kniha » Gotická duše
chce si přečíst 1 | má v knihovně 1
hodnotilo: 5
76%
Koupit knihu:
Minotaur
Gotická duše Více vydání = více obálek.

Jiří Karásek ze Lvovic

Gotická duše

Kategorie: fantaskní

vydání: Moderní revue 1900; Neumannová 1905; Štorch-Marien 1921; Torst (web) 2021


Informace / Anotace ke knize: Gotická duše

Hlavní hrdina žije ve světě snů a vizí a prochází podivným labyrintem vlastní duše, hledajíce nějaký smysl. Toulá se pro Karáska typickými prostorami pražských barokních chrámů a hledá Boha, aby ho spasil.

Všechno selhalo. Rezignoval. Víc nebylo lze činiti. Uvadlo všechno v jeho životě, aniž čeho okusil. A najednou byly jeho zahrady prázdny. Nadešly dlouhé strnulosti temných hodin. Dohořela touha. A nikdo už nepřicházel.
Ale jak to všechno přišlo, jak mohlo se to státi! Dříve bylo života celé moře, a teď z něho nezbylo ani několik kapek. Tolik toho zničiti – v takovém krátkém okamžiku a navždy! A celý pokus života připadal mu teď jako úsilí sehráti nějakou improvizaci na houslích, jichž struny pozbyly zvuku a navždy oněměly.
Teď se krčil úzkostně a pokorně před posledním úderem s pohyby, jimiž třásla nevolnost těla a duše.
Melancholické odumírání, dlouhé, nekonečné, či krátké, tiché šílenství? Bože, buď milosrdný! modlil se. Nejsi-li přeludem, smiluj se! Snad jsem přišel příliš pozdě, kdy už bylo nemožno uvěřiti. Ale netrestej mne za velikost toho činu. Odpusť mi pro síly příliš slabé, že jsem si troufal popříti tebe sám v sobě…

 



WebArchiv - archiv českého webu