, ale má vážne chyby (imo): mnohé dialógy vyzerajú ako absurdná dráma, pôsobia akoby si autor dal posedenie sám so sebou („Ahoj, Steve, tento meč zničme.“ „Aj tento zničme.“ „Padajúci kameň!“ – väčšina postáv je na jedno kopyto či už vyjadrovaním alebo správaním), ženské postavy sú mužské postavy v prevleku (nikdy netrpia menštruačnými kŕčmi? chcem žiť v takom svete), premagizované superhrdinské postavy, ktoré porazí ďalší superhrdina a ak nie, potom isto prisviští deus ex machina (je vidno, že autor mnohé veci vymýšľal na kolene, čo i sám priznal v ktoromsi interview) a nezabudnime na siahodlhé filozofovanie, ktoré nikam nepostupuje a v niektorých knihách (Dust of Dreams napríklad) už znie ako nekonečná repetitívna tlačenka Eriksonovho osobného svetonázoru. Kostrbatý preklad ságe takisto nepomáha (všetko je však prijateľné po zoznámení sa s prvým prekladom Goodkindovho Meča Pravdy), no po prečítaní originálnej verzie som pobadala, že štylistika rovnako kríva v angličtine. Nečudujem sa, Eriksonovo odborné zameranie nie je v zhode s krásnou literatúrou, ale potešujúce je, že cca v tretej knihe vidno progres a každým ďalším dielom je to lepšie (osobne považujem Midnight Tides za masterpiece). Nečudujem sa, ak niekto ságu okamžite opustí. U mňa kraľuje na svojej polici, ale stále si pamätám niektoré hororové okamihy, kedy som hodila knihu o stenu (minimálne v duchu), frustrovaná a znudená. „Já ti věřím, ale… proč to má nožičky?“

 [125] Sir Artorias 04.09.2014 10:57  

@johnytopinka[124]: Pane Topinka nejste nějak moc připečený? Jen jsem mu vystřihl poklonu…

 [124] johnytopinka 04.09.2014 07:00  

Artoriasi, jestli tohle není trolling, je to s tebou vážně smutné.

 [123] Sir Artorias 04.09.2014 00:10  

@Erik1131[122]: Tak to jsi byl nadprůmerný žák základní školy nebo já podprůmerný žák gymnázia. Jelikož jsem to zkoušek asi někdy v 17 a dal jsem pouze první knihu.

@mike87[121]: A některé souvislosti až při druhém čtení a je to fajn, když to při druhém čtení zapadá jak má.

 [122] Erik1131 03.09.2014 20:18  

Náhodou, já plně chápu Ronnin negativní komentář. A podle mě je to dobře. Charaktery plytké… no v prvním díle teda hlavně schematické. A pak v dalších už lepší, ale dialogy i mě teda štvaly. Hlavně, když se bavili Lovci kostí atp. Prostě si je už ani nepamatuji :D Jsem si říkal, že pokud dočtu Malaz (což se stalo), tak po delší době zkusím třeba znovu. Ale zas tak moc momentů si nepamatuju. Teda až na druhou, čtvrtou a pátou knihu. Potom už se mi to zdálo trošku otřepané, stále ty dvojice, skupiny, další zaplétaní děje. Ale série jako celek byla opravdu komplexní a autor si udržel tempo (po slabém začátku). Tudíž jsem ji celou ohodnotil pěti. Líbilo se mi to. Ale zase je pravda, že mi bylo 15 a četl jsem na základní škole. Teď mě spíš lákají Murakami, Kundera, Remarque atp… Není to tak „komplexní“ jako Malaz, ale to ani po ničem nepožaduji. Teď si chci četbu hlavně užívat (při cestě autobusem, po škole atp…), takže jsem radši, když si přečtu něco „srozumitelněj­šího“. Dokonce jsem ani nedočetl Návrat Rudé Gardy, tu nehorázně průměrnou fantasy (která těží jen z toho, že se odehrává v Malazském universu). Takže tak.

 [121] mike87 03.09.2014 19:56  

@Ronny[120]: už dost dlouho jsem tu nepsal, ale tohle mi fakt nedalo. Chápu, že se ti Malaz nemusel líbit. To ti naprosto neberu. Nesednul ti. Co ale naprosto nechápu je, jak můžeš napsat, že jsou postavy plytké a nemají hloubkou. Dobře, možná to nevidíš napoprvé, ale ani po prvních 300 stránkách z Malazu bych nebyl tohle schopen prohlásit. Zároveň trochu chápu tvojí zmatenost dějem, a osobně si myslím, že tohle je důvod proč tě Malaz nebaví. Jenže jakmile má člověk chuť se do Malazu ponořit a zkusí chápat souvislosti (některé se projeví až v dalších dílech), tak nemůže, prostě nemůže napsat, že se to nedá chápat. Jak říkám, chápu, že tě to nebaví. Ale chybu bych nehledal ani v autorovi ani v knize…

 [120] Ronny 02.09.2014 22:57  

@Sir Artorias[119]: Už jsem objevila kouzelné tlačítko editovat, všichni spokojeni? :) Uznávám, že bych všechny své výhrady mohla shrnout v několika stručných bodech. Ale také mám svůj styl, který očividně ne každému sedne, a na svém kometáři nic dalšího měnit nehodlám. Kdo ví, třeba zrovna takový pro někoho nestravitelný výlev toho nezaujatého čtenáře donutí si knihu přečíst s rozhodnutím utvořit si vlastní názor ;)

 [119] Sir Artorias 02.09.2014 22:41  

@Ronny[118]: Pff jak si to nezaujatý čtenář pak vezme, když zdejší kritici neumějí napsat ani jméno autora. Promiň nemohl jsem si to odpustit :))) PS. Jinak v tvém strhujícím komentáři jsou většinou tvoje citové výlevy a o knize jsem se skoro nic nedozvěděl, chudák nezaujatý čtenář.

 [118] Ronny 02.09.2014 22:37  

@Romison[117]: Ale já si moc dobře uvědomuji, proč mě nebaví a už jsem to zde v zásadě napsala. Chybějícím hlavním hrdinou to rozhodně není, nemám problém číst knihy, v nichž je postav několik. Jenže ty postavy jako takové musí být vždy propracované, pokud zrovna není autorský záměr napsat nějaký extravagantní román s hromadou totožných charakterů (a je jedno, jestli jsou 2 nebo je jich 50). Zadost jsem svému svědomí učinila tím, že jsem vůbec sáhla po druhém díle a nezavrhla sérii hned. Nezaujalo mne to, nemám zájem číst dál. A to ani kdyby šlo o špatný překlad, život je příliš krátký na to číst (pro mě) nezáživné knížky znovu v originále, abych objevila jejich kouzlo, když je tolik jiných knih, lepších (opět z mého ryze subjektivního pohledu). Já jsem sem nepřišla s úmyslem rozebírat donekonečna to, co jste tu již hodněkrát psali (ano, letmo jsem si místní diskuze proletěla). Jen jsem chtěla přidat svůj vlastní názor k těm mnoha vesměs pozitivním komentářům, aby případný nezaujatý čtenář měl možnost při výběru knihy nahlédnout z více stran. Já jsem před svým začtením se narazila hlavně na ty pochvalné ódy, moc se na knihu těšila a takhle to dopadlo ;) Takže tak.

 [117] Romison 02.09.2014 22:16  

@Ronny[116]: snazim se ti pomoci, abychom zjistili ten duvod, proc te ty knihy nebavej :) hlavne si to neber moc k srdci a nic si nedelej ;) hele mrkni do diskuze k Malazsky knize padlych tady nahore treba, mam pocit, ze Gaarq tam tuhle sepisoval pekne, proc se mu to libi a co ho tak fascinovalo. Me jeste napada, jestli to neni tim, ze kniha nema nejakyho hlavniho hrdinu primo, ale nevim, proste nekomu se to libi nekomu ne. Diskuzi se o tom vedlo asi uz hodne, staci prohledat mistni internet nebo i mistni diskuze, je jich tu pozehnane.

 [116] Ronny 02.09.2014 22:08  

@Romison[115]: Svoje chybné psaní si uvědomuji, prostě se mi při psaní vybavilo podobné jméno a neuvědomila jsem si to. Tím bychom snad téma chybného psaní jména mohli uzavřít. Mě vždycky fascinovalo, jak internetoví diskutující dokážou podle názoru na jednu knihu/film/cokoli odhalit charakter a schopnosti jiné osoby, o které jinak vůbec nic neví ;)

 [115] Romison 02.09.2014 21:58  

@Ronny[114]: a pocty taky nejsou tvoje silna stranka :) bylo to dvakrat (mozna ti chybi i ten smysl pro detail, treba v tom neco bude, proc te to neba) :) ja mam teorii, ze lidem s horsi predstavivosti a touhou objevovat a premyslet o danem svete, tak ty EriKson nebere. Kamaradovi to doporucuji uz deset let a nejak ho to nechytlo narozdil od Martina, kde ma jasne danej svet a neni tam tolik veci odlisnych od naseho vnimani sveta, tak to beru ja :) a z prdele proste rikam, ze to neni cteni pro blbce (ano i kamarad pak lita jak certik z krabicky) :)

 [114] Ronny 02.09.2014 21:41  

@Romison[112]: Ooo, tak to jistě bude moje velká chyba a zabedněnost, když kvůli jednomu překlepu ve jméně nejsem schopna pochopit velikost autora. Nejde to opravit, no co už, nevím, proč jsem si jej tak zafixovala. Ale teď vážně, pár složitých knih jsem už přečetla a tahle mi prostě nesedla – proč, to jsem již zmínila ve svém komentáři. A smířím se s tím dokážu velmi snadno ;)

 [113] johnytopinka 02.09.2014 21:14  

Páni, konečně někdo dokázal shrnout, co mi tak vadí na Malazu. A zní to bezesporu chytřeji, než kdybych to napsal já. Chci vidět, jak tohle vyvrátíte, ó Věční zastánci.

 [112] Romison 02.09.2014 20:47  

@Ronny: Nejspis to pro tebe nebude, soudim jen dle toho, ze si nedokazes dat dohromady jmeno autora, to pak si nedas dohromady spoustu veci a je to na tebe zbytecne slozity. Se s tim smir, nejsou to knizky pro tebe ;)

 [111] nechapacka84 17.08.2014 20:06  

zdravím. Pomohol by mi niekto prosím pochopiť presnejšie pochopiť tú časť s azathom. Prečo ho ničili, ako ho mohli ničiť, prečo nezadržal icaria, ......

 [110] Dilvermoon (editor) 22.07.2014 16:29  

@Gaarq[108]: Spíš jsem měl na mysli sebrání materiálů na dané téma a pak o tomto pojednat. Ať už by šlo o rozmnožování pelikánů, husitské válečnictví nebo třeba mise Apollo. Shrnutí známých faktů třeba i novým způsobem, do toho nějaký ten osobní závěr…
Opravdu si myslím, že pokud zvládají sloh a dokáží dát dohromady text s hlavou a patou, tak mnozí nadšení „hobbíci“ mohou být větším přínosem než popularizátoři s tituly. Samozřejmě to myslím všeobecně, spousta otitulovaných dělá svou práci skvěle a svůj obor posouvá vpřed.
Ale to už moc o Malazu není :-)

 [109] Strýček Biolit 22.07.2014 12:43  

@idle[107]: V případě neúspěchu ano…na druhou stranu, při příznivé poloze ložiska oparu by to ani nemuselo být znát…

 [108] Gaarq (editor) 22.07.2014 08:05  

@Dilvermoon[104]: i kritické myšlení se musí studovat (bez toho o ničem nic smysluplného nenapíšeš), byť na to nemusíš do školy, ale s učitelem to jde vždycky líp.

 [107] idle (editor) 21.07.2014 22:36  

@Strýček Biolit[106]: Černou. :)

 [106] Strýček Biolit 21.07.2014 22:33  

@Dilvermoon[104]: Souhlas…ale některé obory jsou, přeci jen, lepší vystudované…taková medicína a podobně…

@idle[105]: No, myslím, že úplně všude. Takové „Léčení oparu za pomoci vysoké Denul“ by jistě udělalo díru do světa. :D

 [105] idle (editor) 21.07.2014 15:47  

@Strýček Biolit[103]: Jo, máš pravdu, když jsem se o ty poznámky pokoušela při druhém čtení, tak jsem to vzdala. Možná teď už bych věděla líp, co si značit, ale už se mi nechce (a navíc zdaleka nemám dost času na další čtení).

Na kterém studijním oboru by to ocenili, to jsem nehledala. Ale s trochou kreativní snahy to určitě půjde podstrčit ledaskde. :)

 [104] Dilvermoon (editor) 21.07.2014 14:02  

@Strýček Biolit[103]: Obecně řečeno, abys mohl psát kvalifikovaně o čemkoliv, nemusíš studovat nic a nepotřebuješ k tomu žádné vysezené lejstro. Stačí se zajímat :-) Ale pokud jde přímo o dizertaci, pak ano.

 [103] Strýček Biolit 21.07.2014 13:40  

@idle[102]: Pravda…avšak s těmi poznámkami by to bylo složitější…člověk by to musel přečíst 2–3× bez poznámek…aby tak nějak věděl, na co se má – při psaní poznámek – soustředit – jinak by mohl zapisovat opravdu každé uprdnutí. Mimochodem, jaký obor musí člověk studovat, aby mohl psát dizertaci o Malazu? :D

 [102] idle (editor) 21.07.2014 08:48  

@Strýček Biolit[99]: Poznámky jsem vzdala. To by si člověk víc zapisoval/hledal než četl. Kdybych na téma Malazu psala dizertaci, tak to smysl dává, nebo kdybych neměla co jiného na čtení a rozhodla se to pořádně nastudovat. Jinak na to kašlu: buď si člověk všimne, nebo ne.

 [101] Strýček Biolit 20.07.2014 23:11  

@Dilvermoon[100]: Znám, znám :( Dle mého názoru se v pohodě obejdeš i bez poznámek, jen to nebude 100% zážitek a riskuješ tím pár brouků v hlavě. Připodobnil bych to ke sledování nějakého ne úplně jednoduchého filmu…napoprvé…nu, možná ani napodruhé si nevšimneš, že (třeba) Frank míjí Donnieho Darka (viděls onen film?) hned na začátku filmu a podobně…jakmile film vidíš třeba pětkrát, už pochytáš i jemné odkazy. Malaz má tu „nevýhodu“, že je to deset tučných knih…film zabere tak dvě hodiny…

 [100] Dilvermoon (editor) 20.07.2014 22:03  

@Strýček Biolit[99]: Něco nikdy (aspoň tedy někomu :-) Dělat si poznámky? To už se ale od četby beletrie dostáváme trochu někam jinam. Nicméně ona si nestěžuje a zdá se, že to pobírá docela dobře. Je to podle mého názoru velmi inteligentní osoba.

 [99] Strýček Biolit 20.07.2014 20:59  

@Dilvermoon[96]: No…možná zprůměrovaná nadsázka…něco dá smysl třeba za 500 stran, něco za 1000, něco za 3000…tak…různě…mi­mochodem, tvá kamarádka může počít poznámky…co já bych za ně někdy dal :D

 [98] idle (editor) 20.07.2014 19:33  

@Dilvermoon[96]: Tyhle spojky člověk holt najde až při druhém či dalším čtení. :)

@PhyrexiaN[97]: Předbíháš, lumpe. ;)

 [97] PhyrexiaN 20.07.2014 19:33  

@Dilvermoon[96]: Ani ne, občas ti to secvakne až o tři knížky dál. Nebo vůbec a pochopíš to až při druhém čtení. Jinak řečeno – pro mě jeden z největších kladů celé ságy. :)

 [96] Dilvermoon (editor) 20.07.2014 18:58  

@Strýček Biolit[88]: Nějaká náhodou pronesená poznámka, která až za 1500 stran dá smysl? Předpokládám, že to měla být nadsázka. Mám kamarádku, co Malaz čte, ale paměť prý nic moc, tak nevím, co by si s tímhle počala :-)

 [95] BorgDog 19.07.2014 18:02  

@Sir Artorias[94]: Souhlasím, že seriálová adaptace Malazu ve stylu GoT by byla příšerný „kastrát“ formou i obsahem.

12345poslední 6212 příspěvků celkem
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu