kniha » Runa
chce si přečíst 1 | má v knihovně 6
hodnotilo: 5
64%
Koupit knihu:
Minotaur
Runa

Christopher Fowler

Runa

Kategorie: horor - fantasy - sci-fi - detektivní

originální název: Rune
originál vyšel: 06/1990

vydání: Olympia (web) 2000


Informace / Anotace ke knize: Runa

Jsou různé druhy hrůzy. Jedna vás obrovskou palicí mydlí hlava nehlava, druhá se vám chapadlovitýma prackama hrabe v žaludku a snaží se ho obrátit naruby, ale hrůza ve službách Christophera Fowlera, ta vás bude jen tak lehce šimrat a vytrvale vám přejíždět kousky ledu po páteři. A nenechte se odradit úvodními kapitolami, které vás poněkud zahltí množstvím postav. Jde totiž o klasickou ukázku onoho vyprávění, kdy si říkáte „nic se neděje… a stále se nic neděje… a ještě stále se nic neděje…“ a najednou zjistíte, že se děje a vy jste v tom hlouběji, než si myslíte.

Všechno to začíná nápadně nenápadnými sebevraždami a nehodami lidí, kteří u sebe mají lístek, co rozhodně není účtem za elektřinu. Nehody se postupně mění ve vizuálně zajímavé a dokonale smrtící halucinace, připomínající ze všeho nejvíc to, co bylo k vidění ve filmu Pyramida hrůzy. Tato záhadná úmrtí postupně zasáhnou do života šesti lidem, kteří jsou jakýmsi kolektivním hrdinou. Je tu dvojice detektivů Bryan a May, svérázná knihovnice Dorothy a její asistent Frank, nebo Harry, syn jedné z obětí, který se spojí s Grace, dívkou, jež řídila kamion, pod jehož koly oběť skončila. Ti všichni se stávají štafetou, která si v jednotlivých kapitolách předává štafetový kolík příběhu, když každý z jiných důvodů pátrá po tajemství smrtících runových vzkazů a videokazet, na které se stačí jedním očkem podívat, a je vymalováno.

Pomalu a nenápadně probublává na hladinu tajemství ukryté u dna a téměř nepozorovaně nabývá na rozměrech i razanci od zdánlivě nesouvisejících a neosobních nehod až po nebezpečí ohrožující celé lidstvo. To vše na pozadí zajímavého propojení klasických okultních rituálů a magie se supermoderní technikou. Propojení, které nečekaně přirozeným způsobem snoubí počítačové viry a podprahové vysílání s klasickou magií a vyvoláváním démonů.

 



WebArchiv - archiv českého webu