kniha » Diktátoři vědy ; Mír světový
má v knihovně 1
hodnotilo:
0%
Diktátoři vědy ; Mír světový

Jan Richter ml.
Jiří Bondy

Diktátoři vědy ; Mír světový

Kategorie: sci-fi

vydání: Richter 1930


Informace / Anotace ke knize: Diktátoři vědy ; Mír světový

Příběh z roku 2000 sleduje složité intriky skupiny vědců a podnikatelů, mající za cíl zabránit vládě v dobyvačné válečné politice. S pomocí takových vynálezů, jako je „atomisátor“, přístroj na rozklad hmoty, se rozhodnou vnutit světu mír i za cenu násilí proti vládnoucí vrstvě. Jejich plán se zdaří, svět se podrobí a zavládne ráj, podpořený přístrojem elektrisátorem, který všem lidem vymaže z mysli zlé myšlenky. S pomocí vynálezů hlavních protagonistů začne nová, lepší etapa vývoje lidstva. Děj je hustě proložen technickými detaily vynálezů i ideologickými výklady. Ačkoliv po stylové stránce jde o průměrné dílo, je patrná vyšší inteligence autorů, než je u této tematiky obvyklé. Jde o jeden z nejčistších exemplářů „technické SF“ své doby.

In: Adamovič – Slovník české literární fantastiky a science fiction

Dobová recenze v novinách:

Diktátoři vědy. Mír světový. S tímto názvem vydán byl v komisi Obch. družstva čes. knihkupců v Praze utopistický román J. Richtera a J. Bondyho.

Román tento je z rodu sociálních a technických fantasií, známých z prací J. Verneových a H. G. Wellsových. Nelze mu upřít aktuálnosti v dnešní době zrychlených a netušených pokroků technických věd, stejně tak jako nutno doznat, že autoři jsou obeznámeni se všemi impulsivními myšlenkami naznačujícími možnosti technického rozvoje nejbližší budoucnosti. Děj svého románu položili do roku 2000, kdy vidí všechna dnešní tušení už uskutečněna a kdy odvážnému inženýru Colinovi, ušlechtilému lékaři Alerovi, odvážnému vynálezci prof. Marebleovi a hospodářskému mysliteli a finančníku Mathenovi podaří se zmařiti všechny pletichy vlád chtějící válce, zmocniti se vlivem velkorysých svých vynálezců faktické vlády nad světem a zavézti na zemi období skutečného štěstí dobra a krásna pro všechny. Knihu je možno doporučit, neboť se jistě i co do zpracování svého námětu i co do slovesného zvládnutí může dobře postaviti vedle obdobných prací autorů cizích. Ušlechtilá její tendence a pěkná úprava sazby mile se vzájemně doplňující a mohla by býti jednou z oněch knih, jež by z mysli naší mládeže pomáhaly vytlačovati cizí detektivky, na něž svým členěním upomíná.
Z. S.

(Citace: Pokrokový obzor. Brno: Družstvo Moravský legionář, 21.03.1931, 12(12). s. 7. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:6e7315c0-125b-11e8-bdb0-005056827e51)

 



WebArchiv - archiv českého webu