kniha » Král Krysa
v Top10 2 | chce si přečíst 10 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 85
hodnotilo: 89
77%
Koupit knihu:
Minotaur
Král Krysa

China Miéville

Král Krysa

Kategorie: horor - fantasy - dark

originální název: King Rat
originál vyšel: 1998

vydání: Laser-books (web) 2006

odkazy: 5x [recenze]


Komentáře:
KainIX  | **** 09.12.2007 19:52

Temný příběh ze stinných uliček (ale také kanálů, střech a podkroví) nočního Londýna dunícího v rytmu drum´n´bassu. Král Krysa je moderním převyprávěním a velmi zdařilým pokračováním klasické legendy o Krysaři z Hammelnu. Kniha je napsána velmi čtivě, přesto se jedná spíše o několik skvělých scén (únik z vězení, Kayova poprava, souboj na parkovišti autobusů, popis Větrného města a závěrečný souboj) spojených méně napínavým, leč přesto nadprůměrným pojivem v celek, který souhrnně působí velmi dobře a hlavně neotřele.

fialka  | ***** 26.06.2008 12:11

Ponure, temne, hororove, plne drsnych vyjavov, spiny, hrubeho jazyka.. Silna atmosfera a napinavy dej. Osobne mam Mievilla velmi rad, atmosfera jeho knih na mna vzdy silno zaposobi a rovnako tomu bolo aj v tejto knihe.

louza  | ***1/2 26.01.2010 13:36

Zvláštní kniha. Jako Dykův obdivovatel mě přirozeně zajímalo jak si s Krysařem poradí novopečený anglán. Odpověď zní : velmi dobře. Líbilo se mi celkové pojetí knihy i způsob vyvrcholení. Autor má skvělé nápady a neváhá je použít. Kniha má nezpochybnitelnou atmosféru. Přesto se nemůžu ubránit dojmu, že by jí svědčilo krácení. Některé pasáže jsou vyloženě vycpávkové a nebohý čtenář je nejdříve uhranut dějem, aby ho bez varování vystřídal vcelku nudný popis města a pak hned další zvrat. Nemám nic proti popisnosti ani pomalejším knihám, ale tady jsou zkrátka přechody moc prudké. Celkově se kniha až tak moc nekryje s mým vkusem, i když jde o nepochybně kvalitní kus.

Majkl  | **** 21.09.2010 21:43

Král krysa je prvotinou Chinu Miévilla, súčasnej hviezdy New Weird, ktorá svojmu autorovi nerobí hanbu. S objavením kráľa Krysu a Pištca som čakal prerozprávanie známej rozprávky, avšak Miéville ju v skratke prerozprával úžasným jazykom kráľa Krysu (pochvala prekladateľovi) a doplnil o pomstu. Nechýba pekná temnota nočného Londýna a jeho kanalizácie, ovládanie zvierat hudbou, patrične zmodernizované drum´n´bassom – túto rovinu knihy som si ako poslucháč rocku bohužiaľ nevychutnal. A aj keď sčasti súhlasím s predošlým komentárom o zhluku niekoľkých scén, knihe neupieram napätie a odhadnuteľnosť mi veľmi nevadila (naopak, celkom ma prekvapila neskôr objasnená spojitosť Saula s kráľom Krysou) a zakončenie je správne (žiaden happyend). Tu však vytknem politiku v epilógu, ktorou dáva autor najavo svoje politické presvedčenie, aj keď to bolo svojím spôsobom pekné gesto.

mato_klerik  | **** 09.11.2014 19:46

70% Napriek tomu, že si uvedomujem absenciu príbehu, resp. že ide o námet tak maximálne na dlhšiu poviedku, mal tento román niečo do seba. Mal atmosféru, zatuchlinu bolo cítiť z jeho stránok. A vlastne mal aj spád. Sám to nechápem, lebo neznášam popisné nedejové veci. Tu mi však prerozprávanie klasickej rozprávky prišlo priam magické…



WebArchiv - archiv českého webu