kniha » Epepe
má v knihovně 14
hodnotilo: 8
76%
Epepe

Ferenc Karinthy

Epepe

Kategorie: sci-fi

vydání: Mladá fronta (web) 1981


Komentáře:
Gaarq  | *** 09.09.2009 15:16

váhal jsem mezi 2* a 3*. základní námět sám o sobě je velmi dobrý a takřka ojedinělý. samotný děj je však stižen silnou vnitřní nelogičností; autor nechá hlavního hrdinu konat děsivé ptákoviny, jen aby mohl své líčení vést určitým směrem. nikdy neuvěřím tomu, že vědec, potažmo jazykovědec, není schopen během krátké chvilky přijít na to, co mu autor dovolí až v polovině knihy, tj. po x dnech – nalézt knihkupectví a pídit se po slovnících. za druhé nikdy neuvěřím, že tento člověk by si nepamatoval telefonní číslo domů či do zaměstnání a nebyl schopen tam zavolat, když mohl (a to beru v úvahu, že román byl napsán v roce 1970!).

odmyslím-li si tyto (pro mne dost závažné poklesky), pak samotné líčení hrdinova bludného tápání a atmosféry cizího světa je zpracováno velmi zajímavě. škoda přeškoda, že logika příběhu mě příliš často zvedala ze židle (krom již zmíněného, v ději je dalších pár násilných nelogičností, naštěstí ne už tak závažných)…

nakonec, jakožto jazykový vývojář a teoretik užití vyvíjených jazyků v SF ;) musím žel konstatovat, že kromě způsobu, jakým autor nakládal se jménem hrdinovy partnerky, nic jiného zajímavého na tomto poli kniha neskýtá.



WebArchiv - archiv českého webu