kniha » Klobouk s oblohou
chce si přečíst 6 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 105
hodnotilo: 112
84%
Klobouk s oblohou

Terry Pratchett

Klobouk s oblohou

Příběh ze Zeměplochy

série: Úžasná Zeměplocha - knihy o Toničce Bolavé
díl v sérii: 2
kniha patří do světa: Zeměplocha

Kategorie: fantasy - humorná

originální název: A Hat Full of Sky
originál vyšel: 2004

vydání: Talpress (web) 2005

odkazy: 1x [ukázka], 2x [recenze]


Informace / Anotace ke knize: Klobouk s oblohou - Příběh ze Zeměplochy

Jiné ocenění :
2005 – Locus Poll Award – Best Young Adult Book – 1. místo
2005 – Mythopoeic Award – Mythopoeic Fantasy Award for Childrens Literature – vítěz


Tonička Bolavá je o něco (ale ne zase o tolik) starší než v knize Svobodnej národ. Skoro se nezměnila. Pořád ještě je to dívenka, z níž jde některým (hlavně zlým) dospělým mráz po zádech. Nastupuje do učení na čarodějku, přesně jak bylo dohodnuto, ale nic není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Pictmužíci, neboli špirkové, kteří si pyšně říkají Svobodnej národ Nac Mac Fíglů, jí slíbili, že dohlédnou na farmu jejích rodičů a Tonička v doprovodu paní Klíšťové vyráží. Jenže něco neviditelného je stále za nimi a ze všeho nejvíc to potřebuje silný mozek…

Čeká je podivná čarodějka, paní Vyvážená, která je jedinou bytostí ve dvou tělech. Tonička se začíná učit vařit, prát, nosit vodu, sekat dříví a podobné užitečné činnosti, které musí každá čarodějka znát. Navíc narazí na místní čarodějnou veličinu – slečnu Anagrammu. Nepadnou si právě do oka. Nac mac Fíglové mají nějaké potíže a pošlou za Toničkou skupinu vedenou Robem Kterýtenem. Mužíci se převlečou za dospělého člověka (Kotníky? Připraveni! Kolena? Připraveni! Pánev? Připraveni! Pomóc, já na to břicho sám nestačím!) Pak si ale Toničku Zapůjčí úl (skutečně, ne obráceně) a začnou se dít věci. A nade vším se tyčí temný stín Bábi Zlopočasné zvané Ramtopské, šedé eminence zeměplošského světa čarodějek.

Patří mezi knihy pro mládež a v rámci Úžasné Zeměplochy tvoří minisérii s Toničkou Bolavou. Pokračování knihy Svobodnej národ.

 

Externí odkazy:

[ukázka] Neviditelný pes
[recenze] Fantasy Planet
[recenze] z Pevnosti na Daemon.cz



WebArchiv - archiv českého webu