kniha » Ztracený svět - Jurský park
v Top10 3 | chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 49
hodnotilo: 50
81%
Ztracený svět - Jurský park Více vydání = více obálek.

Michael Crichton

Ztracený svět - Jurský park

Kniha vyšla i pod názvem:
Stratený svet - Jurrasic park
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Jurský park
díl v sérii: 2

Kategorie: sci-fi - podle filmu/zfilmováno

originální název: The Lost World
originál vyšel: 1995

vydání: Jaspis 1997; Baronet (web), Knižní klub (web) 1997; Baronet (web) 2006

odkazy: 1x [film]


Komentáře:
firen  | **** 02.12.2007 12:19

Tento díl se mi líbil možná ještě více než ten první. Těžko posoudit ale je to pěkné počtení.

Tua  | **** 15.01.2011 05:14

Sice jsem chtěl přečíst nejprve Jurský park, než se vrhnu na jeho pokračování, ale co? Když mají v Levných knihách Ztracený svět za takovou směšnou cenu, přece nepohrdnu ani tím. Navíc, když jde o skutečnou knižní předlohu onoho slavného (a i mnou kdysi zbožňovaného) Spielbergova filmu, a nejen o jakýsi knižní mrzák, jako jsou publikace, které samotný film znovu konvertují do knižní publikace (ano, i to jsem v Levných knihách viděl!). Navíc mám na Crichtona příjemné vzpomínky už z Kmenu Andromeda. Jeho specialitou jsou ty vložené formuláře, výpisy z počítačů, ukázky tajné korespondence, krizové scénáře. To všechno zvyšuje pocit autentičnosti a vtahuje čtenáře hlouběji do děje. Nutno podotknout, že kniha se od filmu dosti liší a domnívám se, že ve prospěch knihy. Děj se odehrává na ostrově Isla Sorna, tzv. Site B kam jsem se podíval například už v pro mne kultovní hře Tresspaser. „Site B wasnt a Theme park, it was a Research station.“, říká John Hamond v úvodním intru k této hře. Skupina vědců v čele s Ianem Malcolmem se vydává na tento ostrov studovat chování dinosaurů za účelem prozkoumání záhady vymírání druhů. Ale co to dá práce, než se vůbec na ostrov dostanou! Crichton nikam nespěchá (ani v Andromedě nespěchal) a teprve na závěr knihy vám naservíruje takovou akci, že pomalu nestačíte s dechem. Za naprosto geniální a ve všech filmech a hrách zcela opomíjenou považuji pasáž v níž se skupinka přeživších (umírá se dost) ukryje v opuštěné dělnické kolonii aniž by tušila že tu v noci loví dva „neviditelní“ Carnosauři! Dinosauři-chameleóni! Číhají v úkrytu, naprosto nezpozorovatelní, pakliže se nehýbou a jen čekají, až kolem nich projde kořist! Báječná mi přijde též myšlenka o „nevychovaných“ Velociraptorech. Podezírám autora ze záměru popularizace vědy, ale nijak mu to nevyčítám, neb je to pouze ku prospěchu věci. Crichton míchá fakta s fikcí a já mu to baštím a ještě si pochutnávám. Nevaří ovšem z vody. Nejedná se pouze o dobrou zábavu. Pod tím vším se ukrývá několik opravdu zajímavých a závažných témat.

Phoenix  | **** 11.12.2011 20:18

Dvojku hodnotím stejně jako jedničku, i když s malou výčitkou svědomí, protože dvojka byla přeci jen o chlup slabší. Ale ne natolik, abych se uchýlila k průměrnému hodnocení. Opět se vydáváme za dinosaury na tajemný ostrov se známými i neznámými postavami a zažíváme nové dobrodružství. Trochu delší úvod do děje nenudí a ve chvíli, kdy se hlavní postavy dostávají na ostrov, jdou z průšvihu do průšvihu a tím rozjíždějí akci, která se zastaví až s poslední stránkou knihy. Není tu tolik vědátorování jako v předchozím díle (což mně konkrétně chybělo:-)) a naopak se autor soustřeďuje na samotný příběh a jeho průběh. I když je druhý Jurský park znatelně jiný než první, kniha je na vysoké úrovni. Co se filmové verze týče, tu snad ani nemá cenu s předlohou porovnávat. Kdyby film a kniha neměly stejný název, asi by mě nenapadlo, že spolu mají něco společného. Snad jen ten autobus padající z útesu.

lenivec  | ** 10.10.2013 13:37

Jednotka bola dobrá, ktorá sa dala čítať aj po odpadnutí záujmu o film. Nie som si istý, či je vôbec Stratený svet pokračovaním Jurrasic Parku. Zaujímavosťou je, že kniha dovysvetľuje (celkom logicky) prvý diel. Tieto vysvetlenia mi nechýbali. Stále však má kniha dobré momenty.

louza  | **** 23.03.2017 12:28

Crichton je moc velký formát na to, aby běžně psal druhé díly svých knih. Úspěch Jurského parku ho však zlomil. Je zajímavé sledovat jak autor volně navazuje na definitivní nenavázatelnou zápletku původní knihy. Většinu hlavních postav hodil přes palubu a použil spíše ty vedlejší. Prohloubil původní premisu, takže kniha klade ještě víc a zajímavějších otázek než předchůdce, přináší originální poetiku známou z Jurského Parku a nevyhnul se bohužel ani dramatickým vyvražďovačkám, které se čtou jedním dechem, ale těsně pro dočtení čtenáři bleskne hlavou, jaká to byla vlastně blbost. Kniha byla evidentně psaná pro filmové zpracování, takže je paradoxní, že do finálního filmu se z ní dostala jen notně obraná kostra. Zcela trestuhodně vypadla dokonce i famózní scéna s pronásledováním tyranosaura na kole a scéna s raptorem milující čokoládové tyčinky. Jedna z drobností se naopak stala premisou novodobého Jurského Světa, což dokazuje, že Crichtonovy nápady žijí i téměr dekádu po jeho smrti. Ztracený svět možná není tak převratná kniha jako původní dílo. Ale je rozhodně důstojný následovník.



WebArchiv - archiv českého webu