kniha » Metelice
má v knihovně 3
hodnotilo:
0%
Metelice

Tomáš Antonín Pánek

Metelice

Kategorie: sci-fi

vydání: Šeba O. 1946


Informace / Anotace ke knize: Metelice

Román je o vynálezu motorových saní poháněných vrtulí, které mají tak dobrou vrtuli a motor, že jezdí pěkně i do kopce. A svou užitečnost ukáží při přepravě nemocného v metelici do nemocnice. Jinak se okolo potloukají zločinci (viz obálka), kteří se snaží vynález ukrást.
------------------------------------
Jiná anotace
Příběh se odehrává mezi světovými válkami v rekreačním středisku asi 20 km od nejbližšího města. Vynálezce se odebral se svým 15letým synem mimo město, aby mohl v klidu dokončit svůj vynález. Jde o motorové saně, které jsou poháněny zadní vrtulí, kterou roztáčí tatrovácký motor. Vynálezce pracoval na vynálezu od té doby, co mu sněhová metelice „zabila“ manželku, kterou nebylo možné odvést do nemocnice kvůli sněhové kalamitě. Vynálezce čeká na sníh, aby mohl vynález předvést úřadům a prodat státu licenci na jejich výrobu. Ale jako při jeho minulém neúspěšném vynálezu se začínají objevovat cizí lidé, kteří chtějí zjistit princip vynálezu či přímo vynález ukrást. Vynálezce a jeho syn se vyzbrojí, vyzbrojí se i jejich okolí, padnou první výstřely. Příběh se dále zamotává a blíží se další metelice…
V příběhu je několikanásobný rasismus, idealizace Sovětského svazu, nenávist k Německu, skoro až psychopatismus syna vynálezce.

 



WebArchiv - archiv českého webu