kniha » Schismatrix Plus
v Top10 10 | chce si přečíst 11 | chce mít v knihovně 6 | má v knihovně 75
hodnotilo: 62
87%
Schismatrix Plus Více vydání = více obálek.

Bruce Sterling

Schismatrix Plus

Tento svazek obsahuje díla vydaná samostatně: Schismatrix

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka - cyberpunk - space opera

originální název: Schismatrix Plus ˙
originál vyšel: 12/1996

vydání: Laser-books (web) 2006; Laser (Euromedia Group) 2022

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
Madam Brbla  | *** 03.12.2009 12:17

Knížku jsem četla cca před třemi lety, není už tedy v mé paměti čerstvá a neposkytnu detaily, ale celkově se pro mě vzhledem k vysokému očekávání jednalo o zklamání. Rozdělila bych „Schismatrix plus“ na dvě části: 1) čtivé úseky, kde se něco děje. Tehdy jsou čtenáři v rámci příběhu předkládány zajímavé obrazy, působí to nezvykle, originálně, oslovilo mě to. 2) Pak jsou tady rozsáhlé pasáže „kecací“, kdy se rozebírají různé otázky ohledně soužití Tvárných a Mechanistů, jejich rozpory, politika, hierarchie, filozofie, sociologie… pro mě těžká nudologie. Stejným způsobem se dají roztřídit i povídky v druhé polovině – některé plné neotřelého příběhu a fantastických představ, v jiných se pouze nezáživně (imho) plká. Jde samozřejmě o můj subjektivní názor, spoustě lidí ty žvanící pasáže mohou být blízké, já si však v tomto případě neúprosně plavu čubičku proti proudu spokojených čtenářů. Za ty čtivé části 60%, věčná škoda, že jich nebylo víc.

gokudo  | ****1/2 18.02.2013 17:44

Budouci historie lidstva, nebo to co se da nazvat lidstvem v nasi slunecni soustave … okorenena velkymi ambicemi a bojem o moc. Povidky jsou podle mne na trochu vyssi urovni nez roman.

lamahe  | ****1/2 10.03.2014 13:31

Ako sám autor napísal v predhovore, ide o konečný súbor prác zo sveta Schismatrixu, sveta Tvárnych a Mechanistov. Schismatrix ja vlstne naša slnečná sústava, obývaná ľudstvom takmer v jej všetkých častiach. To, že ide o jedincov mnohokrát pozmenených do tej miery, že sa na ľudí podobajú už len dosť málo, dáva Sterlingovi do rúk mocný nástroj na analyzovanie podstaty človeka a pohrávanie sa s myšlienkami transhumanizmu. Napríklad, čo bolo motiváciou Kitsune – jednej z najzaujímavejších postáv románu? Interakcia s mimozemšťanmi vytvára zaujímavé spoločenské východiská, ale poväčšinou je len kulisou na pozadí vzťahov a konfliktov medzi rôznymi frakciami ľudí. Čo ma pri čítaní nesmierne bavilo, bol neustály prísun podnetov na zamyslenie. Niekedy to síce tok čítania priškrtilo (málo pasáží má vyslovene dobrodružný spád), ale rozhodne to stálo za to. Niektoré z poviedok majú k dokonalosti ďaleko, ale na mojom celkovom hodnotení zbierky sa to nepremietne.

mato_klerik  | *** 08.06.2015 20:20

Konečne som sa Schismatrixom Plus prebojoval. A nehanbím sa povedať, že som sem-tam nejakú tú stranu preskočil. Pilier žánru (ehm, zrčite ale nie kyberpunku, ako ho vnímam ja), ale napísaný dosť odťažito a komplikovane. Príbeh samotný je akoby na pozadí, dôležitejšie je vykreslenie samotného sveta. Autor má fajn nápady a jeho svet je komplexný, ale čo z toho, keď románu chýbajú lepšie vykreslené postavy i trochu viac literárneho umenia…

Lucc  | ****1/2 28.09.2020 17:30

BS zhutnil historii několika set let vývoje osídlení Sluneční soustavy a první kontakt s mimozemskou inteligencí do jednoho skororománu a několika povídek. Skutečně píše spíš kroniku než napínavý román, i když i akčních pasáží se dočkáme, ovšem podaných s chladným odstupem, který se asi více hodí k od emocí dosti oproštěným posthumánním tvorům, Mechanistům i Tvárným, kteří soustavu obývají. Sterling se jeví být více myslitel či psycholog než spisovatel. Vyžívá se v filozofiích a politikách, které jsou zde mnohem důležitější než děj a jsou nositelkami pokroku, určují směr vývoje frakcí. Kdo vyznává špatnou filozofii, bude dělat špatnou politiku a bude pohlcen či zničen jinou frakcí, satelitem, habitatem, který vyznává životaschopnější. Je přitom až komické, jak je duel Tvární vs. Mechanisté vyhrocen, přitom Tvární beze ztráty kytičky užívají různé protetické pomůcky a jiná vylepšení. Mohli by v klidu kooperovat, žít vedle sebe (což i dělají, ale pořád si hlídají kdo kam „patří“), ale jakoby duální rozdělení sil bylo magické, neprolomitelné. Trvá několik set let, přestože v nich proběhne zároveň bouřlivý vývoj vědy, techniky i nazírání na lidstvo. Přijde mi to jako jeden z anachronismů až omylů, kterých se Sterling v tomto jinak velmi vizionářském díle dopustil. Dalším z ne úplně dobře odhadnutých směrů vývoje je komunikace a vůbec práce s informacemi. Ne, že by v roce 2280 lidé měli dokumenty na papíře, i když i to se párkrát objeví (asi záměrně), ale očekával bych mnohem větší využití implementace získávání informaci a audiovizuálních možností rovnou do oka nebo mozku lidí. Sterling o tom píše, ale prostě v roce 1996 asi nedostatečně odhadl rozmach a rychlost změny práce s informacemi a např. přecenil rychlost práce s genomem (lidským i zvířecím).
Ale dost již negativ. Celá kniha je hodně dobrá. Sterling má skvělé nápady a má je také podloženy čerstvými poznatky z vědy a techniky, takže i v roce 2020 kniha působí svěže a dost věrohodně. Nese v sobě také klasická SF prvek – úžas, chuť poznávat neznámé a občas i strach z neznáma i ze sebe samého. A také touhu vládnout, ovlivňovat, nechat otisk na civilizaci – minimálně hlavní postava románu Schismartix Abelard Lindsay touto vlastností disponuje v množství větším než malém.

Povídky podle mne nemá smysl číst mimo román. Nemohou bez něj dávat téměř smysl a je proto dobře, že jsou zařazeny až za něj, i když mu některé časově mírně předchází.



WebArchiv - archiv českého webu