kniha » Modlitby ke zlomeným kamenům
chce si přečíst 3 | má v knihovně 33
hodnotilo: 24
78%
Modlitby ke zlomeným kamenům

Dan Simmons

Modlitby ke zlomeným kamenům

Kategorie: horor - sci-fi - povídková sbírka

originální název: Prayers to Broken Stones
originál vyšel: 1991

vydání: Perseus 1997


Komentáře:
Gaarq  | nehodnoceno 24.08.2006 09:34

pro mě nehodnotitelné. jeden z nejděsivějších českých současných SF překladů. nedočetl jsem ani první povídku; takové zmetky nečtu, stejně jako nejím chleba pečený z mouky prožrané moly. jistě, obojí jde, ale já nemusím, tak to nedělám. nestojí mi to za to. a o to tu kráčí ;) koupil jsem to, byv mlád a naiven; perseus mě ale vycvičil sledovat i kvalitu překladu. to jediné za ty prachy stálo.

Lucc  | ****1/2 20.05.2010 14:41

Já si troufnu. Překlad mne rušil, to je fakt. Ale z této knihy mám lepší pocit, než třeba z Láskosmrti. Povídky si drží dobrou kvalitu, některé jsou přímo vynikající. A naše štěstí je, že 3 z nich vyšly i jinde v kvalitnějším překladu.

louza  | **** 27.05.2010 11:47

Je smutným faktem, že se neznalý čtenář lačnící po informacích nedozví o této knize zhola nic, kromě jen pietně opakované fráze : „to se to nedá číst“. S faktem, že je překlad špatný nepolemizuji. Ale přečíst se to určitě dá a některé povídky si v rámci určitého lingvistického nepohodlí může čtenář i užít. Jediný opravdu nečitelný útvar v knize je úvod, který jsem vážně nepochopil ani na po několikerém přečtení. Obsahově je většina povídek výborná. Ať už jde o kratší údernější vypointované příběhy (byť někdy opravdu nechutné), nebo o delší krajinomalebné kusy. Najde se tu i jedna opravdu luxusní legrácka (Vanni Fucci). Líbilo se mi takřka vše možná až na Kentaurovu smrt, která působí spíše dojmem rozepsaného románu, než uzavřené povídky. Jasnou volbou je Vzpomínání na Siri, kde autor doslova omračuje několika úrovňovým retrospektivním stylem vyprávění. Přesto bych se neodvážil knihu jednoznačně doporučit. Každý máme jiné jazykové normy a je na každém, zda se odváží nést riziko špatného překladu a překousne ho.



WebArchiv - archiv českého webu