kniha » Šest hrdinů z Nome
má v knihovně 1
hodnotilo: 1
60%
Šest hrdinů z Nome Více vydání = více obálek.

Vláďa Zíka

Šest hrdinů z Nome

Dobrodružství letců na konci světa

Kniha vyšla i pod názvem:
Šesť hrdinov z Nome
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: alternativní historie - pro děti a mládež - detektivní

vydání: Voleský G. 1939; Trávníček O. (Žilina) 1948; Obzor 1992


Informace / Anotace ke knize: Šest hrdinů z Nome - Dobrodružství letců na konci světa

Americká vláda vybudovala na Aljašce leteckou policii, která má za úkol pátrat po pašerácích, ilegálních lovcích velryb, tuleňů a zakročit proti narušitelům hranic. Japonsko chtělo využít slabou obrazu Aljašky a za pomocí zrádců a vražd se Aljašky chtělo vojensky zmocnit. Příběh vypráví o této policejní jednotce a jejím boji proti zločincům, kteří se neštítí ani hromadných vražd, kteří byli ukryti pod maskou občana Aljašky, kteří měli loďstvo, ponorku. Příběh leteckých policistů, kteří nemohli nikomu věřit… Ani svému okolí… A nepřátel přibývalo…
+++++++++++++­++++++++++++++++++++++++­+++++++++++++++
Anotace z knihy
Autora tejto knihy nemusíme predstavovať. Naša mládež pozná ho už z románu Syn strážcu majáka, ktorý mal veľký úspech.
Dobrodružné romány Vladimíra Zíku sú príťažlivé cudzokrajným prostredím. Kým dej v knihe Syn strážcu majáka odohráva sa na opustených ostrovoch v Tichom oceáne, v románe lesť hrdinov z Nome autor privádza čitateľov na nehostinnú Aljašku, aby rozvinul pred ich duchovným zrakom „dobrodružstvo letcov na konci sveta“, ako vtipne poznamenal na titulnej stránke.
Aljaška už dávno lákala dobrodruhov zo všetkých krajín. No najviac sa ich tu začalo ponevierať, keď Spojené štáty americké pojaly do svojho obranného programu aj Aljašku. Zriadily tu zvláštnu leteckú políciu a rozhodly sa Aljašku opevniť.
Tak sa tu sišli šiesti hrdinovia — šiesti odvážni letci. Tvrdí v boji proti zločinnosti, neľútostní pri vykonávaní povinnosti, vždy ochotní pomáhať slabým a postaviť sa proti násiliu, nech prichádzalo zkadekoľvek. Viazalo ich k sebe bratstvo a povinnosť a viera, že láska prekoná smrť, lebo duše hrdinov premieňajú anjeli na hviezdy, ktoré žiaria na severnom nebi.
Neľútostne sa postavili do boja proti spoločnému nepriateľovi — neznámemu, priam legendárnemu náčelníkovi zločineckých bánd — ktorý chcel z Aljašky vyhnať zákon, premeniť ju v peklo a vymazať tak jednu hviezdičku z vlajky Spojených štátov.
Šiesti hrdinovia z Nome vykonali svoju povinnosť. Siali sa hrdinskými obrancami svojej vlasti a po tvrdom zápolení na mori, na pevnine i vo vzduchu, po ťažkom zdolávaní prírodných prekážok, zúčtovali s rušiteľmi pokoja a poriadku.
Šesť hrdinov z Nome nie Je obyčajný dobrodružný román. Autor dáva do konfliktu dva vyhranené svety — svet zločinu a svet spravodlivosti. Nenásilne zamotáva dej od začiatku do konca. Čitateľ až na posledných stránkach sa dozvie, kto je vlastne postrach Aljašky, aby tým viac vyniklo hrdinstvo, šľachetnosti, láska k vlasti odvážnych mužov — šesť hrdinov z Nome.

 



WebArchiv - archiv českého webu