kniha » Stmívání
v Top10 11 | chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 96
hodnotilo: 143
73%
Stmívání Více vydání = více obálek.

Stephenie Meyer

Stmívání

Kniha vyšla i pod názvem:
Súmrak
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Stmívání
díl v sérii: 1

Tato kniha je částí i jiných knih: Sága Stmívání

Kategorie: fantasy - romantika - podle filmu/zfilmováno - upíři - vlkodlaci - dospívající

originální název: Twilight
originál vyšel: 10/2005

vydání: Egmont (web) 2005; Tatran (web) 2008; Egmont (web) 2008; Egmont (web) 2015

odkazy: 1x [web], 1x [diskuzní klub], 2x [film], 3x [recenze], 1x [ukázka]


Komentáře:
Vlask  | **** 11.05.2007 18:57

Pravděpodobně typický dívčí román (žádný jsem předtím nečetl, tak typuju) o americké 17tce, která se zabouchne do upíra. Dějová zápletka, pokud se se vůbec o něčem takovém dá mluvit, je směšně krátká a jednoduchá – prakticky 3/4 knihy se nic neděje, hrdinka neustále obdivuje krásu svého vyvoleného, oba na sebe hází zamilované řeči a kukuče a snaží se přežít střední školu. No a na konci potká špatného upíra a to je veškerá akce, které se dočkáte. Ta kniha by nestála za řeč, nebýt stylu psaní, který se nedá označit jinak než kulhánkovský – prostě to nejde nedočíst na jeden zátah. Takže náctileté dívky a nenapravitelné romantičky směle do toho, je to přesně vaše krevní skupina a vy ostatní si radši taky vyhraďte volné odpoledne – abyste jako já nemuseli ve 4 ráno zvažovat, jestli si dáte ještě jednu kapitolku.

Belgior  | ***** 30.12.2008 22:56

To „ja“ rozprávanie ma proste dostalo.

willis  | ** 06.01.2009 09:44

Věděl jsem do čehu jdu, přesto jsem, já naiva, očekával něco víc než jen tu již zmiňovanou červenou knihovnu, kdy se hlavní hrdince při pohledu na svého vyvoleného neustále zvyšuje tep:). Po 300 stránkách limonády dojde i na akci hodní upíři x zlý upíři. I sama autorka zřejmě pochopila, že na celou knížku jenom zamilované pohledy nestačí. Čtivá knížka to sice je, ale spíš díky své jednoduchosti než nějakým mimořádným talentem spisovatelky. Na druhou stranu žádné do očí bijící zádrhely jsem tam taky nenašel. Co bych chtěl pochválit to jsou pěkně vyvedené obálky celé série. Zároveň ještě podotýkám, že nejsem v cílové skupině pro kterou byla série napsána. V rámci ČK pro dospívající je to asi dostatečně dobrá knížka v rámci žánru horor/fantasy podprůměr. Přesto všechno musím říct, že už jsem překousnul i horší knížky.

Miss Utahraptor  | *** 19.11.2009 21:52

No tak, kde začít? Do téhle knížky jsem se dala, očekávajíc jen to nejslaďáčtější. A v tomto ohledu ani moc „zklamaná“ nejsem. Jediná věc, kterou jsem si na sto procent jistá je totiž to, že hlavní hrdina (rozuměj-cíl hlavní hrdinky) má topazové/onyxové oči (záleží na momentálním apetitu), bronzové vlasy a je dozajista děsně S€XY… xD A teď vážně: Co doopravdy oceňuji je Meyerové pojetí upírů, tedy to, že se vybodla na špičáky, svěcenou vodu a kříže a použila představu jiné kultury, než je ta naše. Našla jsem si své oblíbené postavy, knížku doslova zhltla, ale to bych nepřičítala nějakému závratnému spádu, spíš nehorázné čtivosti… Koneckonců pořádnou zápletku jsem také nepostřehla… Tak nevím. Patřím sice do cílové skupiny, ale víc jak polovinu hvězdiček dávám za sloh. „Příběh“ příliš nezaujal…

Majkl  | *** 05.09.2010 13:56

Po dočítaní Malazskej knihy padlých som si povedal, že by to chcelo niečo jednoduché… dať si znova Kulhánka či Kopřivu, alebo splniť jeden sľub, ktorý som dal priateľke („oukej, prečítam si to a budem môcť oprávnene kritizovať, či nebodaj chváliť“)? Nuž, vzchopil som sa, požičal si prvé dva diely na nete ospevovanej „najlepšej série všetkých čias / akú som kedy čítala / *orgazmické vzdychy“ / atď.), ktorá vďaka zástupom fanúšičiek získava božský status a s nedôverou som otočil prvých pár stránok… Knihu som prečítal za deň. V žiadnom prípade to nie je úžasným či novátorským dejom, ani tou romantikou. Príbeh je naozaj jednoduchý, dialógy sú často celkom vtipné a oproti filmu to bolo výrazne lepšie. Hlavné postavy sú živšie, než vo filme (mimika a dialógy postáv sú strašné), v knihe som zrazu s potešením zistil, že Edward je sympaťák (a niektoré dialógy s Bellou boli veľmi pekné). S blížiacim sa záverom sa zvyšovala romantika, do toho sa pridala nejaká akcia, ešte pár sladučkých stránok a mal som to za sebou (a ani to tak nebolelo :)). Takto vysoké hodnotenie dávam aj napriek tomu, že nie som cieľová skupina. Možno je to preto, lebo som pri čítaní knihy nedostával záchvaty smiechu ako pri sledovaní tých zamilovaných kukučov vo filme :) K inováciám by som zarátal postavu Dr. Carlisla – SPOILER upír si rokmi potláča chuť po ľudskej krvi a nakoniec sa stane doktorom KONIEC SPOILERU. Nečakal som, že ma niečím autorka silnejšie zaujme, ale táto postava sa jej vydarila.

trudoš  | ** 19.11.2017 08:10

No, čekal jsem alespoň něco. Třebas jen špetku literární invence, jež by zdůvodnila celosvětový úspěch. A ejhle, ono nic. Stephenie Meyerová v podstatě jen rozehrála podprůměrnou romanci o lásce na první pohled, přičemž jediné, kolem čeho se čtyřsetstránkový román točí, je, že hrdinku chce někdo zabít a hrdina ji musí ochránit. Nuda. Kdyby to okořenilo nějaké zábavné jiskření nebo pocit skutečného nebezpečí, spokojil bych se. Vážně. Jenže nejdřív čekáme, až si přemoudřelá Isabella s rozervaným Edwardem řeknou své ano, a pak následuje zápletka s nebezpečenstvím, která však postrádá vnitřní logiku. Lépe řečeno logiku obhajující rozsah. Navíc mi ty ploché neogotické figurky v ničem nepřirostly k srdci, což automaticky vedlo k tomu, že mi bylo putna, jak to s nimi dopadne.
Jinak mi ale konečně zaklaplo, proč se o Padesáti odstínech zpočátku mluvilo jako o fanfiction Stmívání. Ta paralela k hrdinům je naprosto zřejmá. Jen ta erotika chyběla. Škoda, přinejmenším v něčem to mohlo být zajímavé.



WebArchiv - archiv českého webu