kniha » Boží bojovníci
v Top10 6 | chce si přečíst 10 | chce mít v knihovně 8 | má v knihovně 143
hodnotilo: 166
86%
Boží bojovníci Více vydání = více obálek.

Andrzej Sapkowski

Boží bojovníci

série: Husitská trilogie
díl v sérii: 2

Tato kniha je částí i jiných knih:

Kategorie: fantasy - historická

originální název: Boży bojownicy
originál vyšel: 2004

vydání: Leonardo 2005; Slovart (CZ) 2005; Leonardo 2006; Leonardo 2010; Lindeni (web) 2020; Leonardo 2021

odkazy: 6x [recenze]


Komentáře:
Thorgos  | **** 10.05.2006 13:32

Táto kniha sa mi zdala byť komplexnejšia ako jednotka a aj postavy a ich vývoj sa mi zdal byť taký plastickejší.

knedle  | **** 30.12.2007 19:48

Pro me trochu horsi nez uvodni Narrenturm – zustaly 2 ze 3 pro me zabavnych ingredienci z prvniho dilu – historie a fantastika – bohuzel treti – humoru – imho ubylo. IMHO diky tomu, ze autor nekolikrat rozdelil nase tri hrdiny a tim omezil jejich slovni potycky. Nicmene i kdyz me to nenadchlo tak jako Narrenturm, je to stale velmi kvalitni pseudohistoricke cteni, ktere pobavi…

avatar2  | **** 17.06.2011 16:54

Stále velmi dobré, ale o chlup slabší než první díl. Reynevan už přestává být totální looser a ke konci se z něj stává slušný borec. Co se vytrácí je chápání jeho motivace – občas není jasné co dělá z přesvědčení a co z jiných důvodů. Na knize se velmi pěkně sledují osudy pozdního husitství, především jeho aktivit v česko-polském pohraničí, fanda do historie si zde přijde na své.

Lucc  | ***1/2 10.01.2018 12:18

Oproti sevřenějšímu Narrenturmu roztahanější a vatovitější, jak se na prostřední díl „sluší“. Co nezmizelo je Sapkowa erudice a sebevědomá samozřejmost, s jakou ji používá. K mnoha jazykům prvního dílu přibyla ve dvojce i polština. Historická fakta se tu přirozeně mísí s jejich realistickou aplikací autora, který si ale umí utahovat sám ze sebe, např. prostřednictvím vysvětlivek. Přesto považuji Boží bojovníky o dost horší než Narrenturm. Důvod je prostý – Sapek moc neví, co chce psát, jenom ví, že se musí pořád něco dít. A že štěstěna musí stát při hrdinech i kdyby byl samotný šejtán proti. Když je Reynevan šťastně zachráněn podruhé, ok. Potřetí, hm, …, a počtvrté? Popáté? Šťastné shody náhod a „nečekaná“ setkání a nabídnuté pomocné ruce se v knize objevují v míře nebývalé a leze to na nervy. Chování hrdinů si o smrt na mučidlech, někde ve škarpě nebo na bitevním poli přímo říká a přesto pořád nic. Zamrzí to obzvláště proto, že je to zbytečné. Stačilo příběh trochu sestříhat.
Pro každého také nebude Sapkova pověstná rytířská vztahová romantika. Mně to nevadí. Geralt s Yennefer mne vždy spolehlivě rozněžnili a nejinak je tomu u Reynevana a jeho milé nebo u jiných vážných vztahů v knize. Naopak toto považuji za Sapkův klad – velké vztahy „jako vystřižené z romancí Chrétiena de Troyes“, abych také z Božích bojovníků něco zacitoval :-) Ale je jasné, že hodně lidem toto bude vadit.
Kniha je kvalitní, bavila mne číst a hodně jsem se z ní dozvěděl, obzvláště o historii, ale nemohl jsem se ubránit mnoha naštvaným úšklebkům, proto jdu s hodnocením hodně dolů.

Strýček Biolit  | ****1/2 07.01.2023 23:27

I když bych měl – jakožto Čech – Boží bojovníky vynášet do nebes a považovat je za nejlepší díl trilogie (cca polovina knihy se odehrává na našem území), neučiním tak. Proč? Inu, zase tolik se v knize neděje. Děj je rozprostřen na delším časovém úseku (místo měsíců prvního dílu tu jsou roky), což je – pochopitelná – daň za zasazení příběhu do reálného světa mezi historické události; příběh, či jeho plynulost, tím ovšem místy ztrácí. Co se týče již zmíněné exkurze do Čech, je před autorem nutné smeknout, má to tu nastudované perfektně, byť nějakých chyb se dopouští (silně pochybuji, že měl Svatý Vít v oné době špičaté věže, Bezděz není na opačné straně řeky než Michalovice a Ralsko od Děvína není 6 mil – bereme-li za míli od prvního dílu uváděných cca 7,5 km – to jsou ale detaily). Oproti prvnímu dílu tu jsou i další změny – k Božím bojovníkům, řekl bych, už je potřeba znát historii, aspoň trochu, jinak vám dost z knihy uteče. Příběh už také není jen a pouze dobrodružné poletování po krajině – přidává se politika a špionáž. Reynevan samotný projde mírnou změnou a svou naivitu propůjčuje do služeb Kalicha. Docela jsem váhal, jestli dát 80 nebo 90 – dokonce jsem hodnocení při psaní komentáře zvedl – protože konec, konec, vážení, je perfektní. Brutální, napínavý, poskytující značné uspokojení.



WebArchiv - archiv českého webu