kniha » Skutečná Středozem
má v knihovně 4
hodnotilo: 2
90%
Skutečná Středozem

Brian Bates

Skutečná Středozem

Kategorie: fantasy - nonfiction

originální název: The Real Middle-earth
originál vyšel: 2002

vydání: Mladá fronta (web) 2005


Informace / Anotace ke knize: Skutečná Středozem

Hluboko v příbězích králů a královen, bojovníků a bitev „temného věku“, leží ukrytá historie Středozemě, světa magie, mystérií a osudu. Na nebesích v ní létali ohňoví draci, v bažinách se ukrývaly příšery a elfové stříleli otrávené šípy. Čarodějové dokázali kouzly léčit, stromy dávaly požehnání a znamení předpovídala smrt králů. Samotná krajina byla plná kouzel a světu vládla životní síla. Po tisíciletí trvajícím souboji s křesťanstvím však tento svět takřka vymizel a zůstaly po něm jen stopy v lidových vyprávěních a pohádkách. V této vynikajícím způsobem zpracované knize profesor Brian Bates pracuje s posledními výsledky bádání historiků a archeologů a pokouší se rekonstruovat představivostí nabitý svět Středozemě. Reálný pohled na tuto dávno ztracenou kulturu nám totiž může pomoci pochopit naše vlastní místo v dnešním světě.

Tolkien sám přiznává, že pojem Středozem nevymyslel on, ale převzal ho z anglosaské a severské mytologie. Dnes k tomu můžeme dodat ještě něco jiného: Středozem nebyla pouhou představou, ale doopravdy existovala.

Na základě nejnovějších archeologických a historických výzkumů profesor Brian Bates dokazuje, že od starověké Anglie po Skandinávii a přes celou západní Evropu, od Keltů po Anglosasy a Vikingy vznikla před zhruba dvěma tisíci let dnes již takřka zapomenutá civilizace, která se promítla do Tolkienova imaginárního světa.

Pro obyvatele skutečné Středozemě nabývala krajina úplně nového smyslu. Stromy, potoky a kameny obývali četní duchové, z hor hrozili obři a ukrytí ohňoví draci strážili poklady, ovlivňující osudy celých civilizací. Opravdoví čarodějové kouzlili a létali na osminohých koních, válečníci bersekeři se měnili v medvědy a vědmy předpovídaly budoucnost.

Lidé svůj svět vnímali jako utkaný ze vzájemně se křižujících zlatých nití, viditelných jen kouzelníkům. A ve středu tohoto světa ležela Středozem, obývaná lidmi a ovládaná magickými silami.

V dnešní vědecky orientované době máme sklon přistupovat ke svému životu z racionálnějšího úhlu pohledu. Ohromný zájem o fantasy literaturu a filmy však ukazuje, že stále toužíme po spojení se světem představ našich předků. Skutečná Středozem si klade za cíl objevovat a na faktech dokládat existenci dávné kultury, která ve své době byla stejně magická a okouzlující, jako je její Tolkienova verze.

 



WebArchiv - archiv českého webu