kniha » Hrdinové severu
má v knihovně 6
hodnotilo: 2
35%
Hrdinové severu

Vláďa Zíka

Hrdinové severu

Kategorie: sci-fi - alternativní historie - pro děti a mládež

vydání: Zmatlík a Palička 1943


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [5] Sherudan (editor) 29.02.2024 18:10  

Zíkovi byl sice zakázán pobyt v Praze, ale jinak se mu nic moc nestalo. V Žatci působil jako dramaturg pobočky rakovnického divadla, kulturní referent a zaměstnanec mládežnických zařízení. Několik jeho knih znovu vyšlo i po válce (Hrdinové severu a Letadlo nad Afrikou pochopitelně ne), nejméně jedna dokonce i ve slovenském překladu. Nevím také o tom (čímž to nevylučuji), že k pronacistické tvorbě byl donucen nějakým vydíráním. Spíš mám pocit, že to byl dokonalý oportunista, který se jen dostal za čáru, kdy už nebyl využitelný komunistickým režimem.

 [4] Lucc 23.03.2012 14:04  

@barbar[3]: Bodejť ne. Je to všechno jedna socialistická pa­káž.

 [3] barbar (editor) 23.03.2012 12:57  

@yerry[2]: Spíš jsem chtěl poukázat na fakt, že celá Kominterna byla až do německého útoku na Sovětský svaz jednoznačně profašistická. „Kolaboranti“, kteří neobrátili včas, to pak měli o to těžší. Ostatně viz Škvoreckého Zbabělci.

 [1] barbar (editor) 22.03.2012 23:32  

@tomts: Děkuji za zajímavý příspěvek! Ve skutečnosti si myslím, že soudruhům byla daleko víc trnem v oku Zíkova práce pro První republiku, než nějací Hrdinové severu. S kolaboranty se pracovalo dobře, vždycky se jim dalo připomenout máslo na hlavě, a už za komunistů se přitom šeptalo, že celá východoněmecká STASI vznikla povinným náborem z Gestapa.

Je škoda, že nenechali Zíku tvořit dál, vznikly by určitě díla pro mládež poutajší než od Běhounka, ale u nás se holt úspěch neodpouští…

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu